Brak produktów
Do darmowej wysyłki pozostało: 250,00 zł
Wybierz walutę:
Korzenie, kory i łodygi roślin są znane od setek lat. Rośliny te posiadają niezwykłe właściwości, które możemy wykorzystać przygotowując z nich napary lub w niektórych przypadkach dodając do gorącej kąpieli. Część z nich można również dodawać do potraw. W naszym asortymencie znajdują się wszystkie najważniejsze produkty z tej kategorii.
Korzenie, kory i łodygi roślin są znane od setek lat. Rośliny te posiadają niezwykłe właściwości, które możemy wykorzystać przygotowując z nich napary lub w niektórych przypadkach dodając do gorącej kąpieli. Część z nich można również dodawać do potraw. W naszym asortymencie znajdują się wszystkie najważniejsze produkty z tej kategorii.
Dobrym przykładem jest przyprawa z kory cynamonowej, bez której trudno sobie wyobrazić upieczenie piernika, szarlotki czy maślanych bułeczek drożdżowych. Cynamon w laskach może być również dodatkiem do herbaty czy grzanego wina. To on odpowiada za charakterystyczny aromat, który kojarzymy powszechnie ze świętami.
W okresie jesienno-zimowym niezastąpiony może się okazać napar z prawoślazu. Roślina ta znana jest od setek lat i z powodzeniem stosowana we współczesnej medycynie. Ciekawym produktem jest również kora mielona catuaba, która pochodzi z Brazylii.
Żeń-szeń syberyjski (Eleutherococcus senticosus) charakteryzuje się zawartością około 200 substancji aktywnych między innymi ginsenozydów, glikozydów (eleuterozydy), witaminy, minerały, pierwiastki śladowe. Łacińska nazwa „senticosus” znaczy kolczasta, ponieważ łodygi rośliny pokryte są około 5 milimetrowymi, iglastymi kolcami.
Żeń Szeń syberyjski (Eleutherococcus senticosus) to roślina występująca na terenie Północno-Wschodniej Azji. Krzak żeń szenia o wysokości 2 do 3 metrów, rzadko dochodzący do 7 metrów. Łacińska nazwa „senticosus” znaczy kolczasta, ponieważ łodygi rośliny pokryte są około 5 milimetrowymi, iglastymi kolcami.
Jest to mieszanka ziół według Marii Treben, w której skład wchodzą: piołun, korzeń arcydzięgla, manna, korzeń kurkumy, senes, korzeń rabarbaru, korzeń dziewięćsiłu, mirra, kamfora, szafran, kardamon, kozłek lekarski, cynamon.