Brak produktów
Do darmowej wysyłki pozostało: 250,00 zł
Wybierz walutę:
Niezależnie od najnowszych odkryć w dziedzinie zdrowego odżywiania, niezachwianą pierwszą pozycję wśród najbardziej odżywczych produktów zawsze zajmować będą owoce i warzywa. Aby zapewnić swojemu organizmowi to co najlepsze, powinno się spożywać około 500 g świeżych warzyw i owoców dziennie. Więcej wartości odżywczych oraz mniej kalorii zawieraj...
Niezależnie od najnowszych odkryć w dziedzinie zdrowego odżywiania, niezachwianą pierwszą pozycję wśród najbardziej odżywczych produktów zawsze zajmować będą owoce i warzywa. Aby zapewnić swojemu organizmowi to co najlepsze, powinno się spożywać około 500 g świeżych warzyw i owoców dziennie. Więcej wartości odżywczych oraz mniej kalorii zawierają warzywa, dlatego to one powinny stanowić podstawę diety każdego z nas.
Najważniejszą cechą dobrej diety jest jej różnorodność. Owoce i warzywa w różnej postaci pozwolą urozmaicić jadłospis, dzięki czemu dużo łatwiej będzie utrzymać „czystą michę”. Wśród produktów Natvita znaleźć można owoce i warzywa całe, mielone, pocięte, liofilizowane oraz przetworzone w taki sposób, by wyciągnąć z nich to, co najlepsze.
Owoce są pełne witamin i antyoksydantów. Smakują każdemu - zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Mogą stanowić dodatek do owsianek lub deserów albo stać się samodzielnym posiłkiem. Ze względu na wysoką zawartość wody, nie zawierają dużo kalorii na 100 g produktu. Jednocześnie są dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego. Owoce zawierają również sporo cukrów prostych, które są łatwo przyswajalne przez organizm. Z tego względu stanowią świetną alternatywę dla słodyczy. Zaspokajają ochotę na łakocie, jednocześnie niwelując uczucie głodu i dostarczając sporej dawki witamin i innych składników odżywczych. Szczególnie suszone owoce są cenione przez osoby dbające o utrzymanie racjonalnej diety, gdyż stanowią słodzik do wielu wypieków, owsianek i deserów.
Warzywa to najmniej kaloryczne i jednocześnie najbogatsze w składniki odżywcze pożywienie. Możemy się nimi zajadać właściwie bez limitu. Nie dość, że dostarczają do naszego organizmu wszystko, co jest w nim potrzebne, to jednocześnie doskonale zaspokajają głód i zwiększają uczucie sytości. Zarówno świeże, jak i mielone bądź suszone warzywa stanowią również świetne źródło błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Aby dieta była zróżnicowana, a co za tym idzie łatwa do utrzymania, powinno się w nią wkomponować warzywa i owoce w różnej postaci. Ciągłe jedzenie świeżych owoców czy warzyw szybko może się znudzić. Przetwory z nich cechują się natomiast tak dużą różnorodnością, że na pewno nigdy nie stracą na popularności.
Suszone owoce to świetny dodatek do deserów i śniadań na słodko, takich jak owsianki oraz naleśniki. Oprócz znanych moreli, rodzynek oraz daktyli, wśród suszonych owoców znaleźć można też jagody goji, berberys, mango, papaję, truskawki, maliny czy aronię. Soki z owoców i warzyw stanowią doskonały dodatek do herbat. Natomiast mielone owoce i warzywa, takie jak guarana czy głóg, to niezwykle skondensowana dawka składników odżywczych, którą można dodać do shake'a, czy napoju. Niezależnie od formy podania, owoce i warzywa zawsze powinny stanowić podstawę diety i zawierać się w każdym spożywanym przez nas posiłku. Tylko wtedy możemy mieć pewność, że nasza dieta jest racjonalna i zaspokaja wszystkie potrzeby organizmu.
Anyż gwiaździsty nazywany również anyżem właściwym oraz anyżem gwiazdkowym, to wysuszone owoce drzewa badian właściwy (Illicium verum Hook.). Charakteryzuje się wyjątkowym, słodkim smakiem oraz zapachem, który obok cynamonu oraz goździków kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Idealnie nadaje się w kuchni do przyprawiania zup, mięs, curry, wypieków,...
Drzewa z gatunku tego rodzaju występują na wyspie Madagaskar, gdzie spotyka się aż sześć gatunków baobabów. Poza tym rośliny te rosną w północno-wschodniej, centralnej i południowej Afryce oraz w północno-zachodniej Australii.
Berberys należy do krzewów z rodziny berberysowatych. W Polsce rośnie dziko jako berberys pospolity, "polska cytryna". Rodzi podłużne czerwone owoce - jagody. Dojrzewa jesienią.
Białko z grochu żółtego to naturalne i wysoko skoncentrowane (białko >80%) pochodzące z upraw rolnictwa ekologicznego. Z powodzeniem stosowane przez sportowców jako zamiennik standardowego białka serwatkowego jak i również w celach zróżnicowania diety.
Owoce daktylowca, których właściwości odżywcze docenią zwłaszcza sportowcy, ze względu na zasób cukrów prostych, będących źródłem energii. Spożywane na surowo lub jako dodatek do słodkich wypieków czy deserów. Stanowią świetny zamiennik tradycyjnych słodyczy.
Ekologiczne owoce dzikiej róży (Rosaceae) znalazły zastosowanie między innymi jako przysmak. Charakteryzują się bogatą zawartością witaminy C oraz około 130 naturalnych związków chemicznych.
BIO DZIKA RÓŻA (Rosa canina) SKÓRKA MIELONA Róża dzika jest gatunkiem krzewu z rodziny różowatych. Występuje na obszarach umiarkowanych i ciepłych półkuli północnej. Można ją spotkać prawie w całej Europie, na terenach do 1500 m n.p.m., w Afryce Północnej, na Wyspach Kanaryjskich, na Maderze, w Azji, rozprzestrzeniła się także w Australii i Nowej...
Graviola (Annona muricata) znana również pod nazwą Guanabana i Flaszowiec miękkociernisty, występuje w Ameryce Południowej i Środkowej. Owoce gravioli doceniane oraz wykorzystywane są od wieków przez tamtejszych mieszkańców.
Imbir jest przyprawą wyjątkową ze względu na palący, cytrynowo-słodkawy smak i korzenny aromat. Przyprawę można stosować do sosów ziołowych, mięs i zup. Jego intrygujące właściwości zachwycą każdego miłośnika egzotycznych przypraw.
Jagody goji BIO suszone z certyfikowanej uprawy ekologicznej, to małe, czerwone owoce które posiadają wyjątkowe właściwości, rosną na krzewie o łacińskiej nazwie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Roślina rośnie w Chinach, Tybecie oraz Mongolii.