Brak produktów
Do darmowej wysyłki pozostało: 250,00 zł
Uwaga: Ostatnia sztuka!
Data Dostępność:
Pojemność (tab) | opakowanie | ilość | Cena (brutto) | Dodaj do koszyka |
---|---|---|---|---|
Stewia to roślina, która w wielu krajach Ameryki Południowej oraz Azji stosowana jest jako naturalny słodzik. W przeciwieństwie do powszechnie używanego w Europie cukru, stevia jest bezkaloryczna. Stewia to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mogą używać cukru.
Stevia Rebaudiana bertoni jest aż 30 razy słodsza od cukru. Stewia jest niskokaloryczna i posiada wiele składników odżywczych, nadaje się do wszelkiego rodzaju przetworów, marynat a także do pieczenia i gotowania, ponieważ jest odporna na wysoką temperaturę, dlatego może swobodnie zastąpić cukier i substancje słodzące.
Trudno jednak zrezygnować ze słodzenia chociażby kawy czy herbaty, dlatego wiele osób decyduje się na sztuczne słodziki. Z tych właśnie powodów rośnie na świecie popularność stewii - naturalnego słodzika, który ma nie tylko wyjątkowe walory smakowe. Słodzenie za pomocą stewii jest od kilkudziesięciu lat popularne w całej Azji, szczególnie w Japonii, gdzie stewia jest coraz częściej zamiennikiem cukru. W Unii Europejskiej stewia została zatwierdzona do stosowania jako dodatek do żywności (w tym także w Polsce) od grudnia 2011 roku (Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1131/2011 z dnia 11 listopada 2011 r.).
Zawartość glikozydów stewiolowych w pastylce wynosi 25%.
Składniki (1 pastylka 60 mg): substancja słodząca: izomalt, glikozydy stewiolowe; środek spulchniający: wodorowęglan sodu; regulator kwasowości: kwas winowy; l-leucyna.
Średnia wartość odżywcza w | 100 g produktu: | % RWS * |
Wartość energetyczna: | 442 kJ / 106 kcal | 5,3 % |
Tłuszcz: | 0 g | 0 % |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g | 0 % |
Węglowodany: | 72,9 g | 28 % |
- w tym cukry: | 0 g | 0 % |
- w tym polialkohole: | 72,9 g | - |
Błonnik: | - | - |
Białko: | 1,74 g | 3,5 % |
Sól: | 8,68 g | 144,7 % |
* RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Propozycja spożycia: 1 lub 2 pastylki dodać do napoju lub żywności. Do pieczenia, gotowania.
Uwagi: Nadmierne spożycie może mieć efekt przeczyszczający.
Kraj pochodzenia - Paragwaj