Kurkuma BIO korzeń mielony

Pojemność (gram)opakowanieilośćCena (brutto)Dodaj do koszyka
100szt.1 11,90 zł
250szt.1 27,90 zł

    Kurkuma używana jest w kuchni azjatyckiej nie tylko jako przyprawa. Kurkuma pozyskiwana jest z rośliny zwanej ostryżem, znanej również jako szafranica, szafran indyjski, żółcień, lub żółty imbir.

    Kurkuma swój charakterystyczny, żółtopomarańczowy kolor zawdzięcza zawartej w niej kurkuminie, zaliczanej do kurkuminoidów. W składzie ostryżu znajduje się również olejek eteryczny (tumeron). Charakteryzuje się korzennym, ostrym smakiem. Najlepszy efekt uzyskamy mieszając kurkumę z pieprzem lub papryką.

     

    Składniki: 100 % Bio kurkuma (Curcuma longa) korzeń mielony.

    Średnia wartość odżywcza w100 g produktu:%RWS*
    Wartość energetyczna:1491 kJ / 365 kcal18 %
    Tłuszcz:9.9 g14.1 %
    - w tym kwasy tłuszczowe nasycone:1.8 g9.2 %
    Węglowodany:58.2 g22.4 %
    - w tym cukry3.2 g3.6 %
    Białko:7.8 g15.6 %
    Sól:0.3 g4.3 %

     *RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

     

    Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.

     

    Propozycja spożycia: jako przyprawę do sosów, potraw itp. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego, nada mu pięknego, żółtego koloru, można również zastosować do barwienia ryżu lub makaronu.

     

    Przechowywanie: przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.

    Kraj pochodzenia: Indie

    2020-11-21
    Ocena 

      Kurkuma BIO korzeń mielony

      Bardzo dobra kurkuma.

      2019-02-27
      Ocena 

        Kurkuma przyprawa

        Bardzo długo szukałem kurkumy, która spełniałaby moje oczekiwania kulinarne. Ta kurkuma ma bardzo wyrazisty smak i jestem z niej w pełni zadowolony. Szczerze polecam!

        Napisz opinię!

        Napisz opinię

        Kurkuma BIO korzeń mielony

        Kurkuma BIO korzeń mielony

        Kurkuma używana jest w kuchni azjatyckiej nie tylko jako przyprawa. Kurkuma pozyskiwana jest z rośliny zwanej ostryżem, znanej również jako szafranica, szafran indyjski, żółcień, lub żółty imbir.

        scanner