Ziarna, Kasze i Mąki 

Ziarna, kasze i mąki

Urozmaicona i smaczna dieta to klucz do zachowania zdrowia i zgrabnej sylwetki. Pełnoziarniste produkty, takie jak kasze i mąki, dostarczają ludzkiemu organizmowi energii w postaci węglowodanów złożonych oraz witamin i mikroelementów, wpływających na dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci. Nie bez znaczenia są także ziarna...

Ziarna, kasze i mąki

Urozmaicona i smaczna dieta to klucz do zachowania zdrowia i zgrabnej sylwetki. Pełnoziarniste produkty, takie jak kasze i mąki, dostarczają ludzkiemu organizmowi energii w postaci węglowodanów złożonych oraz witamin i mikroelementów, wpływających na dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci. Nie bez znaczenia są także ziarna i nasiona, stanowiące źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Kasze i mąki w codziennej diecie

Prozdrowotne właściwości kasz są znane od lat. Smaczne i pożywne stosowane są także w specjalistycznych dietach np. bezglutenowej, w której szczególnie dobrze sprawdza się np. kasza gryczana. Są popularnym źródłem mikroelementów, błonnika i węglowodanów także wśród wegan i wegetarian. Pełnoziarniste kasze charakteryzują się również niskim indeksem glikemicznym, co jest ważne szczególnie dla diabetyków.

Ich zaletą jest także to, że nadają się nie tylko jako dodatek do obiadu - na bazie kasz można przygotować wartościowe sałatki, desery, odpowiednie kompozycje posiłkowe na lunch do szkoły, uczelni, pracy lub jako posiłek po treningu. Warto wiedzieć, że namoczone i zmielone kasze z powodzeniem sprawdzą się do wypieku domowego chleba. Dostępne w ofercie są również nietypowe mąki, takie jak kokosowa czy konopna (dla osób o specjalnych wymaganiach żywieniowych, naturalnie bezglutenowe, bogate w błonnik i odpowiednie w diecie paleo).

Ziarna i nasiona - do czego używać i dlaczego warto?

Ta szeroka grupa produktów składa się ze zróżnicowanych roślin, których ziarna i nasiona są wartościowym pokarmem dla człowieka. Znajdziemy wśród nich także skarby jak siemię lniane, nasiona chia i babka płesznik. Świetne źródło błonnika i kwasów tłuszczowych sprawia, że włączone je do codziennej diety.

Stosować je można na wiele sposobów: jako dodatek do domowego pieczywa, krakersów, owsianek, jogurtów np. roślinnych czy sałatek. Ziarna mogą także stanowić aromatyczną przyprawę np. czarnuszka, która doskonale podkreśla smak pieczywa, kapuśniaczków i innych wypieków.

Dostępne w ofercie ziarna np. zmielone ziarna kakao czy ziarna konopne dobrze sprawdzą się także w deserach i koktajlach. Kakao to niezwykły proszek - jego czekoladowy aromat zna każdy, a właściwości antyoksydacyjne są jego znakiem rozpoznawczym. Docenią je osoby pracujące umysłowo - jest bogatym źródłem mikroelementów, przede wszystkim magnezu. Przygotujemy z niego odżywcze napoje, surowe zdrowe słodycze czy ciasta. Z kolei ziarna konopi dostarczają mnóstwo wartościowego białka roślinnego i także zdrowych tłuszczów. Z tego powodu osoby aktywne fizyczne, jak i osoby ograniczające spożycie białka zwierzęcego powinny wprowadzić ten produkt do swojej diety. Mają delikatny, orzechowy smak i sprawdzą się w owsiankach, smoothie i sałatkach.

Ziarnem o nietypowych właściwościach jest ostropest. Najbardziej znany jest ze swojego zbawiennego wpływu na zdrowie i regenerację wątroby. Ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, pomaga także przy dolegliwościach żołądkowych. Można spożywać go na różne sposoby: jako dodatek do jogurtu, pieczywa, sałatki czy owsianki oraz pod postacią naparu i herbaty (wystarczy zalać go gorącą wodą). Regularne zażywanie ostropestu pozwoli już po 2 tygodniach poczuć pierwsze rezultaty.
To tylko niektóre z oferowanych produktów - zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą.

Więcej
Znaleziono produktów: 56

Podkategorie

Ziarna, nasiona

Każda roślina, produkująca nasiona w celu rozmnożenia się, kumuluje w nich maksymalną ilość składników odżywczych, których głównym zadaniem jest dostarczenie, wyrastającej z nich roślinie, niezbędnych substancji. Są to zarówno witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego wzrostu, jak i błonnik. Tego rodzaju ziarna bio wykorzystywane są więc również przez człowieka, jako składnik jego diety. Stanowią one pewnego rodzaju bombę odżywczą, dzięki której dostarcza się organizmowi masę korzystnych składników. Dzięki takiej ich zawartości są one świetnym dodatkiem do codziennych posiłków.

Nasiona bio - główne zalety

Stosowanie BIO żywności niesie za sobą wiele zalet. Jedną z nich jest ich czystość i brak chemikaliów, które są składnikiem wszystkich owoców i warzyw, dostępnych w sklepach. Tego rodzaju produkty są bowiem specjalnie przygotowywane, beż użycia szkodliwych substancji. Nie stosuje się przy nich oprysków, a ich uprawy rosną z daleka od terenów zanieczyszczonych spalinami. Nasiona bio, które pochodzą z takich gospodarstw są więc bogate jedynie w to, co niezbędne jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo dostarczają też wielu substancji, które wspomagają poszczególne narządy i dbają o wysoką kondycję. Używanie tego rodzaju nasion pozwala więc na dłuższe cieszenie się zdrowiem i brak niedogodności związanych z niedoborami. Ziarna bio spotykane są przede wszystkim w wypiekach, ale również i w innych rodzajach pożywienia.

Ziarna bio w kuchni

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważna jest jakość posiłków, które każdego dnia dostarczane są organizmowi. W wielu przypadkach to właśnie dieta ma wpływ na funkcjonowanie organizmu i to właśnie poszczególne jej składniki mogą być pomocne. Nasiona bio, będące jednymi z najbardziej korzystnych składników codziennych dań, stanowią pewnego rodzaju bombę odżywczą dla organizmu. Zawierają ogromne ilości pożytecznych kwasów, witamin, minerałów, a także innych substancji niezbędnych w codziennym życiu. Pozwalają więc na częste dodawanie ich do poszczególnych potraw. Bardzo popularne stały się chleby, z dodatkiem tego rodzaju składników. Nasiona chia bio stanowią tutaj podstawowy element, jaki jest stosowany. Oprócz wypieków, dodaje się je również do sałatek, a także mięs. Mogą być bowiem przyprawą, lub składnikiem sosów. Warto jednak kontrolować ich ilość, ze względu na wysoką zawartość błonnika.

Rodzaje ziaren

Dostępna jest cała masa, najróżniejszych nasion do wyboru. Cały czas pojawiają się również nowe produkty, które dają kolejne możliwości. Najpopularniejsze są oczywiście nasiona chia bio, a także produkty na bazie konopi. W wielu przypadkach można również doszukiwać się działania leczniczego poszczególnych ziaren. Prowadzonych jest bowiem wiele badań nad ich wpływem na człowieka. Najgłośniejsze są odkrycia związane z produktami pochodzenia konopnego. Warto więc dowiedzieć się więcej na ten temat i poprawić jakość swojego życia.

Zboża rzekome...

Pseudozboża, inaczej zboża rzekome, to odpowiedź na potrzeby osób nietolerujących gluten i cierpiących na przeróżne schorzenia, oczywiście z celiakią na czele. To rośliny wyglądające jak trawy, wytwarzające ziarna. Poza tym, że mają szerokie zastosowanie kulinarne, zawierają niesamowite wartości odżywcze. Warto włączyć je do diety nawet wtedy, gdy nie cierpimy na alergie pokarmowe. To źródła pełnowartościowego białka, węglowodanów, witamin oraz minerałów.

Płatki, kasze, mąki

Zboża zajmują bardzo ważną pozycję w naszym codziennym żywieniu. Produkty, jakie z nich otrzymujemy, są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Jest jednak jeden warunek. Muszą być one uprawiane w sposób ekologiczny. Tylko wtedy dają nam cały wachlarz swych pozytywnych właściwości, zarówno smakowych, jak i zdrowotnych. Kasze, mąki oraz płatki dostępne w tej kategorii są produktami BIO. Pochodzą od producentów, którzy uprawiają zboża zgodnie z naturą, bez chemicznych dodatków, ponieważ jednym z najgorzej wpływających czynników na nasze zdrowie, to opryskiwanie chwastobójczymi środkami podczas wzrostu zbóż, które są niezmiernie groźne dla naszego zdrowia.

Nasze produkty nie są pryskane i wielokrotnie przetwarzane, dzięki czemu są doskonałym źródłem błonnika oraz innych cennych wartości odżywczych. Nieoczyszczone ziarna posiadają także bardzo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu sycą na długo i nie powodują nagłej ochoty na niezdrowe przekąski.

Mąki z upraw ekologicznych do tworzenia pysznych wypieków

Mąka jest bazą wielu produktów spożywczych, bez których ciężko wyobrazić swą codzienną dietę. Produkowana jest poprzez przemiał zbóż i nie tylko. Do najzdrowszych należą mąki pełnoziarniste, a także jej coraz popularniejsze bezglutenowe wersje. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na certyfikat ekologiczny na opakowaniu, który świadczy o tym, że zboże, z którego powstała dana mąka było uprawiane w naturalnych warunkach bez użycia szkodliwej chemii. Sięgając po mąkę ekologiczną, mamy gwarancję, że wybieramy produkt najwyższej jakości, oferujący najwięcej składników odżywczych.

W naszym sklepie dostępna jest także ekologiczna mąka kokosowa oraz konopna. To świetna alternatywa dla osób, które ograniczają spożycie glutenu. Można używać jej do pieczenia ciast i chleba. Świetnie sprawdza się także do naleśników, czy innych deserów.

Kasze BIO wzbogacą dietę

Kasza uważana jest przez dietetyków za jeden z najbardziej wartościowych węglowodanów. Jest nie tylko pyszna, ale także świetnie wpływa na pracę jelit. Kasze BIO, dzięki temu, że posiadają nieoczyszczone ziarna, są niezwykle sycące i dodają energii na wiele godzin. Z tego też powodu, jedzenie jej zalecane jest także osobom przebywającym na dietach odchudzających.

W naszym sklepie znajdą Państwo kasze różnego rodzaju. Między innymi gryczaną oraz jaglaną. Ta pierwsza jest wspaniałym dodatkiem do dań obiadowych. Świetnie smakuje w połączeniu z sosami, warzywami pieczonymi, czy w postaci sałatki. Jaglana natomiast może służyć, jako rewelacyjna baza do różnego rodzaju deserów. Można zrobić z niej pyszny pudding lub ciastka.

Płatki z upraw ekologicznych na pełnowartościowe śniadanie

Czy istnieje posiłek zdrowszy niż pyszna owsianka? Chyba nie. Płatki z upraw ekologicznych stanowią doskonałą bazę posiłku. Można ją przyrządzać na naprawdę wiele sposobów. Świetnie smakuje z suszonymi i świeżymi owocami, miodem, syropem klonowym lub kokosowym, masłem orzechowym, wiórkami kokosowymi czy z cynamonem.

W naszym sklepie znajdziesz także wiele innych ciekawych produktów ekologicznych. Wśród nich jest między innymi tapioka, czyli kasza będąca przysmakiem w Ameryce Południowej i Afryce. Uzupełnij swą codzienną dietę w żywność, która sprawi, że poczujesz się lekko i zdrowo.

Kiełki

Dieta oparta o naturalne składniki, często oznaczone symbolem BIO, to zdecydowanie najlepszy wybór dla każdego, kto troszczy się o własne zdrowie. Warto bowiem pamiętać, że w wielu przypadkach to właśnie spożywane jedzenie ma duży wpływ na codzienne funkcjonowanie. Jednym z najbardziej znanych i cenionych elementów, które powodują, że organizm ma dostarczonych wiele substancji odżywczych, są kiełki. To właśnie one zawierają najwięcej składników, które potrzebne są do prawidłowej pracy poszczególnych układów w ciele człowieka. Przykładem mogą być kiełki brokuła, które charakteryzują się wieloma pozytywnymi właściwościami zdrowotnymi.

Kiełki brokuła - zastosowanie

Wśród wielu, dostępnych kiełków, dużą popularnością cieszyć się mogą kiełki brokuła. Posiadają one ogromne ilości sulfofranu, który stosowany jest w profilaktyce nowotworowej. Jak wykazują badania, w produkcie tym znajduje się go około 20 razy więcej niż w dojrzałych roślinach, co wpływa na wielką skuteczność stosowania w codziennej diecie. Dodatkowo, młode pędy wspomagają niwelowanie nadciśnienia oraz problemom związanym z układem krwionośnym. Co więcej, są one bogate w antyoksydanty, dzięki czemu wykorzystuje się je we wspomaganiu układu odpornościowego i nerwowego. Istnieje wiele możliwości podawania tego rodzaju produktów. Jednym z najpopularniejszych jest dodawanie go do sałatek i różnego rodzaju potraw. Charakteryzuje się on pikantnym smakiem i podobnie jak kiełki fasoli mung, mogą być podawane na ciepło i zimno.

Jak działają kiełki fasoli mung?

Wywodzące się z kuchni chińskiej i wietnamskiej kiełki fasoli mung stanowią jedne z najdoskonalszych alternatyw dla białka pochodzącego z mięsa. Bogate w tę substancje, młode rośliny, charakteryzują się dużo łatwiejszym przyswajaniem niż te już dojrzałe. Wpływa to na szybkie dostarczanie niezbędnych składników do krwioobiegu, a następnie do poszczególnych komórek w ciele człowieka. W składzie kiełków znaleźć można, oprócz aminokwasów, również witaminy z grupy A, B, C i E, a także liczne sole mineralne. Działanie tej rośliny, w młodym stadium rozwoju, nie ogranicza się jednak tylko do dostarczania białka i innych składników odżywczych. Zawierają one bowiem antyutleniacze, skutecznie przeciwdziałając powstawaniu komórek nowotworowych.

Kiełki buraka - działanie

Kolejnymi, bardzo cennymi i poszukiwanymi, są kiełki buraka. W przeciwieństwie do poprzednich, posiadają one twarde skorupki, które należy usunąć przed spożyciem. Bogate są jednak w witaminy, minerały, potas, wapń, żelazo, magnez oraz miedź. Dzięki swojemu składowi, wykorzystuje się je w leczeniu, nawet silnej, anemii. Zawierają również znaczne ilości błonnika, który jest podstawowym produktem w walce z dolegliwościami trawiennymi. Podobnie jak poprzednie, kiełki buraka mogą być pomocne w zapobieganiu rozwoju komórek nowotworowych. Ich działanie skutkuje również zauważalną poprawą stanu włosów i paznokci, co sprawia, że są one bardzo pożądane przez wszystkich, borykających się z ich chorobami.

na stronie

8,05 zł
Produkt dostępny

Babka jajowata łuski BIO. Psyllium, łupiny Plantago ovata błonnik zawarty w łuskach rośliny Plantago ovata (tzw. babki jajowatej), jest polecany przy: jelito drażliwe, hemoroidy i innych problemach jelitowych.

14,55 zł
Produkt dostępny

Babka jajowata - Plantago ovata (Plantago ispaghula) -występuje na terenach dobrze nawodnionych i nasłonecznionych. W naturalnym środowisku znaleźć ją można w Hiszpanii i na Wyspach Kanaryjskich. Nasiona babki jajowatej dzięki dużej zawartości błonnika dzięki czemu działają oczyszczająco oraz wspomagają pracę jelit.  

6,42 zł
Produkt dostępny

Babka jajowata - Plantago ovata (Plantago ispaghula) -występuje na terenach dobrze nawodnionych i nasłonecznionych. W naturalnym środowisku znaleźć ją można w Hiszpanii i na Wyspach Kanaryjskich. Nasiona babki jajowatej dzięki dużej zawartości błonnika działają oczyszczająco, wspomagająco na pracę jelit, i przeczyszczająco.  

5,61 zł
Produkt dostępny

Babka jajowata łuski (Plantago ovata) jest rośliną występującą w Hiszpanii i na Wyspach Kanaryjskich. Roślina bardzo dobrze toleruje miejsca silnie nasłonecznione oraz wilgotną glebę.

9,67 zł
Produkt dostępny

Babka jajowata (Plantago ovata) łuski mielone. Łuski psyllium zawierają duże ilości błonnika, są również bogate w związki śluzowe, które w kontakcie z wodą pęcznieją i tworzą śluzową masę.

11,30 zł
Produkt dostępny

Babka plesznik, nasiona psyllium BIO zawierają duże ilości błonnika są również bogate w związki śluzowe. Błonnik psyllium pozyskiwany jest z rośliny Plantago psyllium L. (tzw. babki płesznik) pochodzącej z rejonu morza Śródziemnomorskiego, jest polecany w leczeniu zespołu jelita drażliwego, hemoroidów i innych problemów jelitowych.

3,17 zł
Produkt dostępny

Babka plesznik, nasiona psyllium zawierają duże ilości błonnika są również bogate w związki śluzowe. Błonnik psyllium pozyskiwany jest z rośliny Plantago psyllium L. (tzw. babki płesznik) pochodzącej z rejonu morza Śródziemnomorskiego.

16,57 zł
Produkt dostępny

Bio Białko konopne (50% białka) to produkt wysokobiałkowy w formie zmielonej, który dodatkowo zachowuje wszelkie dobroczynne właściwości ziaren konopi. Proteina konopna jest doskonałym rozwiązaniem dla sportowców oraz wszystkich osób prowadzących aktywny tryb życia.

10,38 zł
Produkt dostępny

Białko z grochu żółtego to naturalne i wysoko skoncentrowane (białko >80%) pochodzące z upraw rolnictwa ekologicznego. Z powodzeniem stosowane przez sportowców jako zamiennik standardowego białka serwatkowego jak i również w celach uzupełnienia oraz zróżnicowania diety.  

15,14 zł
Produkt chwilowo niedostępny

Jednym z najbardziej intensywnych okresów we wzroście rośliny – brokułu jest kiełkowanie W tym to okresie substancje zapasowe zgromadzone w nasionach są rozkładane na łatwo przyswajalne związki proste. Podczas kiełkowania uaktywniają się enzymy i syntetyzowane są witaminy.

16,10 zł
Produkt chwilowo niedostępny

18,62 zł
Produkt dostępny

Produkt jest mieszaniną nasion dwóch gatunków roślin: Babki płesznik i Babki jajowatej.

Wyświetla 1 - 12 z 56 produktów