Brak produktów
Do darmowej wysyłki pozostało: 250,00 zł
Dieta oparta o naturalne składniki, często oznaczone symbolem BIO, to zdecydowanie najlepszy wybór dla każdego, kto troszczy się o własne zdrowie. Warto bowiem pamiętać, że w wielu przypadkach to właśnie spożywane jedzenie ma duży wpływ na codzienne funkcjonowanie. Jednym z najbardziej znanych i cenionych elementów, które powodują, że organizm m...
Dieta oparta o naturalne składniki, często oznaczone symbolem BIO, to zdecydowanie najlepszy wybór dla każdego, kto troszczy się o własne zdrowie. Warto bowiem pamiętać, że w wielu przypadkach to właśnie spożywane jedzenie ma duży wpływ na codzienne funkcjonowanie. Jednym z najbardziej znanych i cenionych elementów, które powodują, że organizm ma dostarczonych wiele substancji odżywczych, są kiełki. To właśnie one zawierają najwięcej składników, które potrzebne są do prawidłowej pracy poszczególnych układów w ciele człowieka. Przykładem mogą być kiełki brokuła, które charakteryzują się wieloma pozytywnymi właściwościami zdrowotnymi.
Wśród wielu, dostępnych kiełków, dużą popularnością cieszyć się mogą kiełki brokuła. Posiadają one ogromne ilości sulfofranu, który stosowany jest w profilaktyce nowotworowej. Jak wykazują badania, w produkcie tym znajduje się go około 20 razy więcej niż w dojrzałych roślinach, co wpływa na wielką skuteczność stosowania w codziennej diecie. Dodatkowo, młode pędy wspomagają niwelowanie nadciśnienia oraz problemom związanym z układem krwionośnym. Co więcej, są one bogate w antyoksydanty, dzięki czemu wykorzystuje się je we wspomaganiu układu odpornościowego i nerwowego. Istnieje wiele możliwości podawania tego rodzaju produktów. Jednym z najpopularniejszych jest dodawanie go do sałatek i różnego rodzaju potraw. Charakteryzuje się on pikantnym smakiem i podobnie jak kiełki fasoli mung, mogą być podawane na ciepło i zimno.
Wywodzące się z kuchni chińskiej i wietnamskiej kiełki fasoli mung stanowią jedne z najdoskonalszych alternatyw dla białka pochodzącego z mięsa. Bogate w tę substancje, młode rośliny, charakteryzują się dużo łatwiejszym przyswajaniem niż te już dojrzałe. Wpływa to na szybkie dostarczanie niezbędnych składników do krwioobiegu, a następnie do poszczególnych komórek w ciele człowieka. W składzie kiełków znaleźć można, oprócz aminokwasów, również witaminy z grupy A, B, C i E, a także liczne sole mineralne. Działanie tej rośliny, w młodym stadium rozwoju, nie ogranicza się jednak tylko do dostarczania białka i innych składników odżywczych. Zawierają one bowiem antyutleniacze, skutecznie przeciwdziałając powstawaniu komórek nowotworowych.
Kolejnymi, bardzo cennymi i poszukiwanymi, są kiełki buraka. W przeciwieństwie do poprzednich, posiadają one twarde skorupki, które należy usunąć przed spożyciem. Bogate są jednak w witaminy, minerały, potas, wapń, żelazo, magnez oraz miedź. Dzięki swojemu składowi, wykorzystuje się je w leczeniu, nawet silnej, anemii. Zawierają również znaczne ilości błonnika, który jest podstawowym produktem w walce z dolegliwościami trawiennymi. Podobnie jak poprzednie, kiełki buraka mogą być pomocne w zapobieganiu rozwoju komórek nowotworowych. Ich działanie skutkuje również zauważalną poprawą stanu włosów i paznokci, co sprawia, że są one bardzo pożądane przez wszystkich, borykających się z ich chorobami.
Brokuł Raab nasiona do kiełkowania
Jednym z najbardziej intensywnych okresów we wzroście brokułu jest kiełkowanie. W tym okresie substancje zapasowe zgromadzone w nasionach są rozkładane na łatwo przyswajalne związki. Podczas kiełkowania uaktywniają się enzymy i syntetyzowane są witaminy.
Kozieradka nasiona do kiełkowania
Kiełkowanie jest najbardziej intensywnym okresem w życiu kozieradki, w którym to substancje zapasowe – między innymi te zgromadzone w nasionach są rozkładane na łatwo przyswajalne związki. W tym okresie uaktywniają się enzymy i syntetyzowane są witaminy.
Najbardziej dynamicznym stadium wzrostu rukoli jest kiełkowanie. Podczas tego procesu substancje zapasowe, również te zgromadzone w nasionach są rozkładane do związków o łatwej przyswajalności. Podczas kiełkowania syntetyzowane są także witaminy, a cukry, białka i tłuszcze rozkładane są na związki stanowiące źródło energii i substraty dla nowo...
Rzeżucha nasiona do kiełkowania
Kiełki, to najbardziej dynamiczne stadium rozwojowe rzeżuchy w którym substancje zapasowe zgromadzone w nasionach są rozkładane do łatwo przyswajalnych związków. W tym okresie uaktywniają się enzymy i syntetyzowane są witaminy.