Cukry i Słodziki 

Naturalne słodziki

Wyeliminowanie cukru z diety jest dla większości osób najtrudniejszym elementem przy kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych i zmianie diety. Biały cukier niezwykle silnie oddziałuje na organizm, wywołując uczucie pobudzenia i stymulując wydzielanie endorfin, dlatego właśnie nasz mózg tak bardzo nie chce z niego zrezygnow...

Naturalne słodziki

Wyeliminowanie cukru z diety jest dla większości osób najtrudniejszym elementem przy kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych i zmianie diety. Biały cukier niezwykle silnie oddziałuje na organizm, wywołując uczucie pobudzenia i stymulując wydzielanie endorfin, dlatego właśnie nasz mózg tak bardzo nie chce z niego zrezygnować. Stanowi on jednak również źródło „pustych kalorii”, regularnie spożywany prowadzi do rozwoju cukrzycy typu II, może powodować nadciśnienie, problemy z układem pokarmowym oraz wiele innych schorzeń. W zdrowej diecie jego spożywanie powinno być ograniczone do minimum. Na szczęście znanych jest wiele substancji naturalnych pochodzenia roślinnego, które mogą zastąpić biały cukier. Najbardziej znane z nich to stewia, ksylitol oraz erytrytol. Taki cukier naturalny jest w pełni bezpieczny dla naszego organizmu i może stanowić element codziennej diety. Zamiennikiem mogą być również spożywane owoce, bogate w naturalne cukry.

Stewia w różnej postaci

Stewia to w pełni naturalny i niskokaloryczny słodzik, który można dodawać do każdej potrawy czy napoju. Polecana jest szczególnie diabetykom, ale powinna go stosować każda osoba, która ma trudności z wyeliminowaniem ze swojej diety zwykłego cukru. Właściwą substancję czynną w stewii, posiadającą słodki smak, są glikozydy stewiolowe zawarte w liściach tej rośliny. Ich stopień słodkości ocenia się na około 300 razy wyższy od zwykłego cukru. Ta właściwość oraz w pełni naturalne pochodzenie sprawiły, że stewia jest tak chętnie stosowana przez osoby dbające o prawidłową dietę i w efekcie atrakcyjną sylwetkę.
Stewia dostępna jest w wielu różnych postaciach. Najpopularniejszą z nich są pastylki, jednak można znaleźć również susz stewii w postaci pociętej lub mielonej, niezwykle wydajny koncentrat gikozydów stewiolowych oraz erytrytol pokryty stewią.

Erytrytol i ksylitol

Erytrylol i ksylitol to również bardzo znane słodziki naturalne. Ksylitol cechuje się znacznie obniżoną kalorycznością w porównaniu do zwykłego cukru, natomiast erytrytol praktycznie w ogóle nie dostarcza organizmowi kalorii. Wynika to z faktu, że obie substancje praktycznie nie ulegają rozkładowi w układzie pokarmowym człowieka. Jednocześnie słodziki są w pełni bezpieczne dla organizmu, nie wywołują żadnych szkodliwych efektów. Wpływają natomiast korzystnie na stan mikroflory jelitowej. Ksylitol zastępuje cukier biały w proporcji 1:1. Słodkość erytrytolu to natomiast około 0,75 słodkości zwyczajnego cukru.

Inne słodziki naturalne

Stewia, ksylitol i erytrytol to najpopularniejsze, ale nie jedyne substytuty cukru białego. Wśród naturalnych słodzików znaleźć można również melasy oraz syropy. Melasa to ,,produkt uboczny” przy produkcji cukru trzcinowego, natomiast wszystkie świadome osoby wiedzą, że to właśnie w tym ,,produkcie ubocznym” są zawarte wszystkie witaminy oraz składniki mineralne. Ma bardzo przyjemny, charakterystyczny smak i konsystencję miodu. Może być stosowana jako słodzik do wypieków, napojów oraz do smarowania pieczywa. Do znanych słodzików należą również produkty wytwarzane z kokosa. Są to przede wszystkim cukier kokosowy oraz syrop z kwiatów palmy kokosowej. Charakterystyczny, karmelowy posmak sprawił, że również one podbiły serca wielu miłośników zdrowego odżywiania. Ich słodkość jest porównywalna z poziomem słodkości tradycyjnego cukru.

Więcej
Znaleziono produktów: 11

Podkategorie

Stewia (stevia)

Stewia rebaudiana, której kolebką są dwa kraje Ameryki Południowej – Brazylia i Paragwaj, stanowi podstawę produkcji różnego rodzaju naturalnych substancji słodzących, dostępnych również w Polsce. Roślina ta oraz produkty powstałe na jej bazie zyskały sobie licznych miłośników jako alternatywa dla słodzików zawierających aspartam. A jednak, chociaż jej główną funkcją jest nadawanie napojom i potrawom słodkiego smaku przy znikomej ilości kalorii, stewia posiada także wiele innych cech przemawiających za jej stosowaniem w codziennej diecie.

Inne niż słodzące właściwości stewii

O sukcesie stewii jako jednego z najzdrowszych słodzików na rynku zdecydowały zawarte w niej tak zwane glikozydy stewiolowe. Już same liście rośliny, dzięki zawartości tych substancji mają słodki smak. Nasze naturalne słodziki w formie proszku, płynu lub tabletek także zawdzięczają go właśnie glikozydom stewiolowym. Ale ta słodząca substancja posiada także właściwości prozdrowotne. Liczne badania wykazały, że po zastąpieniu innego rodzaju substancji słodzących stewią poziom glukozy w organizmie obniża się. To pierwsza dobra wiadomość dla cukrzyków. Chociaż nie zostało to jeszcze dokładnie udokumentowane, to istnieją także uzasadnione przypuszczenia co do jej roli w zwiększonej produkcji insuliny przez organizm a także – wydzielanie się glukagonu. Ponadto prozdrowotne właściwości stewii nie ograniczają się do wspomagania profilaktyki i leczenia cukrzycy. Wiele osób borykających się z nadciśnieniem tętniczym doceni jej wpływ na jego obniżenie. Tym, co wydaje się wyjątkowo interesujące, jest fakt, że taki wpływ stewia wykazuje jedynie w przypadku osób z ciśnieniem zbyt wysokim. U osób zdrowych jego poziom po spożyciu glikozydów stewiolowych pozostaje w normie. Obecnie prowadzone są badania nad zastosowaniem tych glikozydów jako substancji leczniczej.

Stewia w proszku oraz stewia pastylki – najbardziej wygodne formy w jakich występuje

Stewia jest słodzikiem nie tylko popularnym, ale także niezwykle uniwersalnym i wygodnym w stosowaniu. Występuje w różnych formach, aby ułatwić życie jej konsumentów. I tak oto stewia w proszku najlepiej sprawdzi się podczas pieczenia, a stewia w pastylkach – posłuży do wygodnego słodzenia napojów w domu, jaki poza nim. Dzięki małemu, poręcznemu opakowaniu stewię w pastylkach można nosić cały czas przy sobie. Niekwestionowaną zaletą stewii, w przeciwieństwie do szkodliwego aspartamu, jest nie tylko to, że jest ona produktem zdrowym. Aspartam to substancja pozwalająca na słodzenie jedynie napojów o odpowiednio niskiej temperaturze aby mogła nadać im pożądany, słodki smak. Stewią słodzić można natomiast skutecznie nie tylko zimne napoje, ale również gorącą kawę lub herbatę.

Stewia w płynie – słodzące kropelki

Glikozydy stewiolowe do słodzenia żywności zawarte mogą być również w produktach płynnych. W przypadku płynnej stewii NatVita wystarczy pięć kropli odmierzonych specjalnym zakraplaczem w jaki wyposażona jest buteleczka, aby uzyskać słodycz odpowiadającą jednej łyżeczce cukru.

Wystarczy zatem wybrać najbardziej odpowiedni wariant i cieszyć się naturalną słodyczą bez cukru, bez ograniczeń!

Ksylitol

Ksylitol to prozdrowotny słodzik spotykany w dietach, w których najważniejszą rolę odgrywa ograniczenie węglowodanów prostych (słodyczy, standardowego cukru, wypieków). Ksylitol to realna i sprawdzona naukowo alternatywa dla osób, które nie chcą rezygnować ze słodkości, ale jednocześnie działają w sposób prozdrowotny. Przed zakupem oryginalnego cukru z brzozy fińskiej proponujemy Państwu niezbędną dawkę wiedzy o produkcie.

Ksylitol – właściwości i profilaktyka schorzeń

Ksylitol występuje powszechnie w naturze. Główne przykłady to truskawki, gruszki, grzyby, kalafior, a nawet popularne w Polsce maliny. Cena ksylitolu na pierwszy rzut oka wydaje się znacznie wyższa od standardowego cukru, ale to pewne złudzenie. Dlaczego? Wystarczy znacznie mniej naturalnego słodzika w potrawie, aby uzyskać dogodny wynik smakowy. Dochodzi do tego minimalna dawka kalorii, co pozwala na utrzymanie zbilansowanej diety praktycznie bez wyrzeczeń. Ksylitol to jeden ze słodzików, który nie wykazuje praktycznie żadnych skutków ubocznych przy długim stosowaniu, nawet wśród najmłodszych użytkowników. Mówią o tym wyraźnie międzynarodowe instytucje dbające o ochronę zdrowia konsumentów. Ksylitol przypomina w wyglądzie zwykły cukier. Nie posiada zapachu. Standardowo ksylitol dostarcza około 40-50% mniej kalorii w stosunku do zwykłego cukru (ogromna różnica na poziomie analizy indeksu glikemicznego, cztery do pięciu razy na korzyść cukru z brzozy fińskiej). Cukier brzozowy umożliwia dość szybkie schładzanie gorących napojów i posiada znakomitą rozpuszczalność w płynach.

Cukier z brzozy fińskiej – dla kogo?

Ksylitol to ciekawy dodatek w diecie chorych na cukrzycę, z problemami żołądkowymi (delikatne działanie przeczyszczające po spożyciu większych dawek), sportowców amatorów i zawodowców (z dodatkiem wody stanowi rozsądne uzupełnienie węglowodanowe). Dobre wyniki wykazuje również w przypadku schorzeń stawów (realny suplement diety). Słodzik nie wywołuje problemu nieprzyjemnego zapachu w jamie ustnej, ponieważ nie trawią go szkodliwe bakterie. Naturalna korzyść to mniejsze ryzyko próchnicy. Ksylitol umożliwia osiągnięcie równowagi kwasowo-zasadowej niezwykle ważnej i niezbędnej dla zdrowia. Ksylitol nie występuje wyłącznie w sektorze spożywczym. Związek trafia do dobrych kosmetyków, płynów do płukania jamy ustnej, do niektórych preparatów dietetycznych.

Opłacalność naszego asortymentu – na czym polega?

W naszym sklepie internetowym znajdziecie Państwo cukier z brzozy fińskiej w wielu pojemnościach. Standardowo od 250 gram do kilograma. Im większa pojemność, tym niższa cena, dlatego zachęcamy do kompletowania zdrowych zapasów. Zapewniamy produkt oryginalny, sprowadzony z Finlandii, bez zanieczyszczeń. Kilogram ksylitolu służy znacznie dłużej niż kilka opakowań cukru po odpowiednim dopasowaniu smaku. Zalecamy słodzik w dietach młodzieżowych i osób dorosłych. Słodzik wprowadzicie Państwo do napojów i standardowych posiłków. Jeżeli przechodzicie Państwo na dietę to wymarzony i de facto mało kosztowny wybór.

Erytrytol

Erytrytol to bardzo chętnie używana, naturalna substancja słodząca. Jej największym atutem jest przede wszystkim smak. Jest on bowiem bardzo zbliżony do smaku cukru, co nie jest popularnym zjawiskiem wśród niskokalorycznych słodzików. Dzięki temu śmiało można go nim zastępować w codziennej diecie i dodawać erytrytol do pieczenia, czy napojów. Z uwagi na zerowy indeks glikemiczny, erytrytol może być w pełni bezpiecznie używany przez diabetyków. Natomiast niska wartość energetyczna sprawia, że bardzo chętnie sięgają po niego osoby dbające o linię. W naszym asortymencie znajdą państwo erytrytol w kryształkach o różnych pojemnościach, a także erytrytol ze stewią, czyli innym naturalnym słodzikiem.

Erytrytol — co to właściwie jest?

Erytrytol w znanej nam postaci, syntezowany jest przez rodzaj drożdży występujących w glebie oraz niektórych produktach spożywczych z gliceryny odpadowej. Jest to proces naturalny, dzięki czemu erytrol — bo tak również nazywany jest ten słodzik, uważany jest za jedną z najzdrowszych substancji słodzących. Wiele osób zadaje sobie jednak pytanie, czy erytrol naprawdę może zastąpić nam cukier. Akurat w tym przypadku odpowiedź jest jedna. Tak, erytrytol może zastąpić cukier, jako jeden z nielicznych naturalnych i zdrowych słodzików. Dzięki temu jego smak niemal nie różni się od tego, jaki daje nam cukier. Jednak, aby uzyskać podobny poziom słodkości, musimy użyć nieco więcej erytrolu, niż cukru. Jedna łyżeczka cukru odpowiada około 1,5 łyżeczki słodzika.

Czy erytrytol ma pozytywne właściwości dla zdrowia?

Erytrytol to bez wątpienia jedna z najzdrowszych substancji słodzących. Warto podkreślić, że nie wpływa on na poziom glukozy we krwi. Ponadto nie jest metabolizowany przez nasz organizm, a wydalamy go z moczem. Ma wszelkie atuty, jakimi nie może pochwalić się klasyczny, biały cukier, a przede wszystkim nie ma żadnych negatywnych właściwości. Ma natomiast pozytywne. Czy ktoś mógłby przypuszczać, że jakakolwiek substancja słodząca może ochronić nasze zęby przed próchnicą? To robi właśnie erytrytol. Właściwości hamujące proces fermentacji niektórych cukrów przez bakterie, pozwalają uniknąć nieprzyjemnych wizyt u dentysty.

Erytrol— kaloryczność i sposób użycia

Szereg zalet, jakimi jest zerowy indeks glikemiczny, czy naturalne pochodzenie to niewątpliwie ogromne atuty. Jednak większość osób pokochała ten słodzik przede wszystkim ze względu na jego niską kaloryczność, a właściwie jej brak. Tak jak już zauważyliśmy wcześniej, erytrol nie jest metabolizowany przez organizm, przez co nie bierze udziału w procesie trawiennym, tym samym nie dostarczając nam żadnych kalorii.
Naturalny słodzik może służyć nam do posłodzenia niemal wszystkiego. Możemy używać erytrytol do pieczenia, gotowania, robienia kremów, ciastek, syropów owocowych, dżemów, czy do napojów takich jak kawa lub herbata.

Kokos

Cukier jaki stosowany jest zazwyczaj oraz dodawany do większości produktów spożywczych z jego zawartością dostępnych na rynku popularnie zwany bywa nawet „białą śmiercią”. W związku z tym pojawiają się kolejne propozycje zastępowania go różnymi substancjami. Nie zawsze jednak mają one tę samą konsystencję i nie każde z nich nadają się do zastąpienia klasycznego, białego cukru w każdej sytuacji. Ponadto popularne syntetyczne słodziki są szkodliwe dla zdrowia, co niejednokrotnie wykazały liczne, prowadzone nad nimi badania. Zatem zamiana „białej śmierci” na jej wersję posiadającą mniej kalorii nie napawa optymizmem. Na szczęście wśród różnych produktów roślinnych i ekologicznych, mogących zastępować tradycyjny cukier, cukier kokosowy to jeden z najzdrowszych. Ponadto jego forma zbliżona jest bardzo do tradycyjnego cukru – nie jest substancją płynną, jak syrop kokosowy, ani tym bardziej zawartą w tabletkach często stosowanych w przypadku różnego rodzaju zamienników białego cukru.

Syrop z kwiatów palmy kokosowej – płynna alternatywa dla cukru

Cukier sypki to najpopularniejsza forma słodzących substancji. Płynne słodziki, jak chociażby miód, także mają swoich zwolenników. Mają one jednak swoje specyficzne zastosowanie i nie zawsze w pełni zastąpią cukier sypki. Z kwiatów kokosa powstaje syrop znakomicie nadający się do słodzenia nim deserów, napojów, niektórych wypieków itp. Ale przede wszystkim, w połączeniu z wodą, tworzy smaczny, orzeźwiający napój.

Syrop z kwiatów palmy kokosowej powstaje dzięki żmudnej, ręcznej pracy. Z każdego kwiatostanu znajdującego się na szczycie drzewa zrywany jest tylko jeden kwiat po to, aby roślina nie straciła zbyt wiele cennej energii potrzebnej do produkcji przez nią orzechów. Następnie syrop jest zagotowywany i przygotowywany ręcznie – powoli i delikatnie. Najwyższej jakości syrop z kwiatów palmy kokosowej BIO posiada niski indeks glikemiczny, dlatego po napój przygotowywany na jego bazie mogą sięgać również cukrzycy.

Jak powstaje cukier kokosowy?

Tymczasem z soku z łodyg kwiatów palmy kokosowej wytwarzany jest sypki cukier kokosowy. Prosto z ponacinanych łodyg kwiatów sok ten spływa przez okres do trzydziestu pięciu dni do specjalnego, bambusowego naczynia. Następnie jest odparowywany tak, aby uzyskał odpowiedni, karmelowy kolor. Natomiast swoją sypką konsystencję cukier kokosowy zawdzięcza odpowiedniemu podgrzewaniu.

Cukier kokosowy właściwości: dla diabetyków oraz dbających o linię

Taki cukier posiada naturalnie, tak jak syrop z kwiatów kokosa, niski indeks glikemiczny – zaledwie 35 ig. Ponadto jest nieco mniej kaloryczny niż klasyczny, biały cukier spotykany w większości polskich cukierniczek. Dlatego osoby dbające o linię, jeżeli koniecznie muszą już użyć cukru, mogą wybrać właśnie ten kokosowy. Wyglądem oraz smakiem przypomina on popularny cukier trzcinowy. Cukier kokosowy, oprócz niskiego indeksu glikemicznego charakteryzuje się także zawartością cennych substancji odżywczych. W jego składzie znaleźć można między innymi: szereg witamin z grupy B, potas, magnez, żelazo a także cynk. Oprócz tego cechuje się zawartością aminokwasów. A dodatkową zaletą cukru kokosowego jest to, że proporcje w jakich się go używa są podobne do stosowanych w przypadku białego cukru.

Melasa

Melasa trzcinowa BIO to produkt uboczny, który powstaje w procesie produkcji cukru trzcinowego. W konsystencji przypomina miód, jest równie słodka oraz należy do grupy produktów pochodzenia naturalnego. Melasa trzcinowa zawiera wiele substancji odżywczych, witamin i minerałów, ma działanie prozdrowotne oraz ciemny kolor, od którego zyskała nazwę „czarne złoto”. Rodzi się więc pytanie i jednocześnie odpowiedź, co jest produktem ubocznym, melasa, czy pozbawiony wszystkich wartościowych substancji cukier trzcinowy?

Melasa trzcinowa BIO

Melasa jest dużo zdrowszą alternatywą dla zwykłego, rafinowanego cukru. Idealnie sprawdzi się u miłośników deserów, którzy nie chcą na co dzień rezygnować ze słodkiego smaku. Melasa doskonale posłodzi kawę lub herbatę, zastąpi cukier podczas pieczenia ciasta, a także urozmaici śniadaniową owsiankę z owocami. Chociaż jest produktem ubocznym, to właśnie w niej znajduje się bogactwo składników odżywczych, witamin i minerałów. Melasa trzcinowa BIO ma również działanie prozdrowotne. Zawiera dużo żelaza, co jest szczególnie ważne dla kobiet w ciąży, które regularnie muszą uzupełniać niedobry tego pierwiastka w codziennej diecie. Spożywanie melasy wspiera również utrzymanie prawidłowego, stabilnego poziomu cukru we krwi, więc mimo że jest słodka, może być spożywana przez diabetyków. Dodatkowo znajdziemy w niej witaminy z grupy B, cynk, potas, kwas foliowy, miedź, mangan, selen, magnez, żelazo oraz wapń.

Melasa trzcinowa – zastosowanie

Melasa trzcinowa oprócz swoich właściwości prozdrowotnych i zawartości witamin oraz minerałów, świetnie sprawdza się w kuchni. Jest idealnym substytutem cukru. Można jej używać do słodzenia konfitur, ciepłych napojów, koktajli warzywno-owocowych, kakao oraz smoothie. Swoje zastosowanie znajdzie również w wypiekaniu ciast i słodkich bułek. Melasa dodana do kruchych ciasteczek sprawi, że staną się niezwykle smaczne i delikatnie ciągnące w środku, zupełnie jak przy dodaniu miodu. Dodatkowo da im piękną, ciemnozłotą barwę.
Melasa trzcinowa BIO z powodzeniem zastąpi niezdrowy krem czekoladowy i będzie doskonałym smarowidłem na kanapki lub nadzieniem do naleśników. Bardzo dobrze komponuje się również z kaszą jaglaną oraz owsianką, a nawet tworzy się z niej oryginalne marynaty do mięs. Mimo charakterystycznego smaku i karmelowego aromatu zyskała ogromną popularność na całym świecie.

Melasa trzcinowa na dolegliwości

Melasa trzcinowa ma swoje zastosowanie również przy łagodzeniu niektórych dolegliwości. W przypadku dolegliwości trawiennych, wpływa na regulację pracy żołądka i pomaga w zaparciach. Wspiera także układ immunologiczny i nerwowy. Może być stosowana w diecie dzieci, osób dorosłych, kobiet w ciąży oraz osób starszych. Jest w pełni naturalnym i bezpiecznym produktem, który dzięki licznym zastosowaniom i bogactwie minerałów, wprowadzony do codziennej diety, przynosi wiele korzyści dla zdrowia.

Inne

Istnieje dużo więcej sposobów na osłodzenie dania czy napoju, niż popularny cukier trzcinowy czy z buraka cukrowego. Zdrowe zamienniki cukru są niezastąpione w diecie dbających o linię, a także diabetyków. Świetny zamiennik cukru - erytrol, nadaje się do pieczenia równie dobrze, jak do słodzenia herbaty czy kawy. Świetnie na co dzień sprawdza się także stewia, znana od wieków. Znajdź swój ulubiony zastępnik cukru i osłodź sobie życie bez wyrzutów sumienia. Erytrytol również dostępny w połączeniu z glikozydami stewiolowymi.

9,17 zł
Produkt dostępny

Bio Cukier kokosowy z kwiatów palmy kokosowej. Nierafinowany, organiczny, 100% bez dodatków. Z uprawy ekologicznej. Pąki kwiatowe palmy kokosowej zawierają sok, który służy do produkcji cukru kokosowego. Jest bogaty w enzymy, naturalne drożdże, aminokwasy, witaminy i minerały.   

6,42 zł
Produkt dostępny

Erytrytol jest substancją, która w naturalnym środowisku występuje w niektórych owocach, winie, owocach morza, wodorostach czy porostach.

9,17 zł
Produkt dostępny

Erytrytol + Stewia ekstrakt = MIX (erytrytol + glikozydy stewiolowe). Dzięki glikozydom stewiolowym, erytrytol traci swój gorzki posmak. 100% bez cukru w 100% bezpieczny dla zębów. Stosowany jak normalny cukier, przypomina go również z wyglądu.

12,93 zł
Produkt dostępny

Ksylitol - naturalnie występujący cukier w owocach, warzywach, grzybach. Jest alkoholem cukrowym, które są węglowodanami, nieznacznie podnoszą poziomu cukru we krwi i nie ma nic wspólnego z alkoholem, oprócz tego że składa się z cząsteczki alkoholu oraz cząsteczki cukru (bezpieczny dla osób uzależnionych od alkoholu).

18,43 zł
Produkt dostępny

BIO MELASA TRZCINOWA Melasa z trzciny cukrowej nazywana również “czarnym złotem”. Jest słodkim produktem naturalnego pochodzenia, posiadającym czarną barwę oraz gęstą konsystencje. Powstaje ona jako produkt uboczny podczas procesu produkcji cukru trzcinowego.  

17,50 zł
Produkt dostępny

Stewia ekstrakt 95% na bazie glikozydów stewiolowych rośliny Stevia rebaudiana to idealny sposób na osłodzenie zimnych oraz gorących napojów, między innymi kawy lub herbaty. Sprawdza się również jako dodatek do wypieków itp. Dodatkowo wpływa pozytywnie na układ krwionośny.

12,93 zł
Produkt dostępny

Stewia (Stevia rebaudiana) należy do rodziny astrowatych. Występuje w Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej. Dorasta zwykle do 80 cm wysokości, a jej liście osiągają długość 3-5 cm. Środowisko słoneczne sprzyja rozwojowi rośliny. Łatwo rozpuszcza się w wodzie i jest odporna na ciepło.

3,98 zł
Produkt dostępny

Stewia (Stevia rebaudiana) należy do rodziny astrowatych. Występuje w Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej. Dorasta zwykle do 80 cm wysokości, a jej liście osiągają długość 3-5 cm. Środowisko słoneczne sprzyja rozwojowi rośliny. Łatwo rozpuszcza się w wodzie i jest odporna na ciepło.  

13,80 zł
Produkt dostępny

Stewia to roślina, która w wielu krajach Ameryki Południowej oraz Azji stosowana jest jako naturalny słodzik. W przeciwieństwie do powszechnie używanego w Europie cukru, stevia jest bezkaloryczna i wykazuje, potwierdzone badaniami. Stewia to idealne rozwiązanie dla osób, które dbają o linię, chcą zdrowo się odżywiać lub nie mogą używać cukru.

13,80 zł
Produkt dostępny

Stewia to roślina, która w wielu krajach Ameryki Południowej oraz Azji, stosowana jest jako naturalny słodzik. W przeciwieństwie do powszechnie używanego w Europie cukru, stewia jest bezkaloryczna. Stevia to idealne rozwiązanie dla osób, które dbają o linię, chcą zdrowo się odżywiać lub nie mogą używać cukru, ale nie chcą rezygnować ze słodzenia kawy czy...

23,06 zł
Produkt dostępny

Palma kokosowa rośnie w południowo-wschodniej Azji oraz w północno - zachodniej Ameryce Południowej. Syrop pozyskiwany jest ręcznie z kwiatów palmy kokosowej. Produkt organiczny, nierafinowany z upraw ekologicznych. Charakteryzuje się słodkim smakiem oraz delikatną nutą karmelu. Posiada niski indeks glikemiczny (ig)* - 35 (*wpływ na poziom glukozy we krwi).

Wyświetla 1 - 11 z 11 produktów