Brak produktów
Do darmowej wysyłki pozostało: 250,00 zł
Wybierz walutę:
Korzenie, kory i łodygi roślin są znane od setek lat. Rośliny te posiadają niezwykłe właściwości, które możemy wykorzystać przygotowując z nich napary lub w niektórych przypadkach dodając do gorącej kąpieli. Część z nich można również dodawać do potraw. W naszym asortymencie znajdują się wszystkie najważniejsze produkty z tej kategorii.
Korzenie, kory i łodygi roślin są znane od setek lat. Rośliny te posiadają niezwykłe właściwości, które możemy wykorzystać przygotowując z nich napary lub w niektórych przypadkach dodając do gorącej kąpieli. Część z nich można również dodawać do potraw. W naszym asortymencie znajdują się wszystkie najważniejsze produkty z tej kategorii.
Dobrym przykładem jest przyprawa z kory cynamonowej, bez której trudno sobie wyobrazić upieczenie piernika, szarlotki czy maślanych bułeczek drożdżowych. Cynamon w laskach może być również dodatkiem do herbaty czy grzanego wina. To on odpowiada za charakterystyczny aromat, który kojarzymy powszechnie ze świętami.
W okresie jesienno-zimowym niezastąpiony może się okazać napar z prawoślazu. Roślina ta znana jest od setek lat i z powodzeniem stosowana we współczesnej medycynie. Ciekawym produktem jest również kora mielona catuaba, która pochodzi z Brazylii.
Galgant cały jest rośliną rosnącą przeważnie w południowych Chinach. Głównymi składnikami chemicznymi są lotny olej, diaryheptanoid, sterole i flawonoidy.
HORTENSJA Hydrangea arborescens KORZEŃ POCIĘTY Hortensje jest głównie rośliną ozdobną, można ją spotkać w ogrodach jako krzew o barwnych kwiatach. Korzeń hortensji charakteryzuje się zawartością między innymi saponin, flawonoidów (kwarcetyna, kempferol), olejków eterycznych, izokumaryny (hydrangenol, hydrangina), alkaloidów.
Kalamegha (Andrographis paniculata) posiada wyjątkowo gorzki smak. Andrographis paniculata - jest rośliną zielną z rodziny Acanthaceae. Osiąga wysokość nawet do 1 m, rośnie w wilgotnych, zacienionych miejscach w Indiach, na Sri Lance, Pakistanie i w Indonezji.
Kalina koralowa (Viburnum opulus) jest krzewem występującym na terenie całej Polski (z wykluczeniem Tatr) w środkowo-zachodniej Azji, na Dalekim Wschodzie i w Ameryce Północnej. Jest cenioną rośliną ozdobną, która w okresie kwitnienia charakteryzuje się pięknymi kolorowymi kwiatostanami, a jesienią zachwyca intensywną barwą liści.
Kurkuma używana jest w kuchni azjatyckiej nie tylko jako przyprawa. Kurkuma pozyskiwana jest z rośliny zwanej ostryżem, znanej również jako szafranica, szafran indyjski, żółcień, lub żółty imbir.
Lapacho kora, zwana także pau d'arco lub herbatą Inków, to wewnętrzna kora drzewa lapacho (Tabebuia impetiginosa) lub pokrewnego gatunku, z której przygotowuje się wywar.
Lukrecja (Glycyrrhiza glabra) korzeń mielony. Lukrecja pochodzi z Południowo - Wschodniej Europy i z Bliskiego Wschodu. Ze względu na swój słodki smak, jest głównym składnikiem popularnych czarnych cukierków i żelek.
Lukrecja występuje w południowo - wschodniej Europie i na Bliskim Wschodzie. Jej korzeń charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem.
BIO MACA (Lepidium meyenii) CZARNA RAW, KORZEŃ MIELONY Maca jest roślinną dwuletnią rośliną z rodziny Crucifer naturalnie występujących w wysokich Andach Peru. Jej hiszpańskie i Quechua nazwy to maca-maca, maino, ayak chichira, ayak willku. Jest to roślina uprawiana w celu pozyskania swojej mięsistej bulwy.