Cynamon cejloński – jakie właściwości ma najbardziej szlachetna odmiana cynamonu?
Cynamon to znana przyprawa, którą dodaje się do ciast, deserów, gorących napojów, a nawet dań mięsnych i rybnych. Jednak nie tylko jego szerokie zastosowanie kulinarne zasługuje na uwagę. Obecność wielu związków aktywnych sprawia, że cynamon wykazuje właściwości prozdrowotne. Sprawdźmy, jakie cenne składniki zawiera jedna z najpopularniejszych i najbardziej szlachetnych odmian – cynamon cejloński.
Czym jest cynamon cejloński?
Cynamon cejloński pozyskuje się z cynamonowca cejlońskiego. Jest to gatunek drzewa należący do rodziny wawrzynowatych (łac. Lauraceae). Osiąga do 3 metrów wysokości (w stanie dzikim do 10) ze względu na ciągłe przycinanie pędów, z których uzyskuje się przyprawę.
Ojczyzną drzewa, z którego kory produkuje się cynamon cejloński, jest Cejlon (Sri Lanka). Nie jest to jedyne miejsce, gdzie występuje ta odmiana. Największe uprawy cynamonowca cejlońskiego znajdują się na obszarach: południowo-wschodniej Azji, Ameryki Południowej i krajów strefy tropikalnej.
Cynamon cejloński uzyskuje się z kory drzewa. W większości państw sprzedawany jest on w postaci mielonej. Jednak są pewne wyjątki. W Indiach wykorzystuje się korę cynamonu w całości, aby w pełni wydobyć jej smak. Z kolei w Chinach do potraw dodaje się mielone pąki cynamonu o delikatnym, słodkim zapachu.
W przemyśle farmaceutycznym stosuje się zarówno korę cynamonowca cejlońskiego, jak i pozyskiwany z niej olejek. Do jego produkcji używa się korę gorszej jakości albo odpadki, które powstały w trakcie sortowania. Nie oznacza to jednak, że olejek jest mniej wartościowym produktem. Wręcz przeciwnie – charakteryzuje się wysoką zawartością (60–80%) aldehydu cynamonowego. Jest on jedną z najcenniejszych substancji bioaktywnych pozyskiwanych z cynamonu.
Do produkcji olejku wykorzystuje się nie tylko korę, ale i liście drzewa. Olejek z nich pozyskiwany charakteryzuje się charakterystycznym zapachem oraz wysoką zawartością eugenolu.
Cenne właściwości cynamonu cejlońskiego wykorzystywane dawniej i współcześnie
Smak i aromat, a także cenne właściwości cynamonu cejlońskiego były znane i wykorzystywane już w czasach starożytnych. Uznawano go za pokarm bogów i wierzono, że jest amuletem chroniącym przed chorobami. Stosowano do leczenia przeziębienia, bólów menstruacyjnych czy zaburzeń pracy nerek.
Cenne właściwości cynamonu cejlońskiego doceniali również mieszkańcy Polski. Do tego stopnia, że opisali je w Farmakopei Królestwa Polskiego wydanej w XIX wieku.
Popularność cynamonu cejlońskiego nie zmalała przez te wszystkie lata. Jego cenne właściwości zwróciły uwagę naukowców. Publikowane przez nich prace potwierdzają jego działanie prozdrowotne. Wskazują na możliwość wykorzystania cynamonu cejlońskiego, jego ekstraktów lub izolowanych z jego związków w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych (nadciśnienia tętniczego, miażdżycy), cukrzycy, a także nowotworów.
Możliwość zastosowania cynamonu cejlońskiego w profilaktyce i wspomaganiu leczenia tych chorób wynika z jego zdolności do:
łagodzenia stanu zapalnego;
obniżania stężenia hemoglobiny glikowanej;
normalizowania poziomu glukozy, cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL i HDL we krwi;
neutralizowania wolnych rodników;
Ponadto zaobserwowano, że związki zawarte w cynamonie cejlońskim wspomagają proces trawienia, wzmacniają organizm i mają działanie antybakteryjne.
Cynamon cejloński i cassia – dlaczego nie można ich mylić?
Wydawać by się mogło, że przecież cynamon to cynamon. Takie myślenie to błąd – istnieją różne odmiany, których nie należy mylić.
Cynamon cejloński można pomylić z inną odmianą – cassia. Nazywa się ją cynamonem chińskim. Wynika to z tego, że kora drzewa, z którego jest pozyskiwana, rośnie w południowych Chinach.
Różnice między cynamonem cejlońskim i chińskim widać już na pierwszy rzut oka. Cynamon cejloński występuje w postaci lasek składających się z cienkich warstw. Z kolei cynamon cassia charakteryzuje się grubszymi i ciemniejszymi laskami o delikatnym czerwonym odcieniu.
Kolejne różnice czuć w smaku. Cynamon cejloński ma łagodny smak z lekko wyczuwalnymi nutami cytrusowymi i kwiatowymi. Natomiast cynamon chiński wyróżnia się ostrzejszym, korzennym smakiem.
Jednak to nie różnice w wyglądzie i smaku są najważniejsze. Dlaczego nie należy mylić tych dwóch odmian cynamonu?
Sedno sprawy tkwi w zawartości kumaryny – związku, który spożywany w dużych ilościach wykazuje działanie toksyczne. Cynamon chiński zawiera jej znacznie więcej, bo około 1% na 100 gramów. Dla porównania zawartość kumaryny w cynamonie cejlońskim jest znikoma (wynosi około 0,004% na 100 gramów).
Cynamon chiński bez problemu kupisz w sklepach spożywczych. A co z cynamonem cejlońskim, który zawiera mniejszą ilość kumaryny? Znajdziesz go w ofercie NatVita.
Chcesz przekonać się, jak cenne właściwości ma cynamon bez obaw o toksyczne działanie kumaryny? Odwiedź nasz internetowy sklep ze zdrową żywnością i zamów cynamon cejloński – jedną z najbardziej szlachetnych i cenionych odmian cynamonu.
Komentarze