Brak produktów
Do darmowej wysyłki pozostało: 250,00 zł
Wybierz walutę:
Każda roślina, produkująca nasiona w celu rozmnożenia się, kumuluje w nich maksymalną ilość składników odżywczych, których głównym zadaniem jest dostarczenie, wyrastającej z nich roślinie, niezbędnych substancji. Są to zarówno witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego wzrostu, jak i błonnik. Tego rodzaju ziarna i nasiona ekologiczne wykorzy...
Każda roślina, produkująca nasiona w celu rozmnożenia się, kumuluje w nich maksymalną ilość składników odżywczych, których głównym zadaniem jest dostarczenie, wyrastającej z nich roślinie, niezbędnych substancji. Są to zarówno witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego wzrostu, jak i błonnik. Tego rodzaju ziarna i nasiona ekologiczne wykorzystywane są więc również przez człowieka, jako składnik jego diety. Są one bombą odżywczą, dzięki której dostarcza się organizmowi masę korzystnych składników.
Stosowanie BIO żywności niesie za sobą wiele korzyści. Główne zalety nasion bio w codziennych posiłkach to:
Nasiona bio i inne produkty ekologiczne uprawiane są bez stosowania oprysków i innych szkodliwych, chemicznych środków, a plantacje oddalone są od terenów zanieczyszczonych spalinami. Ziarna bio spotykane są przede wszystkim w wypiekach, ale również i w innych rodzajach pożywienia.
W temacie zdrowia, zbilansowanej diety i poprawnego trawienia często pojawia się błonnik. Jest to włókno pokarmowe pochodzenia roślinnego, które usprawnia perystaltykę jelit. Błonnik naturalny w największych ilościach występuje w nasionach babki płesznik i babki jajowatej. Oba te produkty znajdują się w naszym sklepie internetowym z ekologiczną żywnością. Można go spożywać na wiele sposobów. Proponujemy zalanie odpowiedniej do swojej wagi ilości ziaren letnią wodą lub innym napojem oraz wypicie mieszanki po kilku minutach. Błonnik przyrządzony w taki sposób można stosować nawet kilka razy dziennie. Produkt ten stosuje się też jako dodatek do jogurtów, kefirów, sałatek, dań, a także do zagęszczania potraw.
Tworząc zestaw ekologicznych ziaren i nasion roślinnych do stosowania w swojej kuchni, zachęcamy również do sięgnięcia po naturalne adaptogeny oraz naturalne przyprawy w naszym sklepie internetowym. Każde z nich jest niezbędne w kuchni każdej pani domu. Doskonale uzupełniają wiele potraw, a także same w sobie stanowią główny składnik dań czy mieszanek.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważna jest jakość posiłków, które każdego dnia dostarczane są organizmowi. Ziarna bio, będące jednymi z najkorzystniejszych składników codziennych dań, stanowią bombę odżywczą dla organizmu. Zawierają duże ilości pożytecznych kwasów, witamin, minerałów, a także innych substancji niezbędnych w codziennym życiu. Pozwalają więc na częste dodawanie ich do poszczególnych potraw. Bardzo popularne stały się chleby, z dodatkiem nasion i ziaren bio. Oprócz wypieków dodaje się je również do sałatek, a także mięs. Mogą być bowiem przyprawą lub składnikiem sosów. Warto jednak kontrolować ich ilość ze względu na wysoką zawartość błonnika.
W naszym sklepie internetowym znajdują się różne rodzaje ziaren, które idealnie wkomponują się w każdy jadłospis. Można je pić w formie prozdrowotnego napoju lub dodawać do wszelki dań, wypieków, jogurtów czy smoothie. Cały czas pojawiają się również nowe produkty, które dają kolejne możliwości. Najpopularniejsze są oczywiście nasiona chia bio, a także produkty na bazie konopi.
Babka jajowata - Plantago ovata (Plantago ispaghula) -występuje na terenach dobrze nawodnionych i nasłonecznionych. W naturalnym środowisku znaleźć ją można w Hiszpanii i na Wyspach Kanaryjskich. Nasiona babki jajowatej posiadają wysoką zawartość błonnika.
Babka jajowata łuski (Plantago ovata) jest rośliną występującą w Hiszpanii i na Wyspach Kanaryjskich. Roślina bardzo dobrze toleruje miejsca silnie nasłonecznione oraz wilgotną glebę.
Babka jajowata (Plantago ovata) łuski mielone. Łuski psyllium zawierają duże ilości błonnika, są również bogate w związki śluzowe, które w kontakcie z wodą pęcznieją i tworzą śluzową masę.
Babka plesznik, nasiona psyllium BIO zawierają duże ilości błonnika są również bogate w związki śluzowe. Błonnik psyllium pozyskiwany jest z rośliny Plantago psyllium L. (tzw. babki płesznik) pochodzącej z rejonu morza Śródziemnomorskiego.
Babka plesznik, nasiona psyllium zawierają duże ilości błonnika są również bogate w związki śluzowe. Błonnik psyllium pozyskiwany jest z rośliny Plantago psyllium L. (tzw. babki płesznik) pochodzącej z rejonu morza Śródziemnomorskiego.
Białko z grochu żółtego to naturalne i wysoko skoncentrowane (białko >80%) pochodzące z upraw rolnictwa ekologicznego. Z powodzeniem stosowane przez sportowców jako zamiennik standardowego białka serwatkowego jak i również w celach zróżnicowania diety.
Produkt jest mieszaniną nasion dwóch gatunków roślin: Babki płesznik i Babki jajowatej.
Błonnik witalny mix, to połączenie w odpowiednich proporcjach babki płesznik oraz babki jajowatej. Rosną one w miejscach dobrze nawodnionych i nasłonecznionych. Spotkać je można w słonecznej Hiszpanii, w rejonach Morza Śródziemnomorskiego czy na Wyspach Kanaryjskich.
Nasiona Chia osiągają około 2mm długości i pozyskiwane są z roślin zwanych szałwią hiszpańską. Spotkać można je w Gwatemali, Meksyku, Paragwaju, Peru itd.
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) to pochodząca z terenów Europy południowo - wschodniej oraz Azji zachodniej. Roślina o charakterystycznych białych lub niebieskich kwiatach z błękitnym unerwieniem, charakteryzują się czarnymi nasionami, które po zmiażdżeniu odznaczają się bardzo intensywnym, lekko pikantnym połączonym z gorzkim smakiem.
Morela pospolita lub zwyczajna (Prunus armeniaca L.) to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Pochodzi z Azji, rośnie m.in. w Kirgistanie, Chinach i Korei, sztucznie wprowadzona, rośnie dziko również w Japonii. Finalnie spotkać możemy ją również w Polsce. Gorzkie jądra pestek moreli pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych. Wyselekcjonowane owoce...