Kurkuma BIO korzeń mielony

Pojemność (gram)opakowanieilośćCena (brutto)Dodaj do koszyka
50szt.1 6,39 zł
100szt.1 11,02 zł
250szt.1 23,98 zł

Kurkuma używana jest w kuchni azjatyckiej nie tylko jako przyprawa. Początek historii kurkumy sięga do samych początków medycyny Ajurwedyjskiej, oznaczającej naukę długiego życia, a dzisiaj zaliczanej do medycyny naturalnej. Kurkuma pozyskiwana jest z rośliny zwanej ostryżem, znanej również jako szafranica, szafran indyjski, żółcień, lub żółty imbir.

Kurkuma swój charakterystyczny, żółtopomarańczowy kolor zawdzięcza zawartej w niej kurkuminie, zaliczanej do kurkuminoidów. W składzie ostryżu znajduje się również olejki eteryczne (tumeron), proteiny, tłuszcze oraz minerały.

Kurkuminoidy stanowią około 90 % wszystkich składników w korzeniu kurkumy. Są one w centrum zainteresowania naukowców ze względu na ogromny wachlarz właściwości zdrowotnych, co pokazują liczne badania oraz publikacje naukowe. Kurkumina zwiększa stężenie kwasów DHA (dokozaheksanowego), dzięki czemu wspomaga ochronę oraz działanie układu nerwowego. Wykazuje silne antyoksydacyjne właściwości porównywalne do witaminy C i E, hamuje peroksydację lipidów oraz oksydacyjne uszkodzenia tkanek.

 

Składniki: 100 % Bio kurkuma (Curcuma longa) korzeń mielony.

Średnia wartość odżywcza w100 g produktu:%RWS*
Wartość energetyczna:1491 kJ / 365 kcal18 %
Tłuszcz:9.9 g14.1 %
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:1.8 g9.2 %
Węglowodany:58.2 g22.4 %
- w tym cukry3.2 g3.6 %
Białko:7.8 g15.6 %
Sól:0.3 g4.3 %

 

Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.

 

Propozycja spożycia: jako przyprawę do sosów, potraw itp. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego, nada mu pięknego, żółtego koloru, można również zastosować do barwienia ryżu lub makaronu.

 

Przechowywanie: przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.

Kraj pochodzenia: Indie

2019-02-27
Ocena 

    Kurkuma przyprawa

    Bardzo długo szukałem kurkumy, która spełniałaby moje oczekiwania kulinarne. Ta kurkuma ma bardzo wyrazisty smak i jestem z niej w pełni zadowolony. Szczerze polecam!

    Napisz opinię!

    Napisz opinię

    Kurkuma BIO korzeń mielony

    Kurkuma BIO korzeń mielony

    Kurkuma używana jest w kuchni azjatyckiej nie tylko jako przyprawa. Początek historii kurkumy sięga do samych początków medycyny Ajurwedyjskiej, oznaczającej naukę długiego życia, a dzisiaj zaliczanej do medycyny naturalnej. Kurkuma pozyskiwana jest z rośliny zwanej ostryżem, znanej również jako szafranica, szafran indyjski, żółcień, lub żółty imbir.

    scanner