Kokos 

Cukier jaki stosowany jest zazwyczaj oraz dodawany do większości produktów spożywczych z jego zawartością dostępnych na rynku popularnie zwany bywa nawet „białą śmiercią”. W związku z tym pojawiają się kolejne propozycje zastępowania go różnymi substancjami. Nie zawsze jednak mają one tę samą konsystencję i nie każde z nich nadają się do zastąpi...

Cukier jaki stosowany jest zazwyczaj oraz dodawany do większości produktów spożywczych z jego zawartością dostępnych na rynku popularnie zwany bywa nawet „białą śmiercią”. W związku z tym pojawiają się kolejne propozycje zastępowania go różnymi substancjami. Nie zawsze jednak mają one tę samą konsystencję i nie każde z nich nadają się do zastąpienia klasycznego, białego cukru w każdej sytuacji. Ponadto popularne syntetyczne słodziki są szkodliwe dla zdrowia, co niejednokrotnie wykazały liczne, prowadzone nad nimi badania. Zatem zamiana „białej śmierci” na jej wersję posiadającą mniej kalorii nie napawa optymizmem. Na szczęście wśród różnych produktów roślinnych i ekologicznych, mogących zastępować tradycyjny cukier, cukier kokosowy to jeden z najzdrowszych. Ponadto jego forma zbliżona jest bardzo do tradycyjnego cukru – nie jest substancją płynną, jak syrop kokosowy, ani tym bardziej zawartą w tabletkach często stosowanych w przypadku różnego rodzaju zamienników białego cukru.

Syrop z kwiatów palmy kokosowej – płynna alternatywa dla cukru

Cukier sypki to najpopularniejsza forma słodzących substancji. Płynne słodziki, jak chociażby miód, także mają swoich zwolenników. Mają one jednak swoje specyficzne zastosowanie i nie zawsze w pełni zastąpią cukier sypki. Z kwiatów kokosa powstaje syrop znakomicie nadający się do słodzenia nim deserów, napojów, niektórych wypieków itp. Ale przede wszystkim, w połączeniu z wodą, tworzy smaczny, orzeźwiający napój.

Syrop z kwiatów palmy kokosowej powstaje dzięki żmudnej, ręcznej pracy. Z każdego kwiatostanu znajdującego się na szczycie drzewa zrywany jest tylko jeden kwiat po to, aby roślina nie straciła zbyt wiele cennej energii potrzebnej do produkcji przez nią orzechów. Następnie syrop jest zagotowywany i przygotowywany ręcznie – powoli i delikatnie.

Jak powstaje cukier kokosowy?

Tymczasem z soku z łodyg kwiatów palmy kokosowej wytwarzany jest sypki cukier kokosowy. Prosto z ponacinanych łodyg kwiatów sok ten spływa przez okres do trzydziestu pięciu dni do specjalnego, bambusowego naczynia. Następnie jest odparowywany tak, aby uzyskał odpowiedni, karmelowy kolor. Natomiast swoją sypką konsystencję cukier kokosowy zawdzięcza odpowiedniemu podgrzewaniu.

Cukier kokosowy właściwości: dla diabetyków oraz dbających o linię

Taki cukier posiada naturalnie, tak jak syrop z kwiatów kokosa, niski indeks glikemiczny – zaledwie 35 ig. Ponadto jest nieco mniej kaloryczny niż klasyczny, biały cukier spotykany w większości polskich cukierniczek. Dlatego osoby dbające o linię, jeżeli koniecznie muszą już użyć cukru, mogą wybrać właśnie ten kokosowy. Wyglądem oraz smakiem przypomina on popularny cukier trzcinowy. Cukier kokosowy, oprócz niskiego indeksu glikemicznego charakteryzuje się także zawartością cennych substancji odżywczych. W jego składzie znaleźć można między innymi: szereg witamin z grupy B, potas, magnez, żelazo a także cynk. Oprócz tego cechuje się zawartością aminokwasów. A dodatkową zaletą cukru kokosowego jest to, że proporcje w jakich się go używa są podobne do stosowanych w przypadku białego cukru.

Więcej
Znaleziono produktów: 1
14,90 zł
Produkt dostępny

Bio Cukier kokosowy z kwiatów palmy kokosowej. Nierafinowany, organiczny, 100% bez dodatków. Z uprawy ekologicznej. Pąki kwiatowe palmy kokosowej zawierają sok, który służy do produkcji cukru kokosowego. Jest źródłem błonnika pokarmowego.Indeks glikemiczny cukru kokosowego wynosi 35 IG. Jest o połowę niższy niż w przypadku zwyczajnego cukru.  

Wyświetla 1 - 1 z 1 produktu

scanner