Brak produktów
Do darmowej wysyłki pozostało: 250,00 zł
Wybierz walutę:
Melasa trzcinowa BIO to produkt uboczny, który powstaje w procesie produkcji cukru trzcinowego. W konsystencji przypomina miód, jest równie słodka oraz należy do grupy produktów pochodzenia naturalnego. Melasa trzcinowa zawiera wiele substancji odżywczych, witamin i minerałów, posiada ciemny kolor, od którego zyskała nazwę „czarne złoto”. Rodzi ...
Melasa trzcinowa BIO to produkt uboczny, który powstaje w procesie produkcji cukru trzcinowego. W konsystencji przypomina miód, jest równie słodka oraz należy do grupy produktów pochodzenia naturalnego. Melasa trzcinowa zawiera wiele substancji odżywczych, witamin i minerałów, posiada ciemny kolor, od którego zyskała nazwę „czarne złoto”. Rodzi się więc pytanie i jednocześnie odpowiedź, co jest produktem ubocznym, melasa, czy pozbawiony wszystkich wartościowych substancji cukier trzcinowy?
Melasa jest dużo zdrowszą alternatywą dla zwykłego, rafinowanego cukru. Idealnie sprawdzi się u miłośników deserów, którzy nie chcą na co dzień rezygnować ze słodkiego smaku. Melasa doskonale posłodzi kawę lub herbatę, zastąpi cukier podczas pieczenia ciasta, a także urozmaici śniadaniową owsiankę z owocami. Chociaż jest produktem ubocznym, to właśnie w niej znajduje się bogactwo składników odżywczych, witamin i minerałów. Zawiera dużo żelaza, dodatkowo znajdziemy w niej witaminy z grupy B, cynk, potas, kwas foliowy, miedź, mangan, selen, magnez, żelazo oraz wapń.
Melasa trzcinowa świetnie sprawdza się w kuchni. Jest idealnym substytutem cukru. Można jej używać do słodzenia konfitur, ciepłych napojów, koktajli warzywno-owocowych, kakao oraz smoothie. Swoje zastosowanie znajdzie również w wypiekaniu ciast i słodkich bułek. Melasa dodana do kruchych ciasteczek sprawi, że staną się niezwykle smaczne i delikatnie ciągnące w środku, zupełnie jak przy dodaniu miodu. Dodatkowo da im piękną, ciemnozłotą barwę.
Melasa trzcinowa BIO z powodzeniem zastąpi niezdrowy krem czekoladowy i będzie doskonałym smarowidłem na kanapki lub nadzieniem do naleśników. Bardzo dobrze komponuje się również z kaszą jaglaną oraz owsianką, a nawet tworzy się z niej oryginalne marynaty do mięs. Mimo charakterystycznego smaku i karmelowego aromatu zyskała ogromną popularność na całym świecie.
BIO MELASA TRZCINOWA Melasa z trzciny cukrowej nazywana również “czarnym złotem”. Jest słodkim produktem naturalnego pochodzenia, posiadającym czarną barwę oraz gęstą konsystencje. Powstaje ona jako produkt uboczny podczas procesu produkcji cukru trzcinowego, natomiast to właśnie w niej zachowane zostają wszystkie składniki mineralne i pierwiastki...