Jagody Goji BIO owoce suszone

Pojemność (gram)opakowanieilośćCena (brutto)Dodaj do koszyka
1000szt.1 100,95 zł
500szt.1 53,33 zł
250szt.1 28,48 zł
100szt.1 13,24 zł

Jagody goji BIO suszone z certyfikowanej uprawy ekologicznej, to małe, czerwone owoce które posiadają wyjątkowe właściwości, rosną na krzewie o łacińskiej nazwie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Roślina rośnie w Chinach, Tybecie oraz Mongolii.

Jagoda goji od wieków zajmuje bardzo ważne miejsce w tradycyjnej chińskiej medycynie. Powszechnie uważano, że jagoda goji ma pozytywny wpływ na pracę nerek, a nerki w medycynie chińskiej powiązane są z siłą życiowa i witalnością.

Jagoda goji jest owocem bardzo delikatnym, gdy są świeże nie powinno się ich dotykać rękami, ponieważ zajdzie rekcja utleniania i jagoda przybierze czarny kolor. Przy zbieraniu strząsa się je na specjalne maty.

Bogactwo witamin, minerałów, aminokwasów i przeciwutleniaczy
Jagody goji to wyjątkowe owoce, które są naturalnym źródłem licznych składników odżywczych, witamin i minerałów.

Zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy. Są kompletnym źródłem białka.

Zawierają aż 19 różnych aminokwasów, co ważne w tym 8 aminokwasów egzogennych, między innymi izoleucynę oraz tryptofan. Aminokwasy są niezbędne dla organizmu, pełnią ważną funkcję w metabolizmie, są także budulcem białek i mięśni.

Jagoda goji to także źródło karotenoidów, w tym beta karotenu, którego zawiera więcej niż marchew. W goji znajdują się także nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy oraz kwas Omega 6.

Owoc ten to także źródło antyoksydantów, ich wysokie stężenie pomaga w walce z wolnymi rodnikami, a co za tym idzie wpływa na spowolnienie procesu starzenia się organizmu.

 

- Z certyfikowanego rolnictwa ekologicznego

- Niesiarkowane

- najwyższa jakość

- bez konserwantów

- suszone na słońcu


Jagody goji to owoce rośliny Lycium barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Kolcowój pochodzi z Chin, Tybetu i Mongolii. Występuje również w północnej Afryce oraz południowej i środkowej Europie.

Owoce goji mają podłużny kształt i są bardzo delikatne, dlatego aby ich nie uszkodzić, należy zrywać je z ogonkami lub strząsać na miękkie maty, a następnie wysuszyć w ciągu 48 godzin.

Wysuszone, dojrzałe owoce zawierają witaminę C. Szacuje się, że w 100 gramach jagód jest jej aż 2500 mg. Oprócz witaminy C owoce goji zawierają witaminy (B1, B2, B6 oraz E) i składniki mineralne oraz kwas nikotynowy, betainę, kumarynę. Czerwonopomarańczowy kolor owoców jest skutkiem zawartości karotenoidów W owocach stwierdzono obecność 5 karotenoidów, w tym zeaksantynęoraz luteinę, które są odpowiedzialne za procesy widzenia. Owoce goji zawierają β-sitosterol obniżający poziom cholesterolu, cyperon wpływający korzystnie na pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi oraz betainę wykorzystywaną do produkcji choliny. Owoce wykorzystywane są wspomagająco w chorobach serca, wątroby, płuc i nerek, wspomagają regulację poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe stosowanie wspomaga wzmocnienie systemu odpornościowego, stan stawów i kości oraz wzrok i witalność. Dzięki zawartości substancji przeciwutleniających goji wspomaga opóźnianie procesy starzenia.

Suszone jagody goji mogą być gotowane. Dodaje się je do ryżu, zup, kurczaka i wieprzowiny, miesza z warzywami. Owoce są również gotowane jako herbata ziołowa, często z dodatkiem kwiatu chryzantemy lub dodawane do czerwonej herbaty. Z owoców kolcowoju produkowane są także wina. W krajach zachodnich suszona wilcza jagoda spożywana jest jako przekąska, podobnie jak rodzynki lub inne suszone owoce. Smakuje podobnie jak żurawina z nutą smaku pomidorowego i ziołowego, lecz jest mniej słodka i bardziej cierpka.

Składniki: 100 % Bio jagody goji (Lycium barbarum) owoce suszone.

 

Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu:  % RWS*  
Wartość energetyczna:1436 kJ / 343 kcal     17.1 %
Tłuszcz:1.2 g1.7 %
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:1.8 g9 %
Węglowodany:64.1 g24.7 %
- w tym cukry:46.1 g51.2 %
Błonnik:2.0 g-
Białko:13.9 g27.8 %
Sól:0.3 g5 %

*RWS - referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

 

Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.

 

Propozycja spożycia: jako przekąska, dodatek do musli i wypieków.

 

Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.

 

Napisz opinię

Jagody Goji BIO owoce suszone

Jagody Goji BIO owoce suszone

Jagody goji BIO suszone z certyfikowanej uprawy ekologicznej, to małe, czerwone owoce które posiadają wyjątkowe właściwości, rosną na krzewie o łacińskiej nazwie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Roślina rośnie w Chinach, Tybecie oraz Mongolii.

scanner