Stewia słodzik pastylki

Pojemność (tab)opakowanieilośćCena (brutto)Dodaj do koszyka
300szt.1 14,90 zł
1000szt.1 34,90 zł
2000szt.1 63,00 zł

    Stewia to roślina, która w wielu krajach Ameryki Południowej oraz Azji stosowana jest jako naturalny słodzik. W przeciwieństwie do powszechnie używanego w Europie cukru, stevia jest bezkaloryczna. Stewia to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mogą używać cukru.

    Stevia Rebaudiana bertoni jest aż 30 razy słodsza od cukru. Stewia jest niskokaloryczna i posiada wiele składników odżywczych, nadaje się do wszelkiego rodzaju przetworów, marynat a także do pieczenia i gotowania, ponieważ jest odporna na wysoką temperaturę, dlatego może swobodnie zastąpić cukier i substancje słodzące.

    Trudno jednak zrezygnować ze słodzenia chociażby kawy czy herbaty, dlatego wiele osób decyduje się na sztuczne słodziki. Z tych właśnie powodów rośnie na świecie popularność stewii - naturalnego słodzika, który ma nie tylko wyjątkowe walory smakowe. Słodzenie za pomocą stewii jest od kilkudziesięciu lat popularne w całej Azji, szczególnie w Japonii, gdzie stewia jest coraz częściej zamiennikiem cukru. W Unii Europejskiej stewia została zatwierdzona do stosowania jako dodatek do żywności (w tym także w Polsce) od grudnia 2011 roku (Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1131/2011 z dnia 11 listopada 2011 r.).

    Zawartość glikozydów stewiolowych w pastylce wynosi 25%.

    Składniki (1 pastylka 60 mg): substancja słodząca: izomalt, glikozydy stewiolowe; środek spulchniający: wodorowęglan sodu; regulator kwasowości: kwas winowy; l-leucyna.

     

    Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu: % RWS *
    Wartość energetyczna:442 kJ / 106 kcal5,3 %
    Tłuszcz:0 g0 %
    - w tym kwasy tłuszczowe nasycone:0 g0 %
    Węglowodany:72,9 g28 %
    - w tym cukry:0 g0 %
    - w tym polialkohole:72,9 g-
    Błonnik:--
    Białko:1,74 g3,5 %
    Sól:8,68 g144,7 %

    * RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

    Propozycja spożycia: 1 lub 2 pastylki dodać do napoju lub żywności. Do pieczenia, gotowania.

    Uwagi: Nadmierne spożycie może mieć efekt przeczyszczający.

    Kraj pochodzenia - Paragwaj

    Napisz opinię

    Stewia słodzik pastylki

    Stewia słodzik pastylki

    Stewia to roślina, która w wielu krajach Ameryki Południowej oraz Azji stosowana jest jako naturalny słodzik. W przeciwieństwie do powszechnie używanego w Europie cukru, stevia jest bezkaloryczna. Stewia to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mogą używać cukru.

    scanner