Kiełki 

Dieta oparta o naturalne składniki, często oznaczone symbolem BIO, to zdecydowanie najlepszy wybór dla każdego, kto troszczy się o własne zdrowie. Warto bowiem pamiętać, że w wielu przypadkach to właśnie spożywane jedzenie ma duży wpływ na codzienne funkcjonowanie. Jednym z najbardziej znanych i cenionych elementów, które powodują, że organizm m...

Dieta oparta o naturalne składniki, często oznaczone symbolem BIO, to zdecydowanie najlepszy wybór dla każdego, kto troszczy się o własne zdrowie. Warto bowiem pamiętać, że w wielu przypadkach to właśnie spożywane jedzenie ma duży wpływ na codzienne funkcjonowanie. Jednym z najbardziej znanych i cenionych elementów, które powodują, że organizm ma dostarczonych wiele substancji odżywczych, są kiełki. To właśnie one zawierają najwięcej składników, które potrzebne są do prawidłowej pracy poszczególnych układów w ciele człowieka. Przykładem mogą być kiełki brokuła, które charakteryzują się wieloma pozytywnymi właściwościami zdrowotnymi.

Kiełki brokuła - zastosowanie

Wśród wielu, dostępnych kiełków, dużą popularnością cieszyć się mogą kiełki brokuła. Posiadają one ogromne ilości sulfofranu, który stosowany jest w profilaktyce nowotworowej. Jak wykazują badania, w produkcie tym znajduje się go około 20 razy więcej niż w dojrzałych roślinach, co wpływa na wielką skuteczność stosowania w codziennej diecie. Dodatkowo, młode pędy wspomagają niwelowanie nadciśnienia oraz problemom związanym z układem krwionośnym. Co więcej, są one bogate w antyoksydanty, dzięki czemu wykorzystuje się je we wspomaganiu układu odpornościowego i nerwowego. Istnieje wiele możliwości podawania tego rodzaju produktów. Jednym z najpopularniejszych jest dodawanie go do sałatek i różnego rodzaju potraw. Charakteryzuje się on pikantnym smakiem i podobnie jak kiełki fasoli mung, mogą być podawane na ciepło i zimno.

Jak działają kiełki fasoli mung?

Wywodzące się z kuchni chińskiej i wietnamskiej kiełki fasoli mung stanowią jedne z najdoskonalszych alternatyw dla białka pochodzącego z mięsa. Bogate w tę substancje, młode rośliny, charakteryzują się dużo łatwiejszym przyswajaniem niż te już dojrzałe. Wpływa to na szybkie dostarczanie niezbędnych składników do krwioobiegu, a następnie do poszczególnych komórek w ciele człowieka. W składzie kiełków znaleźć można, oprócz aminokwasów, również witaminy z grupy A, B, C i E, a także liczne sole mineralne. Działanie tej rośliny, w młodym stadium rozwoju, nie ogranicza się jednak tylko do dostarczania białka i innych składników odżywczych. Zawierają one bowiem antyutleniacze, skutecznie przeciwdziałając powstawaniu komórek nowotworowych.

Kiełki buraka - działanie

Kolejnymi, bardzo cennymi i poszukiwanymi, są kiełki buraka. W przeciwieństwie do poprzednich, posiadają one twarde skorupki, które należy usunąć przed spożyciem. Bogate są jednak w witaminy, minerały, potas, wapń, żelazo, magnez oraz miedź. Dzięki swojemu składowi, wykorzystuje się je w leczeniu, nawet silnej, anemii. Zawierają również znaczne ilości błonnika, który jest podstawowym produktem w walce z dolegliwościami trawiennymi. Podobnie jak poprzednie, kiełki buraka mogą być pomocne w zapobieganiu rozwoju komórek nowotworowych. Ich działanie skutkuje również zauważalną poprawą stanu włosów i paznokci, co sprawia, że są one bardzo pożądane przez wszystkich, borykających się z ich chorobami.

Więcej
Znaleziono produktów: 5

15,14 zł
Produkt chwilowo niedostępny

Jednym z najbardziej intensywnych okresów we wzroście rośliny – brokułu jest kiełkowanie W tym to okresie substancje zapasowe zgromadzone w nasionach są rozkładane na łatwo przyswajalne związki proste. Podczas kiełkowania uaktywniają się enzymy i syntetyzowane są witaminy.

16,10 zł
Produkt chwilowo niedostępny

13,90 zł
Produkt dostępny

Z proponowanych nasion rozwijają się w niedługim czasie kiełki kozieradki. Są one bogate w takie składniki, jak: witaminy minerały jak również mikroelementy Zawarte w skiełkowanym ziarnie witaminy są bardzo dobrze przyswajalne.  

15,14 zł
Produkt dostępny

Najbardziej dynamicznym stadium wzrostu rośliny - rukoli jest kiełkowanie. Podczas tego procesu substancje zapasowe, również te zgromadzone w nasionach, są rozkładane do prostych związków o łatwej przyswajalności. Podczas kiełkowania syntetyzowane są także witaminy, a cukry, białka i tłuszcze rozkładane są na związki stanowiące źródło energii i substratów...

5,62 zł
Produkt dostępny

Kiełki, to najbardziej dynamiczne stadium rozwojowe rzeżuchy w którym to substancje zapasowe, również te zgromadzone w nasionach, są rozkładane do łatwo przyswajalnych związków prostych. W tym to okresie uaktywniają się enzymy i syntetyzowane są witaminy.

Wyświetla 1 - 5 z 5 produktów