Brak produktów
Do darmowej wysyłki pozostało: 250,00 zł
Wybierz walutę:
Nasza pamięć jest jednym z największych zalet istot ludzkich. Uczymy siebie, uczymy innych, wykorzystujemy naukę – wiedzę i umiejętności – w praktyce. Istnieje wiele sposobów na poprawę pamięci. Obok zdrowego trybu życia, ćwiczeń i zrównoważonej diety bogatej w składniki, które wpływają na działanie procesów neuroche...
Nasza pamięć jest jednym z największych zalet istot ludzkich. Uczymy siebie, uczymy innych, wykorzystujemy naukę – wiedzę i umiejętności – w praktyce. Istnieje wiele sposobów na poprawę pamięci. Obok zdrowego trybu życia, ćwiczeń i zrównoważonej diety bogatej w składniki, które wpływają na działanie procesów neurochemicznych. Dlaczego jednak należy tak bardzo dbać o pamięć?
Jednym z najważniejszych czynników wpływających na pogarszającą się pamięci jest wiek. Postępujące starzenie się organizmu, w tym komórek mózgu odpowiadających za magazynowanie pamięci, osłabia możliwości umysłu. Neuroprzekaźniki pracują ze zmniejszoną wydajnością, metabolizm spowalnia, a neurony nie transmitują między sobą informacji, jak wcześniej. Innymi winowajcami, odpowiadającymi za gorszą pamięć jest stres, metale ciężkie i inne zanieczyszczenie środowiska, a wraz z nim pokarm. Wydawałoby się, że z każdej strony czają się złodzieje pamięci. Czy w takim wypadku jest możliwe opóźnienie tego procesu lub nawet poprawa funkcji mózgu – poprawa pamięci, tzw. procesów memoryzacji?
Tak, jednym z naturalnych sposobów na wspieranie pamięci jest spożywanie żeń-szenia syberyjskiego. Obok żeń-szenia syberyjskiego, znajduje się również żeń-szeń koreański oraz ashwagandha, czyli żeń-szeń indyjski - korzeń wykorzystywany od setek lat w medycynie ajurwedyjskiej. Kolejnym produktem wpływającym pozytywnie na pamięć to chlorella, dzięki zawartości, witamin z grupy B, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Warto wspomnieć też o: brahmi (bacopa monieri), czy znanym miłorzębie japońskim.
Gotu Kola (Wąkrota azjatycka) - Centella asiatica – aromatycznie pachnącą rośliną z rodziny baldaszkowatych (Umbeliferaceae) znana od tysięcy lat w Ajurwedzie.
Grzyby witalne Bio Mega Mix - Bio Reishi bogate w polisacharydy i triterpeny, Bio Cordyceps, Bio Chagę oraz Bio Soplówka Jeżowatą (Hericium). Specjalnie skomponowana mieszanka grzybów witalnych o różnych cennych właściwościach i wartościach spożywczych.
LAKTOFERYNA W PŁYNIE Jagoda leśna. Pochodząca z ekstrakcji białka serwatkowego mleka krowiego. Laktoferyna wytwarzana jest naturalnie przez komórki układu odpornościowego - neutrofile oraz komórki błon śluzowych w organizmie człowieka. Wpływa pozytywnie na układ immunologiczny (odpornościowy) oraz mikroflorę jelitową.
Lecytyna z niemodyfikowanych genetycznie ziaren soi, jest mieszaniną związków głównie o charakterze lipidowym, z których najważniejszymi są fosfolipidy (cholina, inozytol, seryna). Występują naturalnie niemalże w każdej komórce organizmu. Lecytyna bierze udział w wielu procesach metabolicznych, wspomaga działanie układu nerwowego i trawiennego oraz...
BIO MACA (Lepidium meyenii) CZARNA RAW, KORZEŃ MIELONY Maca jest roślinną dwuletnią rośliną z rodziny Crucifer naturalnie występujących w wysokich Andach Peru. Jej hiszpańskie i Quechua nazwy to maca-maca, maino, ayak chichira, ayak willku. Jest to roślina uprawiana w celu pozyskania swojej mięsistej bulwy.
Maca jest warzywem rosnącym głównie w Peru, wysoko w Andach. Najbardziej pożądaną częścią tej rośliny jest korzeń. Z wyglądu maca przypomina rzodkiewkę. Maca nazywana jest również trawą pieprzową lub peruwiańskim żeń-szeniem. Można spotkać kilka jej odmian, które różnią się m.in kolorem skórki, są to np. maca żółta, czerwona, czarna.
Maca jest warzywem rosnącym głównie w Peru, wysoko w Andach. Najbardziej pożądaną częścią tej rośliny jest korzeń. Z wyglądu maca przypomina rzodkiewkę. Maca nazywana jest również trawą pieprzową lub peruwiańskim żeń-szeniem. Można spotkać kilka jej odmian, które różnią się m.in kolorem skórki, są to np. maca żółta, czerwona, czarna.
Organiczny olej pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno z miąższu owoców orzechów włoskich. Charakteryzuje się specyficznym orzechowym smakiem oraz słodkim aromatem. Idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek oraz dressingów na zimno. Olej orzechowy jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNTK).