Błonniki 

Błonnik to jedna z niezwykłych substancji, której paradoks polega na tym, że chociaż nie jest wchłaniana przez organizm człowieka, to jej spożywanie ma dla niego kolosalne znaczenie. Jak to w ogóle możliwe? Aby zrozumieć tę sprzeczność wystarczy przyjrzeć się dokładniej jego poszczególnym właściwościom.

Błonnik BIO zawarty w różnych odmianach b...

Błonnik to jedna z niezwykłych substancji, której paradoks polega na tym, że chociaż nie jest wchłaniana przez organizm człowieka, to jej spożywanie ma dla niego kolosalne znaczenie. Jak to w ogóle możliwe? Aby zrozumieć tę sprzeczność wystarczy przyjrzeć się dokładniej jego poszczególnym właściwościom.

Błonnik BIO zawarty w różnych odmianach babki

Błonnik jest substancją niejednorodną. Jego rozpuszczalna w wodzie forma, bo taka jest zawarta w ekologicznych suplementach powstałych z dwóch gatunków babki, to mieszanka: pektyn, hemiceluloz o odczynie obojętnym, śluzów roślinnych, różnego rodzaju gum oraz polisacharydów. Błonnik BIO posiada szereg właściwości wpływających bezpośrednio szczególnie na pracę jelit, ale nie tylko. Przeznaczony jest zwłaszcza dla osób zmagających się z nadwagą i z nadmiernym apetytem, dla cukrzyków oraz dla osób z podwyższonym poziomem tak zwanego „złego cholesterolu”. Ze względu na to, że błonnik w przewodzie pokarmowym szybko pęcznieje, jednocześnie nie będąc przez niego wchłanianym oraz trawionym – daje uczucie sytości nie dostarczając przy tym zbędnych kalorii. Jego szczególną funkcją jest również spowolnienie wchłaniania się do krwi glukozy – co zainteresuje diabetyków. Zawarte w błonniku β-glukany obniżają natomiast poziom cholesterolu. Błonnik to także znakomite remedium na zaparcia. Substancja ta wspiera też profilaktykę uporczywej i wstydliwej dolegliwości jaką są hemoroidy – żylaki odbytu. W dodatku stanowi on rodzaj naturalnego prebiotyku, czyli substancji, która jest pożywieniem dla naturalnej flory bakteryjnej „zamieszkującej” jelita i utrzymującej je w dobrej kondycji. Wpływa to zatem na odporność całego organizmu, ponieważ aż do 80% komórek odpowiedzialnych za produkcję stojących na jej straży przeciwciał znajduje się właśnie w jelitach.
Wszystko to silnie przemawia za włączeniem do codziennej diety preparatów z wysoką zawartością błonnika. Nawet, jeżeli ludzki organizm, ani trochę go nie przyswaja – a często właśnie z tego powodu. I chociaż stanowi on jeden ze składników wielu preparatów wspomagających odchudzanie warto przeprowadzić mały eksperyment. Eksperyment polegający na subtelnej zmianie dotychczasowej diety, czyli wzbogaceniu jej na jakiś czas wyłącznie o preparat zawierający czysty, ekologiczny błonnik – bez innych „pomocników” w składzie. Jego efekty stają się wkrótce zauważalne – także w lustrze.

Babka jajowata łuski BIO – całe oraz mielone

Babka jajowata to roślina występująca na terenach o wysokim nawodnieniu i dużym nasłonecznieniu. W naturalnym środowisku można spotkać ją na Wyspach Kanaryjskich oraz innych terenach Hiszpanii. Łuski pochodzące z nasion babki jajowatej charakteryzują się wyjątkowo wysoką zawartością rozpuszczalnego w wodzie błonnika. Jako suplement występuje w dwóch wariantach jako: „babka jajowata łuski mielone BIO” oraz „babka jajowata łuski BIO”.

Babka płesznik BIO – bogate źródło błonnika

Chociaż wywodzi się z rejonów śródziemnomorskich babka płesznik to roślina uprawiana w wielu krajach świata. Podobnie jak w przypadku babki jajowatej popularne jest spożywanie błonnika pochodzącego tylko z jej łusek. Jednak w przypadku tej odmiany jego wysoką zawartością cechują się całe nasiona.

Więcej
Znaleziono produktów: 5

8,05 zł
Produkt dostępny

Babka jajowata łuski BIO. Psyllium, łupiny Plantago ovata błonnik zawarty w łuskach rośliny Plantago ovata (tzw. babki jajowatej), jest polecany przy: jelito drażliwe, hemoroidy i innych problemach jelitowych.

14,55 zł
Produkt dostępny

Babka jajowata - Plantago ovata (Plantago ispaghula) -występuje na terenach dobrze nawodnionych i nasłonecznionych. W naturalnym środowisku znaleźć ją można w Hiszpanii i na Wyspach Kanaryjskich. Nasiona babki jajowatej dzięki dużej zawartości błonnika dzięki czemu działają oczyszczająco oraz wspomagają pracę jelit.  

9,67 zł
Produkt dostępny

Babka jajowata (Plantago ovata) łuski mielone. Łuski psyllium zawierają duże ilości błonnika, są również bogate w związki śluzowe, które w kontakcie z wodą pęcznieją i tworzą śluzową masę.

11,30 zł
Produkt dostępny

Babka plesznik, nasiona psyllium BIO zawierają duże ilości błonnika są również bogate w związki śluzowe. Błonnik psyllium pozyskiwany jest z rośliny Plantago psyllium L. (tzw. babki płesznik) pochodzącej z rejonu morza Śródziemnomorskiego, jest polecany w leczeniu zespołu jelita drażliwego, hemoroidów i innych problemów jelitowych.

18,62 zł
Produkt dostępny

Produkt jest mieszaniną nasion dwóch gatunków roślin: Babki płesznik i Babki jajowatej.

Wyświetla 1 - 5 z 5 produktów