Shilajit (mumio) – właściwości i zastosowanie
Słyszałeś już o wielu roślinach wykorzystywanych w lecznictwie? A czy wiesz, że również substancje skalne ukryte między skałami w wysokich górach mają cenne właściwości zdrowotne? Poznaj „smoczą smołę”, która podbiła nie tylko Azję!
Czym jest shilajit?
Shilajit to lepka, brązowo-czarna substancja, którą można porównać do żywicy. Występuje pomiędzy skałami – głównie na dużych wysokościach, np. w Himalajach.
Lepka substancja powstaje w wyniku naturalnego rozkładu obumarłych roślin zachodzącego pod wpływem wysokiego ciśnienia oraz mikroorganizmów. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to nic szczególnego. Innego zdania są mieszkańcy Azji, którzy od lat wykorzystują mumio w medycynie ludowej.
W czym tkwi sekret mumio?
Pierwszymi odkrywcami cennych właściwości mumio byli ludzie zamieszkujący tereny Himalajów. Zaobserwowali, że spożywanie „smoczej smoły” ma korzystny wpływ na ich samopoczucie. Od tego czasu lepka substancja wydobywana spośród skał zaczęła zyskiwać na popularności.
Najpierw stała się ważnym elementem ajurwedy. Następnie wieść o niej dotarła na inne kontynenty, więc możesz dostać ją również w polskim sklepie ze zdrową żywnością.
Czy warto zaopatrzyć się w suplement diety z mumio? Żeby odpowiedzieć na to pytanie, wystarczy się przyjrzeć, jakie cenne składniki zawiera „smocza smoła”.
Kwas fulwowy
Mówiąc o mumio, dużo uwagi poświęca się kwasowi fulwowemu. Uważa się, że to właśnie on w głównej mierze odpowiada za właściwości zdrowotne substancji skalnej.
Kwas fulwowy to organiczny związek chemiczny, który wykazuje właściwości:
przeciwzapalne,
antyoksydacyjne,
przeciwwirusowe,
antybakteryjne.
Ponadto wspomaga wchłanianie składników mineralnych: wapnia, magnezu i fosforu.
Składniki mineralne
Shilajit jest także źródłem wybranych mikroelementów. Zawiera m.in.:
żelazo,
wapń,
magnez,
cynk,
miedź,
potas,
jod,
mangan,
selen,
molibden,
bor,
fosfor,
sód,
kobalt.
Są to składniki mineralne potrzebne m.in. do sprawnego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni, utrzymania równowagi wodno-elektrolitowej, a także neutralizowania wolnych rodników.
Witaminy
Mumio zawiera również witaminę D oraz witaminy z grupy B. Są to składniki potrzebne m.in. do prawidłowego wchłaniania wapnia i utrzymania zdrowych kości, sprawnej pracy układu immunologicznego oraz nerwowego.
Inne składniki
Kwas fulwowy, mikroelementy i witaminy to nie jedyne cenne składniki, których dostarcza mumio. Ich lista jest znacznie dłuższa. Można dopisać do niej: aminokwasy potrzebne do syntezy białek, flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych, a także dibenzo-alfa-pirony wykazujące działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
Właściwości mumio
Skoro shilajit „przebył” długą drogę z Azji do polskiego sklepu ze zdrową żywnością, coś musi być na rzeczy! Ludzie zamieszkujący tereny Himalajów wiedzieli o tym już od dawna. Zaobserwowali, że nie jest to wcale zwykła lepka substancja.
Mumio od lat wykorzystywane jest w ajurwedzie, a coraz częściej również poza Azją ze względu na to, że:
pomaga zwalczyć przewlekły stan zapalny – o ile jest on krótkotrwały, stanowi naturalną reakcję obronną organizmu. Jednak jeśli utrzymuje się zbyt długo, powoduje m.in. problem ze stresem oksydacyjnym i wrażliwością komórek na działanie insuliny;
wykazuje właściwości adaptogenne, czyli pomaga organizmowi radzić sobie ze stresem i zmniejszyć negatywne skutki jego działania;
usprawnia pracę ośrodkowego układu nerwowego, a tym samym korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację;
zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego, dzięki czemu może pomóc w problemach z wrzodami żołądka;
neutralizuje wolne rodniki i zapobiega stresowi oksydacyjnemu. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób: narażonych na stres, żyjących w zanieczyszczonym środowisku, nieprzestrzegających zasad zdrowego stylu życia. Wszystkie te czynniki sprzyjają powstawaniu stresu oksydacyjnego, który wiąże się m.in. z większym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych;
działa przeciwwirusowo i wzmacnia odporność, dzięki czemu pomaga ustrzec się przed infekcjami;
zwiększa wchłanianie składników mineralnych, a także stanowi źródło wapnia i żelaza. Dzięki temu może być cennym uzupełnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej.
Właściwości mumio wyglądają zachęcająco, ale pozostaje jeszcze jedno ważne pytanie. Gdzie szukać tej cennej substancji skalnej?
Suplementy diety z mumio
Bez obaw, nie musisz jechać do Azji i szukać między skałami lepkiej, ciemnej substancji przypominającej żywicę. Istnieje znacznie prostszy sposób – suplementacja.
W ofercie Natvita znajdziesz zarówno suplementy diety w formie wygodnych do połknięcia kapsułek, jak i ekstrakty, które wystarczy wymieszać z wodą i wypić. Charakteryzują się różną zawartością kwasu fulwowego, więc bez problemu wybierzesz ten, który najlepiej odpowiada potrzebom Twojego organizmu.
Jeśli nigdy nie miałeś okazji poznać cennych właściwości substancji skalnych, czas to zmienić! Wejdź na stronę Natvita, zamów kapsułki lub ekstrakt mumio i przekonaj się, że ta z pozoru zwykła, lepka substancja skalna potrafi zdziałać wiele dobrego dla organizmu.
Komentarze