Brak produktów
Do darmowej wysyłki pozostało: 250,00 zł
Wybierz walutę:
Błonnik to jedna z niezwykłych substancji, której paradoks polega na tym, że chociaż nie jest wchłaniana przez organizm człowieka, to jej spożywanie ma dla niego kolosalne znaczenie. Jak to w ogóle możliwe? Aby zrozumieć tę sprzeczność wystarczy przyjrzeć się dokładniej jego poszczególnym właściwościom.
Błonnik to jedna z niezwykłych substancji, której paradoks polega na tym, że chociaż nie jest wchłaniana przez organizm człowieka, to jej spożywanie ma dla niego kolosalne znaczenie. Jak to w ogóle możliwe? Aby zrozumieć tę sprzeczność wystarczy przyjrzeć się dokładniej jego poszczególnym właściwościom.
Błonnik jest substancją niejednorodną. Jego rozpuszczalna w wodzie forma, bo taka jest zawarta w ekologicznych suplementach powstałych z dwóch gatunków babki, to mieszanka: pektyn, hemiceluloz o odczynie obojętnym, śluzów roślinnych, różnego rodzaju gum oraz polisacharydów. Ze względu na to, że błonnik w przewodzie pokarmowym szybko pęcznieje, jednocześnie nie będąc przez niego wchłanianym oraz trawionym – daje uczucie sytości nie dostarczając przy tym zbędnych kalorii. W dodatku stanowi on rodzaj naturalnego prebiotyku, czyli substancji, która jest pożywieniem dla naturalnej flory bakteryjnej „zamieszkującej” jelita.
Wszystko to silnie przemawia za włączeniem do codziennej diety preparatów z wysoką zawartością błonnika. Nawet, jeżeli ludzki organizm, ani trochę go nie przyswaja – a często właśnie z tego powodu.
Babka jajowata to roślina występująca na terenach o wysokim nawodnieniu i dużym nasłonecznieniu. W naturalnym środowisku można spotkać ją na Wyspach Kanaryjskich oraz innych terenach Hiszpanii. Łuski pochodzące z nasion babki jajowatej charakteryzują się wyjątkowo wysoką zawartością rozpuszczalnego w wodzie błonnika. Jako suplement występuje w dwóch wariantach jako: „babka jajowata łuski mielone BIO” oraz „babka jajowata łuski BIO”.
Chociaż wywodzi się z rejonów śródziemnomorskich babka płesznik to roślina uprawiana w wielu krajach świata. Podobnie jak w przypadku babki jajowatej popularne jest spożywanie błonnika pochodzącego tylko z jej łusek. Jednak w przypadku tej odmiany jego wysoką zawartością cechują się całe nasiona.
Babka jajowata - Plantago ovata (Plantago ispaghula) -występuje na terenach dobrze nawodnionych i nasłonecznionych. W naturalnym środowisku znaleźć ją można w Hiszpanii i na Wyspach Kanaryjskich. Nasiona babki jajowatej posiadają wysoką zawartość błonnika.
Babka jajowata (Plantago ovata) łuski mielone. Łuski psyllium zawierają duże ilości błonnika, są również bogate w związki śluzowe, które w kontakcie z wodą pęcznieją i tworzą śluzową masę.
Babka plesznik, nasiona psyllium BIO zawierają duże ilości błonnika są również bogate w związki śluzowe. Błonnik psyllium pozyskiwany jest z rośliny Plantago psyllium L. (tzw. babki płesznik) pochodzącej z rejonu morza Śródziemnomorskiego.
Produkt jest mieszaniną nasion dwóch gatunków roślin: Babki płesznik i Babki jajowatej.
Bio Green Detox to doskonałe połączenie trawy jęczmiennej, pszenicznej, liści moringi, pokrzywy oraz chlorelli. Mieszanka wzbogaci o wartości odżywcze przyrządzane smoothie, koktajle itp.