Kurkuma BIO korzeń mielony

Pojemność (gram)opakowanieilośćCena (brutto)Dodaj do koszyka
50szt.1 6,39 zł
100szt.1 11,02 zł
250szt.1 23,98 zł

Kurkuma używana jest w kuchni azjatyckiej nie tylko jako przyprawa. Kurkuma pozyskiwana jest z rośliny zwanej ostryżem, znanej również jako szafranica, szafran indyjski, żółcień, lub żółty imbir.

Kurkuma swój charakterystyczny, żółtopomarańczowy kolor zawdzięcza zawartej w niej kurkuminie, zaliczanej do kurkuminoidów. W składzie ostryżu znajduje się również olejek eteryczny (tumeron). Charakteryzuje się korzennym, ostrym smakiem. Najlepszy efekt uzyskamy mieszając kurkumę z pieprzem lub papryką.

 

Składniki: 100 % Bio kurkuma (Curcuma longa) korzeń mielony.

Średnia wartość odżywcza w100 g produktu:%RWS*
Wartość energetyczna:1491 kJ / 365 kcal18 %
Tłuszcz:9.9 g14.1 %
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:1.8 g9.2 %
Węglowodany:58.2 g22.4 %
- w tym cukry3.2 g3.6 %
Białko:7.8 g15.6 %
Sól:0.3 g4.3 %

 *RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

 

Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.

 

Propozycja spożycia: jako przyprawę do sosów, potraw itp. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego, nada mu pięknego, żółtego koloru, można również zastosować do barwienia ryżu lub makaronu.

 

Przechowywanie: przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.

Kraj pochodzenia: Indie

2019-02-27
Ocena 

    Kurkuma przyprawa

    Bardzo długo szukałem kurkumy, która spełniałaby moje oczekiwania kulinarne. Ta kurkuma ma bardzo wyrazisty smak i jestem z niej w pełni zadowolony. Szczerze polecam!

    Napisz opinię!

    Napisz opinię

    Kurkuma BIO korzeń mielony

    Kurkuma BIO korzeń mielony

    Kurkuma używana jest w kuchni azjatyckiej nie tylko jako przyprawa. Kurkuma pozyskiwana jest z rośliny zwanej ostryżem, znanej również jako szafranica, szafran indyjski, żółcień, lub żółty imbir.

    scanner