Jagody goji suszone

Pojemność (gram)opakowanieilośćCena (brutto)Dodaj do koszyka
100szt.1 8,90 zł
250szt.1 19,90 zł
1000szt.1 67,90 zł
2000szt.1 126,00 zł
5000szt.1 310,00 zł
500szt.1 36,90 zł

Jagody goji to małe, czerwone owoce, które posiadają wyjątkowe właściwości. Rosną na krzewie o łacińskiej nazwie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Roślina występuje naturalnie w Chinach, Tybecie oraz Mongolii.

Jagoda goji od wieków zajmuje bardzo ważne miejsce w tradycyjnej chińskiej medycynie. Powszechnie uważano, że mają pozytywny wpływ na pracę nerek, a nerki w medycynie chińskiej powiązane są z siłą życiowa i witalnością. Jagody goji są owocami bardzo delikatnymi, gdy są świeże nie powinno się ich dotykać dłońmi, ponieważ zajdzie rekcja utleniania i jagoda przybierze czarny kolor. Przy zbieraniu strząsa się je na specjalne maty.

Bogactwo witamin, minerałów, aminokwasów i przeciwutleniaczy:
to wyjątkowe owoce, które są naturalnym źródłem licznych składników odżywczych, zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy. Są kompletnym źródłem białka. Zawierają aż 19 różnych aminokwasów, co ważne w tym 8 aminokwasów egzogennych, między innymi izoleucynę oraz tryptofan. Są one niezbędne dla organizmu, pełnią ważną funkcję w metabolizmie, są także budulcem białek i mięśni. Jagoda goji to także źródło karotenoidów, w tym beta karotenu, którego zawiera więcej niż marchew. W goji znajdują się także nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwasy omega 6. Owoc ten to także źródło antyoksydantów, ich wysokie stężenie pomaga w walce z wolnymi rodnikami, a co za tym idzie wpływa na spowolnienie procesu starzenia się organizmu.

Pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie:
dostarczają organizmowi niezbędne do jego funkcjonowania składniki odżywcze. Współczesne badania udowodniły, że goji przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, wzmacnia system immunologiczny oraz reguluje poziom cukru we krwi.

 
Wysuszone, dojrzałe owoce zawierają witaminę C. Szacuje się, że w 100 gramach jagód jest jej aż 2500 mg. Oprócz witaminy C jagody zawierają witaminy (B1, B2, B6 oraz E) i składniki mineralne oraz kwas nikotynowy, betainę, kumarynę. Czerwonopomarańczowy kolor owoców jest skutkiem zawartości karotenoidów. W owocach stwierdzono obecność 5 karotenoidów, w tym zeaksantynę oraz luteinę, które są odpowiedzialne za procesy widzenia. Owoce goji zawierają β-sitosterol obniżający poziom cholesterolu, cyperon wpływający korzystnie na pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi oraz betainę wykorzystywaną do produkcji choliny. Owoce wykorzystywane są wspomagająco w chorobach serca, wątroby, płuc i nerek, wspomagają regulację poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe stosowanie wspomaga wzmocnienie systemu odpornościowego, stan stawów i kości oraz wzrok i witalność. Dzięki zawartości substancji przeciwutleniających goji wspomaga opóźnianie procesów starzenia.

Suszone jagody goji mogą być gotowane. Dodaje się je do ryżu, zup, kurczaka i wieprzowiny, miesza z warzywami. Owoce są również gotowane jako herbata ziołowa, często z dodatkiem kwiatu chryzantemy lub dodawane do czerwonej herbaty. Z owoców kolcowoju produkowane są także wina. W krajach zachodnich suszona wilcza jagoda spożywana jest jako przekąska, podobnie jak rodzynki lub inne suszone owoce. Smakuje podobnie jak żurawina z nutą smaku pomidorowego i ziołowego, lecz jest mniej słodka i bardziej cierpka.

Źródło: http://www.czytelniamedyczna.pl/4101,charakterystyka-wlasciwosci-prozdrowotnych-owocow-roslin-egzotycznych.html

Rezultaty nie są gwarantowane, mogą się różnić w zależności od predyspozycji osoby zażywającej. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.


Napisz opinię

Jagody goji suszone

Jagody goji suszone

Jagody goji to małe, czerwone owoce, które posiadają wyjątkowe właściwości. Rosną na krzewie o łacińskiej nazwie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Roślina występuje naturalnie w Chinach, Tybecie oraz Mongolii.