Prebiotyki 

Prebiotyki naturalne zawarte w roślinach – czym różnią się prebiotyki od probiotyków i dlaczego warto stosować te pierwsze?

Prebiotyki to substancje stanowiące pożywienie dla tak zwanych „dobrych bakterii” zamieszkujących ludzki układ pokarmowy. Dzięki nim ta pozytywna flora bakteryjna rozwija się i podnosi tym samym odporność organizmu. Prebio...

Prebiotyki naturalne zawarte w roślinach – czym różnią się prebiotyki od probiotyków i dlaczego warto stosować te pierwsze?

Prebiotyki to substancje stanowiące pożywienie dla tak zwanych „dobrych bakterii” zamieszkujących ludzki układ pokarmowy. Dzięki nim ta pozytywna flora bakteryjna rozwija się i podnosi tym samym odporność organizmu. Prebiotyki naturalne, na przykład inulina z agawy albo inulina z cykorii, nie są trawione przez organizm ludzki, w związku z czym w przewodzie pokarmowym trafiają wprost do ich właściwych konsumentów. Natomiast popularne probiotyki – o podobnie brzmiącej nazwie, to żywe mikroorganizmy dostarczane z zewnątrz, mające wspierać pracę flory bakteryjnej już znajdującej się w jelitach. Zwolennicy naturalnych rozwiązań z pewnością chętnie sięgną właśnie po prebiotyki.

Inulina z agawy BIO – do zup i wypieków

Inulina to naturalny prebiotyk znajdujący się w łodygach, bulwach oraz kłączach tej rośliny. Inulina z agawy BIO jest proszkiem, który można dodawać do przyrządzanych w domu ciast, zup i wielu innych dań. Charakteryzuje ją subtelny, słodki smak. W kuchni pełni ona funkcję praktycznego zagęstnika przy zachowaniu jej cennych właściwości.

Ekologiczna inulina z cykorii – naturalny prebiotyk w codziennej diecie

Także cykoria jest bogatym źródłem inuliny. Można dodawać ją do sosów oraz różnych potraw. W smaku inulina jest lekko słodka, dzięki czemu dobrze komponuje się z deserami, ale nie drażni wcale jako dodatek do dań wytrawnych. Dlatego łatwo stosować ją w kuchni podczas codziennego przygotowywania posiłków i stale korzystać z jej cennych właściwości.

Więcej
Znaleziono produktów: 2

14,19 zł
Produkt chwilowo niedostępny

Inulina z Agawy stosowana jest jako stabilizator i zagęstnik do sosów oraz zup. Nadaje się również do wypieków. Inulina występuje naturalnie w łodygach roślin, bulwach oraz kłączach. Ma słabo wyczuwalny słodki smak. Zaletą tego naturalnego prebiotyku jest pozytywny wpływ na naszą florę bakteryjną (pozytywne bakterie w jelitach).  

8,10 zł
Produkt chwilowo niedostępny

Inulina jest białym proszkiem występującym naturalnie w łodygach roślin, bulwach oraz kłączach. Ma słabo wyczuwalny słodki smak. Można ją wykorzystywać w kuchni. Sprzyja rozwojowi flory bakteryjnej jelit.

Wyświetla 1 - 2 z 2 produktów

scanner