Brak produktów
Do darmowej wysyłki pozostało: 250,00 zł
Korzenie, kory i łodygi roślin są znane od setek lat. Rośliny te posiadają niezwykłe właściwości, które możemy wykorzystać przygotowując z nich napary lub w niektórych przypadkach dodając do gorącej kąpieli. Część z nich można również dodawać do potraw. W naszym asortymencie znajdują się wszystkie najważniejsze produkty z tej kategorii.
Korzenie, kory i łodygi roślin są znane od setek lat. Rośliny te posiadają niezwykłe właściwości, które możemy wykorzystać przygotowując z nich napary lub w niektórych przypadkach dodając do gorącej kąpieli. Część z nich można również dodawać do potraw. W naszym asortymencie znajdują się wszystkie najważniejsze produkty z tej kategorii.
Dobrym przykładem jest przyprawa z kory cynamonowej, bez której trudno sobie wyobrazić upieczenie piernika, szarlotki czy maślanych bułeczek drożdżowych. Cynamon w laskach może być również dodatkiem do herbaty czy grzanego wina. To on odpowiada za charakterystyczny aromat, który kojarzymy powszechnie ze świętami.
W okresie jesienno-zimowym niezastąpiony może się okazać napar z prawoślazu. Roślina ta znana jest od setek lat i z powodzeniem stosowana we współczesnej medycynie. Ciekawym produktem jest również kora mielona catuaba, która pochodzi z Brazylii.
Kudzu proszek, opornik łatkowaty (Pueraria montana) korzeń mielony. Opornik łatkowaty, kudzu (Pueraria montana) występuje naturalnie w Azji Południowo-Wschodniej oraz na wyspach Oceanii.
Opornik łatkowaty, kudzu (Pueraria montana) występuje naturalnie w Azji Południowo-Wschodniej oraz na wyspach Oceanii. Występujący również w Ameryce Północnej i Środkowej, Afryce południowej, Azji centralnej.
Kurkuma cała BIO, z rolnictwa ekologicznego, zawiera kurkumine. Kurkuma to jedna z najcenniejszych przypraw nie tylko pod względem smakowym. Idealne do ryżu, jak i wiele innych potraw, m.in. indyjskich.
Kurkuma używana jest w kuchni azjatyckiej nie tylko jako przyprawa. Kurkuma pozyskiwana jest z rośliny zwanej ostryżem, znanej również jako szafranica, szafran indyjski, żółcień, lub żółty imbir.
Lapacho kora, zwana także pau d'arco lub herbatą Inków, to wewnętrzna kora drzewa lapacho (Tabebuia impetiginosa) lub pokrewnego gatunku, z której przygotowuje się wywar.
Lukrecja pochodzi z południowo-wschodniej Europy i z Bliskiego Wschodu. Jej najbardziej pożądana częścią jest korzeń, który charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem.
Lukrecja (Glycyrrhiza L.) występuje w południowo - wschodniej Europie i na Bliskim Wschodzie. Glycyrrhiza w języku greckim oznacza słodki korzeń, nie bez powodu, bo słodycz to znak rozpoznawczy lukrecji. Korzeń lukrecji posiada bogatym skład chemicznym m.in. saponin triterpenowe, flawonoidy, kumaryn, olejek eteryczny czy polisacharydy.
Lukrecja (Glycyrrhiza L.) występuje w południowo - wschodniej Europie i na Bliskim Wschodzie. Korzeń lukrecji posiada bogatym skład chemicznym m.in. saponin triterpenowe, flawonoidy, kumaryn, olejek eteryczny czy polisacharydy. Glycyrrhiza w języku greckim oznacza słodki korzeń.
Lukrecja (Glycyrrhiza glabra) korzeń mielony. Lukrecja pochodzi z Południowo - Wschodniej Europy i z Bliskiego Wschodu. Ze względu na swój słodki smak, jest głównym składnikiem popularnych czarnych cukierków i żelek.
Lukrecja występuje w południowo - wschodniej Europie i na Bliskim Wschodzie. Korzeń lukrecji posiada bogatym skład chemicznym m.in. saponin triterpenowe, flawonoidy, kumaryn, olejek eteryczny czy polisacharydy. Lukrecja charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem.
Lukrecja występuje w południowo - wschodniej Europie i na Bliskim Wschodzie. Jej korzeń kształtem przypomina pałeczkę i jest bardzo słodki w smaku.