Brak produktów
Do darmowej wysyłki pozostało: 250,00 zł
Wybierz walutę:
Wyeliminowanie cukru z diety jest dla większości osób najtrudniejszym elementem przy kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych i zmianie diety. Biały cukier niezwykle silnie oddziałuje na organizm, wywołując uczucie pobudzenia i stymulując wydzielanie endorfin, dlatego właśnie nasz mózg tak bardzo nie chce z niego zrezygnow...
Wyeliminowanie cukru z diety jest dla większości osób najtrudniejszym elementem przy kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych i zmianie diety. Biały cukier niezwykle silnie oddziałuje na organizm, wywołując uczucie pobudzenia i stymulując wydzielanie endorfin, dlatego właśnie nasz mózg tak bardzo nie chce z niego zrezygnować. Stanowi on jednak również źródło „pustych kalorii”. W zdrowej diecie jego spożywanie powinno być ograniczone do minimum. Na szczęście znanych jest wiele substancji naturalnych pochodzenia roślinnego, które mogą zastąpić biały cukier. Najbardziej znane z nich to stewia, ksylitol oraz erytrytol. Taki cukier naturalny jest w pełni bezpieczny dla naszego organizmu i może stanowić element codziennej diety. Zamiennikiem mogą być również spożywane owoce, bogate w naturalne cukry.
Stewia to w pełni naturalny i niskokaloryczny słodzik, który można dodawać do każdej potrawy czy napoju. Właściwą substancję czynną w stewii, posiadającą słodki smak, są glikozydy stewiolowe zawarte w liściach tej rośliny. Ich stopień słodkości ocenia się na około 300 razy wyższy od zwykłego cukru. Ta właściwość oraz w pełni naturalne pochodzenie sprawiły, że stewia jest tak chętnie stosowana.
Stewia dostępna jest w wielu różnych postaciach. Najpopularniejszą z nich są pastylki, jednak można znaleźć również koncentrat gikozydów stewiolowych oraz erytrytol pokryty stewią.
Erytrylol i ksylitol to również bardzo znane słodziki naturalne. Ksylitol cechuje się znacznie obniżoną kalorycznością w porównaniu do zwykłego cukru, natomiast erytrytol praktycznie w ogóle nie dostarcza organizmowi kalorii. Wynika to z faktu, że obie substancje praktycznie nie ulegają rozkładowi w układzie pokarmowym człowieka. Jednocześnie słodziki są w pełni bezpieczne dla organizmu, nie wywołują żadnych szkodliwych efektów. Ksylitol zastępuje cukier biały w proporcji 1:1. Słodkość erytrytolu to natomiast około 0,75 słodkości zwyczajnego cukru.
Stewia, ksylitol i erytrytol to najpopularniejsze, ale nie jedyne substytuty cukru białego. Wśród naturalnych słodzików znaleźć można również melasy oraz syropy. Melasa to ,,produkt uboczny” przy produkcji cukru trzcinowego, natomiast wszystkie świadome osoby wiedzą, że to właśnie w tym ,,produkcie ubocznym” są zawarte wszystkie witaminy oraz składniki mineralne. Ma bardzo przyjemny, charakterystyczny smak i konsystencję miodu. Może być stosowana jako słodzik do wypieków, napojów oraz do smarowania pieczywa. Do znanych słodzików należą również produkty wytwarzane z kokosa. Są to przede wszystkim cukier kokosowy oraz syrop z kwiatów palmy kokosowej. Charakterystyczny, karmelowy posmak sprawił, że również one podbiły serca wielu miłośników zdrowego odżywiania. Ich słodkość jest porównywalna z poziomem słodkości tradycyjnego cukru.
Najwyższej jakości naturalny, ałtajski miód gryczany z nieskażonych, niesamowicie czystych terenów Syberii, a konkretnie Ałtaju, gdzie nie używa się pestycydów. Jest to obszar nieskażony. 100% naturalny miód o niezwykle cennych wartościach i parametrach odżywczych.
Syberyjski miód, ciemny wielokwiatowy z nieskazitelnie czystych, górskich łąk Ałtaju.
Bio Cukier kokosowy z kwiatów palmy kokosowej. Nierafinowany, organiczny, 100% bez dodatków. Z uprawy ekologicznej. Pąki kwiatowe palmy kokosowej zawierają sok, który służy do produkcji cukru kokosowego. Jest źródłem błonnika pokarmowego.Indeks glikemiczny cukru kokosowego wynosi 35 IG. Jest o połowę niższy niż w przypadku zwyczajnego cukru.
Erytrytol jest substancją, która w naturalnym środowisku występuje w niektórych owocach, winie, owocach morza, wodorostach czy porostach.
Erytrytol + Stewia ekstrakt = MIX (erytrytol + glikozydy stewiolowe). Dzięki glikozydom stewiolowym, erytryto mix jest idealny do wypieków, 100% bezpieczny dla cukrzyków. Stosowany jak normalny cukier, przypomina go również z wyglądu.
BIO MELASA TRZCINOWA Melasa z trzciny cukrowej nazywana również “czarnym złotem”. Jest słodkim produktem naturalnego pochodzenia, posiadającym czarną barwę oraz gęstą konsystencje. Powstaje ona jako produkt uboczny podczas procesu produkcji cukru trzcinowego, natomiast to właśnie w niej zachowane zostają wszystkie składniki mineralne i pierwiastki...
Stewia ekstrakt 95% glikozydów stewiolowych pozyskanych z liści rośliny Stevia rebaudiana. To idealny sposób na osłodzenie zimnych oraz gorących napojów, między innymi kawy lub herbaty. Sprawdza się również jako dodatek do wypieków itp.
Słodzik oparty na bazie naturalnych glikozydów stewiolowych rośliny Stevia rebaudiana, to idealny sposób na osłodzenie zimnych oraz gorących napojów, między innymi kawy i herbaty.Indianie Guarani pochodzący z Paragwaju używają rośliny Stevia rebaudiana, którą nazywają "słodkim ziołem" ze względu na jej smak.
Stewia to roślina, która w wielu krajach Ameryki Południowej oraz Azji, stosowana jest jako naturalny słodzik. W przeciwieństwie do powszechnie używanego w Europie cukru, stewia jest niskokaloryczna. Stevia to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mogą używać cukru, ale nie chcą rezygnować ze słodzenia kawy czy herbaty.
Naturalny słodzik oparty na bazie glikozydów stewiolowych rośliny Stevia rebaudiana, to idealny sposób na osłodzenie zimnych oraz gorących napojów czy wypieków. Stewia w płynie została połączona z naturalnym aromatem waniliowym, co tworzy ten naturalny słodzik niezwykle wyjątkowym pod względem składu oraz aspektu smakowego.