Erytrytol 

Erytrytol to bardzo chętnie używana, naturalna substancja słodząca. Jej największym atutem jest przede wszystkim smak. Jest on bowiem bardzo zbliżony do smaku cukru, co nie jest popularnym zjawiskiem wśród niskokalorycznych słodzików. Dzięki temu śmiało można go nim zastępować w codziennej diecie i dodawać erytrytol do pieczenia, czy napojów. Z ...

Erytrytol to bardzo chętnie używana, naturalna substancja słodząca. Jej największym atutem jest przede wszystkim smak. Jest on bowiem bardzo zbliżony do smaku cukru, co nie jest popularnym zjawiskiem wśród niskokalorycznych słodzików. Dzięki temu śmiało można go nim zastępować w codziennej diecie i dodawać erytrytol do pieczenia, czy napojów. Z uwagi na zerowy indeks glikemiczny, erytrytol może być w pełni bezpiecznie używany przez diabetyków. Natomiast niska wartość energetyczna sprawia, że bardzo chętnie sięgają po niego osoby dbające o linię. W naszym asortymencie znajdą państwo erytrytol w kryształkach o różnych pojemnościach, a także erytrytol ze stewią, czyli innym naturalnym słodzikiem.

Erytrytol — co to właściwie jest?

Erytrytol w znanej nam postaci, syntezowany jest przez rodzaj drożdży występujących w glebie oraz niektórych produktach spożywczych z gliceryny odpadowej. Jest to proces naturalny, dzięki czemu erytrol — bo tak również nazywany jest ten słodzik, uważany jest za jedną z najzdrowszych substancji słodzących. Wiele osób zadaje sobie jednak pytanie, czy erytrol naprawdę może zastąpić nam cukier. Akurat w tym przypadku odpowiedź jest jedna. Tak, erytrytol może zastąpić cukier, jako jeden z nielicznych naturalnych i zdrowych słodzików. Dzięki temu jego smak niemal nie różni się od tego, jaki daje nam cukier. Jednak, aby uzyskać podobny poziom słodkości, musimy użyć nieco więcej erytrolu, niż cukru. Jedna łyżeczka cukru odpowiada około 1,5 łyżeczki słodzika.

Czy erytrytol ma pozytywne właściwości dla zdrowia?

Erytrytol to bez wątpienia jedna z najzdrowszych substancji słodzących. Warto podkreślić, że nie wpływa on na poziom glukozy we krwi. Ponadto nie jest metabolizowany przez nasz organizm, a wydalamy go z moczem. Ma wszelkie atuty, jakimi nie może pochwalić się klasyczny, biały cukier, a przede wszystkim nie ma żadnych negatywnych właściwości. Ma natomiast pozytywne. Czy ktoś mógłby przypuszczać, że jakakolwiek substancja słodząca może ochronić nasze zęby przed próchnicą? To robi właśnie erytrytol. Właściwości hamujące proces fermentacji niektórych cukrów przez bakterie, pozwalają uniknąć nieprzyjemnych wizyt u dentysty.

Erytrol— kaloryczność i sposób użycia

Szereg zalet, jakimi jest zerowy indeks glikemiczny, czy naturalne pochodzenie to niewątpliwie ogromne atuty. Jednak większość osób pokochała ten słodzik przede wszystkim ze względu na jego niską kaloryczność, a właściwie jej brak. Tak jak już zauważyliśmy wcześniej, erytrol nie jest metabolizowany przez organizm, przez co nie bierze udziału w procesie trawiennym, tym samym nie dostarczając nam żadnych kalorii.
Naturalny słodzik może służyć nam do posłodzenia niemal wszystkiego. Możemy używać erytrytol do pieczenia, gotowania, robienia kremów, ciastek, syropów owocowych, dżemów, czy do napojów takich jak kawa lub herbata.

Więcej
Znaleziono produktów: 2

6,42 zł
Produkt dostępny

Erytrytol jest substancją, która w naturalnym środowisku występuje w niektórych owocach, winie, owocach morza, wodorostach czy porostach.

9,17 zł
Produkt dostępny

Erytrytol + Stewia ekstrakt = MIX (erytrytol + glikozydy stewiolowe). Dzięki glikozydom stewiolowym, erytrytol traci swój gorzki posmak. 100% bez cukru w 100% bezpieczny dla zębów. Stosowany jak normalny cukier, przypomina go również z wyglądu.

Wyświetla 1 - 2 z 2 produktów