Cukry i Słodziki 

Naturalne słodziki

Wyeliminowanie cukru z diety jest dla większości osób najtrudniejszym elementem przy kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych i zmianie diety. Biały cukier niezwykle silnie oddziałuje na organizm, wywołując uczucie pobudzenia i stymulując wydzielanie endorfin, dlatego właśnie nasz mózg tak bardzo nie chce z niego zrezygnow...

Naturalne słodziki

Wyeliminowanie cukru z diety jest dla większości osób najtrudniejszym elementem przy kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych i zmianie diety. Biały cukier niezwykle silnie oddziałuje na organizm, wywołując uczucie pobudzenia i stymulując wydzielanie endorfin, dlatego właśnie nasz mózg tak bardzo nie chce z niego zrezygnować. Stanowi on jednak również źródło „pustych kalorii”, regularnie spożywany prowadzi do rozwoju cukrzycy typu II, może powodować nadciśnienie, problemy z układem pokarmowym oraz wiele innych schorzeń. W zdrowej diecie jego spożywanie powinno być ograniczone do minimum. Na szczęście znanych jest wiele substancji naturalnych pochodzenia roślinnego, które mogą zastąpić biały cukier. Najbardziej znane z nich to stewia, ksylitol oraz erytrytol. Taki cukier naturalny jest w pełni bezpieczny dla naszego organizmu i może stanowić element codziennej diety. Zamiennikiem mogą być również spożywane owoce, bogate w naturalne cukry.

Stewia w różnej postaci

Stewia to w pełni naturalny i niskokaloryczny słodzik, który można dodawać do każdej potrawy czy napoju. Polecana jest szczególnie diabetykom, ale powinna go stosować każda osoba, która ma trudności z wyeliminowaniem ze swojej diety zwykłego cukru. Właściwą substancję czynną w stewii, posiadającą słodki smak, są glikozydy stewiolowe zawarte w liściach tej rośliny. Ich stopień słodkości ocenia się na około 300 razy wyższy od zwykłego cukru. Ta właściwość oraz w pełni naturalne pochodzenie sprawiły, że stewia jest tak chętnie stosowana przez osoby dbające o prawidłową dietę i w efekcie atrakcyjną sylwetkę.
Stewia dostępna jest w wielu różnych postaciach. Najpopularniejszą z nich są pastylki, jednak można znaleźć również susz stewii w postaci pociętej lub mielonej, niezwykle wydajny koncentrat gikozydów stewiolowych oraz erytrytol pokryty stewią.

Erytrytol i ksylitol

Erytrylol i ksylitol to również bardzo znane słodziki naturalne. Ksylitol cechuje się znacznie obniżoną kalorycznością w porównaniu do zwykłego cukru, natomiast erytrytol praktycznie w ogóle nie dostarcza organizmowi kalorii. Wynika to z faktu, że obie substancje praktycznie nie ulegają rozkładowi w układzie pokarmowym człowieka. Jednocześnie słodziki są w pełni bezpieczne dla organizmu, nie wywołują żadnych szkodliwych efektów. Wpływają natomiast korzystnie na stan mikroflory jelitowej. Ksylitol zastępuje cukier biały w proporcji 1:1. Słodkość erytrytolu to natomiast około 0,75 słodkości zwyczajnego cukru.

Inne słodziki naturalne

Stewia, ksylitol i erytrytol to najpopularniejsze, ale nie jedyne substytuty cukru białego. Wśród naturalnych słodzików znaleźć można również melasy oraz syropy. Melasa to ,,produkt uboczny” przy produkcji cukru trzcinowego, natomiast wszystkie świadome osoby wiedzą, że to właśnie w tym ,,produkcie ubocznym” są zawarte wszystkie witaminy oraz składniki mineralne. Ma bardzo przyjemny, charakterystyczny smak i konsystencję miodu. Może być stosowana jako słodzik do wypieków, napojów oraz do smarowania pieczywa. Do znanych słodzików należą również produkty wytwarzane z kokosa. Są to przede wszystkim cukier kokosowy oraz syrop z kwiatów palmy kokosowej. Charakterystyczny, karmelowy posmak sprawił, że również one podbiły serca wielu miłośników zdrowego odżywiania. Ich słodkość jest porównywalna z poziomem słodkości tradycyjnego cukru.

Więcej
Znaleziono produktów: 11

Podkategorie

Stewia (stevia)

 Stewia to roślina z rodziny astrowatych rosnąca głównie w Ameryce Środkowej, Południowej i Północnej o charakterystycznym, intensywnie słodkim smaku. Stewia naturalna pożądana jest głównie jako zamiennik cukru, jako świetny naturalny słodzik bez kalorii, a więc sprzymierzeniec wszystkich, którzy są na diecie odchudzającej lub prowadzą aktywne życie. Bez względu na to, czy jest to stewia mielona czy stewia płynna, szczególnie polecana do słodzenia napojów, powinna na stałe zagościć w domu osób, które chcą zrezygnować z klasycznego białego cukru z myślą o swoim zdrowiu.

Ksylitol

Ksylitol, inaczej ksylitol słodzik, to nic innego, jak naturalnie występujący cukier brzozowy, zastępnik cukru, stosowany do słodzenia np. gum do żucia, głównie ze względu na swoje przeciwpróchnicze właściwości. Ksylitol do ciasta sprawdza się idealnie, szczególnie w diecie dzieci, gdyż ksylitol zamiennik cukru czyni je tak, słodkimi, ale nie kalorycznymi i nieszkodliwymi dla uzębienia. Każdemu, kto świadomie układa swój jadłospis polecamy naturalny cukier brzozowy danisco ksylitol.

Erytrytol

Erytrol to naturalnie występujący w przyrodzie niskokaloryczny cukier, a więc idealny składnik diet odchudzających oraz jadłospisu cukrzyków. Zamiennik cukru – erytrytol, to zdrowy i wydajny produkt, który świetnie sprawdza się w dosładzaniu przeróżnych dań. Naturalne słodziki zyskały sławę, bo są słodsze niż klasyczny cukier, a więc potrzeba ich mniej niż zwykle. Erytrol słodzik, jest jednym z popularniejszych słodzików. Erytrytol do pieczenia, stosowany jest m.in. po to, by móc cieszyć się słodyczami, wypiekami i innymi frykasami bez negatywnego wpływu na samopoczucie.

Kokos

Bogactwo białego miąższu kokosa doceniane jest od wieków, aż do dziś. Cukier kokosowy wartości odżywcze ma korzystne jak mało który produkt żywieniowy. Cukier kokosowy  zdrowy bo mało w nim cukrów, charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym oraz zawartością witamin i minerałów, jednocześnie wzmaga poczucie sytość, a do tego jest pyszny i uniwersalny! Cukier kokosowy bio, czy też – jak kto woli – bio cukier kokosowy, to produkt, który zdecydowanie warto mieć na swojej kuchennej półce.

Melasa

Zdrowy słodzik? Melasa trzcinowa bio! To nie tylko słodzik naturalny, lecz także pyszny, pozyskiwany z ekologicznych upraw, korzystny dla środowiska i odpowiedni dla świadomego konsumenta. Melasa, czyli słodzik w płynie, ma konsystencję idealną do praktycznie każdego dania, włączając słodkości i wypieki. Słodzik naturalny słodzi równie dobrze jak cukier, a nawet lepiej, bo aby uzyskać ten sam efekt smakowy, wystarczy dodać go mnie niż klasycznego. Ze względu na te właśnie właściwości słodzik odchudzanie i każde inne aktywne działania wspiera pierwszorzędnie.

Inne

Istnieje dużo więcej sposobów na osłodzenie dania czy napoju, niż popularny cukier trzcinowy czy z buraka cukrowego. Zdrowe zamienniki cukru są niezastąpione w diecie dbających o linię, a także diabetyków. Świetny zamiennik cukru - erytrol, nadaje się do pieczenia równie dobrze, jak do słodzenia herbaty czy kawy. Świetnie na co dzień sprawdza się także stewia, znana od wieków. Znajdź swój ulubiony zastępnik cukru i osłodź sobie życie bez wyrzutów sumienia. Erytrytol również dostępny w połączeniu z glikozydami stewiolowymi.

9,17 zł
Produkt dostępny

Bio Cukier kokosowy z kwiatów palmy kokosowej. Nierafinowany, organiczny, 100% bez dodatków. Z uprawy ekologicznej. Pąki kwiatowe palmy kokosowej zawierają sok, który służy do produkcji cukru kokosowego. Jest bogaty w enzymy, naturalne drożdże, aminokwasy, witaminy i minerały.   

6,42 zł
Produkt dostępny

Erytrytol jest substancją, która w naturalnym środowisku występuje w niektórych owocach, winie, owocach morza, wodorostach czy porostach.

9,17 zł
Produkt dostępny

Erytrytol + Stewia ekstrakt = MIX (erytrytol + glikozydy stewiolowe). Dzięki glikozydom stewiolowym, erytrytol traci swój gorzki posmak. 100% bez cukru w 100% bezpieczny dla zębów. Stosowany jak normalny cukier, przypomina go również z wyglądu.

12,93 zł
Produkt dostępny

Ksylitol - naturalnie występujący cukier w owocach, warzywach, grzybach. Jest alkoholem cukrowym, które są węglowodanami, nieznacznie podnoszą poziomu cukru we krwi i nie ma nic wspólnego z alkoholem, oprócz tego że składa się z cząsteczki alkoholu oraz cząsteczki cukru (bezpieczny dla osób uzależnionych od alkoholu).

18,43 zł
Produkt dostępny

BIO MELASA TRZCINOWA Melasa z trzciny cukrowej nazywana również “czarnym złotem”. Jest słodkim produktem naturalnego pochodzenia, posiadającym czarną barwę oraz gęstą konsystencje. Powstaje ona jako produkt uboczny podczas procesu produkcji cukru trzcinowego.  

17,50 zł
Produkt dostępny

Stewia ekstrakt - koncentrat minimum 95% glikozydów stewiolowych. Naturalny słodzik oparty na bazie glikozydów stewiolowych rośliny Stevia rebaudiana, to idealny sposób na osłodzenie zimnych oraz gorących napojów, między innymi kawy lub herbaty, dodatek do wypieków itp.

12,93 zł
Produkt dostępny

Stewia (Stevia rebaudiana) należy do rodziny astrowatych. Występuje w Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej. Dorasta zwykle do 80 cm wysokości, a jej liście osiągają długość 3-5 cm. Środowisko słoneczne sprzyja rozwojowi rośliny. Łatwo rozpuszcza się w wodzie i jest odporna na ciepło.

3,98 zł
Produkt dostępny

Stewia (Stevia rebaudiana) należy do rodziny astrowatych. Występuje w Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej. Dorasta zwykle do 80 cm wysokości, a jej liście osiągają długość 3-5 cm. Środowisko słoneczne sprzyja rozwojowi rośliny. Łatwo rozpuszcza się w wodzie i jest odporna na ciepło.  

13,80 zł
Produkt dostępny

Stewia to roślina, która w wielu krajach Ameryki Południowej oraz Azji stosowana jest jako naturalny słodzik. W przeciwieństwie do powszechnie używanego w Europie cukru, stevia jest bezkaloryczna i wykazuje, potwierdzone badaniami. Stewia to idealne rozwiązanie dla osób, które dbają o linię, chcą zdrowo się odżywiać lub nie mogą używać cukru.

13,80 zł
Produkt dostępny

Stewia to roślina, która w wielu krajach Ameryki Południowej oraz Azji, stosowana jest jako naturalny słodzik. W przeciwieństwie do powszechnie używanego w Europie cukru, stewia jest bezkaloryczna. Stevia to idealne rozwiązanie dla osób, które dbają o linię, chcą zdrowo się odżywiać lub nie mogą używać cukru, ale nie chcą rezygnować ze słodzenia kawy czy...

27,69 zł
Produkt dostępny

Palma kokosowa rośnie w południowo-wschodniej Azji oraz w północno - zachodniej Ameryce Południowej. Syrop pozyskiwany jest ręcznie z kwiatów palmy kokosowej. Produkt organiczny, nierafinowany z upraw ekologicznych. Charakteryzuje się słodkim smakiem oraz delikatną nutą karmelu. Posiada niski indeks glikemiczny (ig)* - 35 (*wpływ na poziom glukozy we krwi).

Wyświetla 1 - 11 z 11 produktów