Melasa 

Melasa trzcinowa BIO to produkt uboczny, który powstaje w procesie produkcji cukru trzcinowego. W konsystencji przypomina miód, jest równie słodka oraz należy do grupy produktów pochodzenia naturalnego. Melasa trzcinowa zawiera wiele substancji odżywczych, witamin i minerałów, ma działanie prozdrowotne oraz ciemny kolor, od którego zyskała nazwę...

Melasa trzcinowa BIO to produkt uboczny, który powstaje w procesie produkcji cukru trzcinowego. W konsystencji przypomina miód, jest równie słodka oraz należy do grupy produktów pochodzenia naturalnego. Melasa trzcinowa zawiera wiele substancji odżywczych, witamin i minerałów, ma działanie prozdrowotne oraz ciemny kolor, od którego zyskała nazwę „czarne złoto”. Rodzi się więc pytanie i jednocześnie odpowiedź, co jest produktem ubocznym, melasa, czy pozbawiony wszystkich wartościowych substancji cukier trzcinowy?

Melasa trzcinowa BIO

Melasa jest dużo zdrowszą alternatywą dla zwykłego, rafinowanego cukru. Idealnie sprawdzi się u miłośników deserów, którzy nie chcą na co dzień rezygnować ze słodkiego smaku. Melasa doskonale posłodzi kawę lub herbatę, zastąpi cukier podczas pieczenia ciasta, a także urozmaici śniadaniową owsiankę z owocami. Chociaż jest produktem ubocznym, to właśnie w niej znajduje się bogactwo składników odżywczych, witamin i minerałów. Melasa trzcinowa BIO ma również działanie prozdrowotne. Zawiera dużo żelaza, co jest szczególnie ważne dla kobiet w ciąży, które regularnie muszą uzupełniać niedobry tego pierwiastka w codziennej diecie. Spożywanie melasy wspiera również utrzymanie prawidłowego, stabilnego poziomu cukru we krwi, więc mimo że jest słodka, może być spożywana przez diabetyków. Dodatkowo znajdziemy w niej witaminy z grupy B, cynk, potas, kwas foliowy, miedź, mangan, selen, magnez, żelazo oraz wapń.

Melasa trzcinowa – zastosowanie

Melasa trzcinowa oprócz swoich właściwości prozdrowotnych i zawartości witamin oraz minerałów, świetnie sprawdza się w kuchni. Jest idealnym substytutem cukru. Można jej używać do słodzenia konfitur, ciepłych napojów, koktajli warzywno-owocowych, kakao oraz smoothie. Swoje zastosowanie znajdzie również w wypiekaniu ciast i słodkich bułek. Melasa dodana do kruchych ciasteczek sprawi, że staną się niezwykle smaczne i delikatnie ciągnące w środku, zupełnie jak przy dodaniu miodu. Dodatkowo da im piękną, ciemnozłotą barwę.
Melasa trzcinowa BIO z powodzeniem zastąpi niezdrowy krem czekoladowy i będzie doskonałym smarowidłem na kanapki lub nadzieniem do naleśników. Bardzo dobrze komponuje się również z kaszą jaglaną oraz owsianką, a nawet tworzy się z niej oryginalne marynaty do mięs. Mimo charakterystycznego smaku i karmelowego aromatu zyskała ogromną popularność na całym świecie.

Melasa trzcinowa na dolegliwości

Melasa trzcinowa ma swoje zastosowanie również przy łagodzeniu niektórych dolegliwości. W przypadku dolegliwości trawiennych, wpływa na regulację pracy żołądka i pomaga w zaparciach. Wspiera także układ immunologiczny i nerwowy. Może być stosowana w diecie dzieci, osób dorosłych, kobiet w ciąży oraz osób starszych. Jest w pełni naturalnym i bezpiecznym produktem, który dzięki licznym zastosowaniom i bogactwie minerałów, wprowadzony do codziennej diety, przynosi wiele korzyści dla zdrowia.

Więcej
Znaleziono produktów: 1

18,43 zł
Produkt dostępny

BIO MELASA TRZCINOWA Melasa z trzciny cukrowej nazywana również “czarnym złotem”. Jest słodkim produktem naturalnego pochodzenia, posiadającym czarną barwę oraz gęstą konsystencje. Powstaje ona jako produkt uboczny podczas procesu produkcji cukru trzcinowego.  

Wyświetla 1 - 1 z 1 produktu