Prebiotyki 

Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym oraz wczesną wiosną organizm narażony jest na infekcje. Ponadto tempo współczesnego życia i związane z nim zagrożenia, a także różnego rodzaju zanieczyszczenia skutecznie obniżają odporność przez cały rok. Wszechobecne są: smog, promieniowanie wynikające z użytkowania wszelkiego rodzaju sprzętów z zakresu now...

Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym oraz wczesną wiosną organizm narażony jest na infekcje. Ponadto tempo współczesnego życia i związane z nim zagrożenia, a także różnego rodzaju zanieczyszczenia skutecznie obniżają odporność przez cały rok. Wszechobecne są: smog, promieniowanie wynikające z użytkowania wszelkiego rodzaju sprzętów z zakresu nowoczesnych technologii czy chociażby niskiej jakości żywność, którą w miarę możliwości chętnie zastępujemy jej ekologicznymi wariantami. Silny stres wynikający z samej specyfiki życia we współczesnym świecie, różnego rodzaju intensywne bodźce atakujące z każdej strony za pośrednictwem nachalnych reklam i innych „dobrodziejstw” kultury popularnej – wszystko to sprawia, że ludzka odporność na infekcje systematycznie spada. W końcu złe samopoczucie i infekcje stają się chlebem powszednim. Pozostaje sięgnąć po farmaceutyki, których potencjalne skutki uboczne także nie napawają optymizmem. Alternatywą dla takiego scenariusza jest regularne stosowanie naturalnych, ekologicznych substancji jakimi są prebiotyki naturalne wzmacniające odporność na bieżąco.

Prebiotyki naturalne zawarte w roślinach – czym różnią się prebiotyki od probiotyków i dlaczego warto stosować te pierwsze?

Prebiotyki to substancje stanowiące pożywienie dla tak zwanych „dobrych bakterii” zamieszkujących ludzki układ pokarmowy. Dzięki nim ta pozytywna flora bakteryjna rozwija się i podnosi tym samym odporność organizmu. Prebiotyki naturalne, na przykład inulina z agawy albo inulina z cykorii, nie są trawione przez organizm ludzki, w związku z czym w przewodzie pokarmowym trafiają wprost do ich właściwych konsumentów. Natomiast popularne probiotyki – o podobnie brzmiącej nazwie, to żywe mikroorganizmy dostarczane z zewnątrz, mające wspierać pracę flory bakteryjnej już znajdującej się w jelitach. Zwolennicy naturalnych rozwiązań z pewnością chętnie sięgną właśnie po prebiotyki - aby wzmocnić ochronę już z natury istniejącą. Ponadto prebiotyki wpływają korzystnie na przyswajanie składników mineralnych z pożywienia, regulująpoziom cholesterolu, obniżają zbyt wysokie ciśnienie tętnicze.

Inulina z agawy BIO – do zup i wypieków

Inulina to naturalny prebiotyk znajdujący się w łodygach, bulwach oraz kłączach tej rośliny. Inulina z agawy BIO jest proszkiem, który można dodawać do przyrządzanych w domu ciast, zup i wielu innych dań. Charakteryzuje ją subtelny, słodki smak. W kuchni pełni ona funkcję praktycznego zagęstnika przy zachowaniu jej cennych właściwości.

Ekologiczna inulina z cykorii – naturalny prebiotyk w codziennej diecie

Także cykoria jest bogatym źródłem inuliny. Można dodawać ją do sosów oraz różnych potraw. W smaku inulina jest lekko słodka, dzięki czemu dobrze komponuje się z deserami, ale nie drażni wcale jako dodatek do dań wytrawnych. Dlatego łatwo stosować ją w kuchni podczas codziennego przygotowywania posiłków i stale korzystać z jej cennych właściwości.

Więcej
Znaleziono produktów: 2

13,80 zł
Produkt dostępny

Inulina z Agawy stosowana jest jako stabilizator i zagęstnik do sosów oraz zup. Nadaje się również do wypieków. Inulina występuje naturalnie w łodygach roślin, bulwach oraz kłączach. Ma słabo wyczuwalny słodki smak. Zaletą tego naturalnego prebiotyku jest pozytywny wpływ na naszą florę bakteryjną (pozytywne bakterie w jelitach).  

8,33 zł
Produkt dostępny

Inulina jest białym proszkiem występującym naturalnie w łodygach roślin, bulwach oraz kłączach. Ma słabo wyczuwalny słodki smak. Można ją wykorzystywać w kuchni. Sprzyja rozwojowi flory bakteryjnej jelit.

Wyświetla 1 - 2 z 2 produktów