Brak produktów
Do darmowej wysyłki pozostało: 250,00 zł
Wybierz walutę:
Prebiotyki to substancje stanowiące pożywienie dla tak zwanych „dobrych bakterii” zamieszkujących ludzki układ pokarmowy. Dzięki nim ta pozytywna flora bakteryjna rozwija się i podnosi tym samym odporność organizmu. Prebio...
Prebiotyki to substancje stanowiące pożywienie dla tak zwanych „dobrych bakterii” zamieszkujących ludzki układ pokarmowy. Dzięki nim ta pozytywna flora bakteryjna rozwija się i podnosi tym samym odporność organizmu. Prebiotyki naturalne, na przykład inulina z agawy albo inulina z cykorii, nie są trawione przez organizm ludzki, w związku z czym w przewodzie pokarmowym trafiają wprost do ich właściwych konsumentów. Natomiast popularne probiotyki – o podobnie brzmiącej nazwie, to żywe mikroorganizmy dostarczane z zewnątrz, mające wspierać pracę flory bakteryjnej już znajdującej się w jelitach. Zwolennicy naturalnych rozwiązań z pewnością chętnie sięgną właśnie po prebiotyki.
Inulina to naturalny prebiotyk znajdujący się w łodygach, bulwach oraz kłączach tej rośliny. Inulina z agawy BIO jest proszkiem, który można dodawać do przyrządzanych w domu ciast, zup i wielu innych dań. Charakteryzuje ją subtelny, słodki smak. W kuchni pełni ona funkcję praktycznego zagęstnika przy zachowaniu jej cennych właściwości.
Także cykoria jest bogatym źródłem inuliny. Można dodawać ją do sosów oraz różnych potraw. W smaku inulina jest lekko słodka, dzięki czemu dobrze komponuje się z deserami, ale nie drażni wcale jako dodatek do dań wytrawnych. Dlatego łatwo stosować ją w kuchni podczas codziennego przygotowywania posiłków i stale korzystać z jej cennych właściwości.
Inulina jest białym proszkiem występującym naturalnie w łodygach roślin, bulwach oraz kłączach. Ma słabo wyczuwalny słodki smak. Można ją wykorzystywać w kuchni. Jest prebiotykiem.