Brak produktów
Do darmowej wysyłki pozostało: 250,00 zł
Uwaga: Ostatnia sztuka!
Data Dostępność:
Pojemność (gram) | opakowanie | ilość | Cena (brutto) | Dodaj do koszyka |
---|---|---|---|---|
Morela pospolita lub zwyczajna (Prunus armeniaca L.) to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Pochodzi z Azji, rośnie m.in. w Kirgistanie, Chinach i Korei, sztucznie wprowadzona, rośnie dziko również w Japonii. Finalnie spotkać możemy ją również w Polsce.
Gorzkie jądra pestek moreli pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych. Wyselekcjonowane owoce zbierane są ręcznie.
Składniki: 100 % jądra pestek moreli. Intensywny, mocny, cierpki smak.
Średnia wartość odżywcza w | 100 g produktu: | % RWS * |
Wartość energetyczna: | 2539 kJ / 613 kcal | 30.4 % |
Tłuszcz: | 51 g | 72.9 % |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 4.3 g | 21.5 % |
Węglowodany: | 13 g | 5 % |
- w tym cukry: | 0 g | 0 % |
Błonnik: | - | - |
Białko: | 25 g | 50 % |
Sól: | 0.01 g | 0.2 % |
*RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Propozycja spożycia: 1-2 sztuki dziennie.
Według WHO maksymalna dzienna ilość jąder pestek moreli do spożycia to 2 sztuki.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.