Oleje i Masła 

Racjonalna i zdrowa dieta nie polega na wyeliminowaniu z diety źródeł tłuszczu, ale dobranie ich rozsądnie, zgodnie z indywidualnymi preferencjami organizmu. Najzdrowsze dla naszego ciała będą tłuszcze pochodzenia roślinnego, które stanowią świetne źródło NNKT - niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie powodują one podwyższenia poziomu...

Racjonalna i zdrowa dieta nie polega na wyeliminowaniu z diety źródeł tłuszczu, ale dobranie ich rozsądnie, zgodnie z indywidualnymi preferencjami organizmu. Najzdrowsze dla naszego ciała będą tłuszcze pochodzenia roślinnego, które stanowią świetne źródło NNKT - niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie powodują one podwyższenia poziomu „złego” cholesterolu HDL oraz wpływają na prawidłowy skład błon komórkowych, dzięki czemu usprawniają transport międzykomórkowy. Należy pamiętać, że zawsze sprawdzamy stosunek HDL do LDL, by wyciągnąć prawidłowe wnioski.

Oleje i masła urozmaicają dietę, stanowią źródło energii oraz umożliwiają wchłanianie witamin A, D, E oraz K. Oleje są jednak również doskonałymi naturalnymi kosmetykami, które dogłębnie nawilżają oraz odżywiają skórę, włosy i paznokcie. Przed nałożeniem oleju należy lekko zwilżyć skórę. Na stronie NatVita znaleźć można bogatą ofertę tłuszczy ekologicznych różnego pochodzenia. W zależności od rośliny, z której olej lub masło zostały wyprodukowane, cechują się one odmiennymi właściwościami i charakteryzują się innym wpływem na nasz organizm.

Wszystkie oferowane przez nas oleje i masła cechują się najwyższą jakością i ekologicznym składem. Są to w pełni naturalne produkty, posiadające certyfikaty BIO i spełniające najwyższe standardy.

Tłuszcze w kuchni – olej naturalny

Tłuszcze w kuchni mogą być wykorzystywane do smażenia lub jako dodatek do sałatek, pieczywa itd. Tłuszcze do smażenia (oraz innej obróbki termicznej, takiej jak np. pieczenie) powinny charakteryzować się wysokim punktem dymienia. Oznacza to, że nie mogą one ulegać rozkładowi termicznemu pod wpływem wysokiej temperatury, w wyniku której powstają szkodliwe i rakotwórcze związki. Smażenie na oleju kokosowym jest bezpieczne, ponieważ do pożywienia nie wnikają związki niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Jako dodatek do sałatki lub tłuszcz do pieczywa (najlepiej bezglutenowego), czy innych produktów stosować można dowolny olej jadalny lub masło roślinne. Są to np. olej z konopi, olej kokosowy, olej MCT z kokosa, olej z orzecha włoskiego, olej z czarnuszki, olej z ostropestu, olej z pestek moreli, olej z wiesiołka, czy też masło kakaowe.

Tłuszcze jako naturalne kosmetyki – masło naturalne

Niemal każdy olej naturalny lub masło naturalne może stanowić kosmetyk do pielęgnacji całego ciała. Wszystkie dogłębnie nawilżają skórę wnikając głęboko do ich wewnętrznych warstw. Niektóre z nich posiadają właściwości łagodzące, odżywiające lub pielęgnujące. W naszej ofercie znaleźć możesz wiele różnych tłuszczy roślinnych, z których każdy charakteryzuje się specyficznymi właściwościami.

Oferujemy między innymi:
- masło shea - bogate w witaminy A, E oraz K, a także kwasy omega-3 i omega-6 dogłębnie pielęgnuje cerę. Nadaje się nawet do delikatnej skóry podatnej na alergie i podrażnienia,
- masło kakaowe - dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów zapobiega starzeniu się skóry, zmiękcza naskórek oraz łagodzi podrażnienia,
- olej jojoba - wyjątkowo skutecznie uszczelnia przestrzenie międzykomórkowe, co zapobiega wysuszaniu skóry,
- olej arganowy - stosowany szczególnie do pielęgnacji włosów, wpływa na ich prawidłowe nawilżenie i zapobiega rozdwajaniu się końcówek.

Więcej
Znaleziono produktów: 28
na stronie

31,71 zł
Produkt chwilowo niedostępny

Pasta kakaowa (wiórki), naturalna, niepoddana żadnej modyfikacji oraz obróbce chemicznej. Kakao Criollo niezmienne od tysięcy lat, co jest kluczowe w jego ukrytych właściwościach. Zawiera źródło wielu składników odżywczych. Ziarna kakaowca są również potężnym antyutleniaczem, chroniącym przed wolnymi rodnikami.

44,63 zł
Produkt dostępny

Masło kakaowe uzyskuje się poprzez tłoczenie na ciepło oczyszczonych ziaren kakaowca, uzyskanych z jego dojrzałych owoców.Masło kakaowe jest jednym z bardziej stabilnych tłuszczów, zawiera naturalne przeciwutleniacze zapobiegające jełczeniu, a w konsekwencji umożliwiające przechowywanie masła kakaowego bez dodatku konserwantów przez okres wielu lat.

6,42 zł
Produkt dostępny

Masło kakaowe w pastylkach (syn. tłuszcz kakaowy, olej kakaowy, łac. Oleum Cacao, Oleum Theobromatis, Butyrum Cacao) – jadalny, stały tłuszcz roślinny otrzymywany z nasion dojrzałych owoców kakaowca właściwego Theobroma cacao L., stanowi około 50% suchej masy nasion. Dojrzałe owoce kakaowca są ścinane i w celu uzyskania masła kakaowego oczyszczone ziarna...

26,83 zł
Produkt dostępny

Organiczne masło mango (Indica Seed Butter) dzięki ekstrakcji C0₂ zawiera cenne witaminy: A, C, E, K, B oraz polifenole. Doskonale nawilża, zmiękcza i odżywia skórę, zwalcza wolne rodniki, niweluje rozstępy i łagodzi podrażnienia.

11,30 zł
Produkt dostępny

Masło Shea, organiczne, nierafinowane, surowe (RAW), tłoczone na zimno. Masło karite pozyskane z nasion drzewa Vitellaria paradoxa subsp. paradoxa pochodzi z certyfikowanego rolnictwa ekologicznego. Masło posiada certyfikat kosmetyczny COSMOS.

24,67 zł
Produkt dostępny

Organiczny, tłoczony na zimno olej aloe vera na bazie oleju ziaren słonecznika, charakteryzuje się delikatnym, jasnożółtym kolorem. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, wspiera terapię jelita drażliwego oraz infekcji dróg oddechowych. Łagodzi objawy łuszczycy oraz nieprzyjemne skutki ukąszeń i użądleń owadów. Korzystnie wpływa na układ...

21,06 zł
Produkt dostępny

Bio Olej Aloe Vera na bazie oleju słonecznikowego Charakteryzuje się delikatnym, jasnożółtym kolorem, posiada właściwości nawilżające, gojące, odżywcze oraz działa łagodząco na podrażnioną skórę, zmniejszając stany zapalne, umożliwiając jej regenerację. Stanowi on dodatek do wzbogacania kosmetyków np.: kremów, szamponów, odżywek oraz maseczek.  

28,37 zł
Produkt dostępny

Olej arganowy (Persea americana) nazywany inaczej płynnym złotem Maroka, uznawane jest za eliksir młodości. Zastosowanie znajduje w kosmetyce, medycynie oraz w celach kulinarnych. Olejek charakteryzuje się ciemnozłotym kolorem oraz delikatnym orzechowym zapachem.

24,31 zł
Produkt dostępny

Olej jojoba pozyskiwany jest w procesie tłoczenia na zimno organicznych nasion krzewu Simmondsia Chinensis. Proces ten pozwala na zachowanie bogactwa składników w oleju.

8,48 zł
Produkt dostępny

BIO OLEJ KOKOSOWY BEZZAPACHOWY. Składniki: 100 % Bio olej ze świeżych orzechów kokosowych (Cocos nucifera). Bio - certyfikowane produkty ekologiczne. *Zapach z oleju kokosowego został wytrącony za pomocą pary wodnej.

12,29 zł
Produkt dostępny

BIO OLEJ KOKOSOWY EXTRA VIRGIN, tłoczony na zimno. Organiczne orzechy zostają poddane procesowi tłoczenia na zimno od 24h do maksymalnie 72h po ich zebraniu. Co odróżnia olej na tle wielu olei z kokosa, które są tłoczone po tygodniach lub nawet miesiącach.

Wyświetla 1 - 12 z 28 produktów

scanner