Daktyle suszone bez pestek

Pojemność (gram)opakowanieilośćCena (brutto)Dodaj do koszyka
500szt.1 6,57 zł
250szt.1 4,00 zł

Daktyle suszone - pochodzenie

W Polsce daktyle suszone to najpowszechniejsza forma, pod którą można zakupić owoce daktylowca, które rosną przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, Meksyku, krajach afrykańskich oraz w Australii. Cechą charakterystyczną suszonych daktyli jest słodki smak, co sprawia, że stają się one cenioną alternatywą dla klasycznych, nie zawsze zdrowych i korzystnych dla organizmu i sylwetki, słodyczy.

Daktyle suszone w praktyce - zastosowanie

Suszone owoce daktyli skutecznie wzbogacą smak różnego rodzaju potraw. Można je również dodać do owsianki, aby nieco ją osłodzić. Świetnie sprawdzą się w przypadku różnego rodzaju słodkich deserów oraz wypieków. Równie dobrze jak po upieczeniu smakują na surowo, więc mogą stanowić słodką przekąskę w pracy.

 

Składniki: 100 % daktyle (Phoenix dactylifera) owoce suszone.

 

Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu:  % RWS*  
Wartość energetyczna:1229 kJ / 290 kcal     14.6 %
Tłuszcz:0.4 g0.6 %
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:0.1 g0.5 %
Węglowodany:65.3 g25.1 %
- w tym cukry:65.3 g72.6 %
Błonnik:8.7 g-
Białko:2 g4 %
Sól:0.1 g1.7 %
Magnez:54 mg14.4 %
Potas:688 mg34.4 %
Witamina B6 (Pirydoksyna):0.2 mg14.3 %

*RWS - referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

 

Propozycja spożycia: jako przekąska, dodatek do wypieków, dań, deserów itp.

 

Sposób przechowywania: przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.

Napisz opinię

Daktyle suszone bez pestek

Daktyle suszone bez pestek

scanner