Spirulina BIO mielona

Pojemność (gram)opakowanieilośćCena (brutto)Dodaj do koszyka
500szt.1 82,41 zł
100szt.1 21,20 zł
250szt.1 43,43 zł
50szt.1 11,94 zł

Spirulina platensis jest glonem należącym do gromady sinic, występującym w różnorodnych warunkach środowiskowych. Po raz pierwszy został wyizolowany przez Turpina w 1827 roku z wody strumienia. Tę sinicę można spotkać w: glebie, piasku, bagnach, morskiej wodzie, słodkiej i słonej wodzie jezior, tropikalnych jeziorach, a nawet w ciepłych źródłach.

Organizm ten wykazuje wyjątkową zdolność adaptacji do różnych warunków środowiskowych. Największą obfitość tego glonu obserwuje się jednak w jeziorach zasadowych o pH równym około 10. W Jeziorze Bodou w Afryce o pH w zakresie od 10 do 10,2 Spirulina platensis stanowi 80% planktonu. Obfitość występowania glonu w jeziorach jest skorelowana również ze stężeniem występujących soli w wodzie. Wraz ze wzrostem stężenia soli w jeziorze obserwuje się większy wzrost tego gatunku sinic. Jeśli chodzi o lokalizację kontynentalną, to najczęściej Spirulina platensis występuje w Afryce Centralnej.¹

 

Spirulina posiada wysoką zawartość białka oraz błonnika pokarmowego. Jest źródłem tiaminy, ryboflawiny, niacyny witaminy E, cynku, żelaza, chlorofilu oraz kwasu linolowego, które charakteryzują się następującymi właściwościami:

Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.

Tiamina pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych i w prawidłowym funkcjonowaniu serca.

Ryboflawina pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, czerwonych krwinek oraz zdrowej skóry.

Niacyna przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu węglowodanów, pomaga w prawidłowej syntezie białka i prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Cynk pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę.

Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

 

Średnia wartość odżywcza w

100 g produktu:

Wartość energetyczna

309 kcal/1306 KJ

Białko

56.6g

Węglowodany

11.3g

W tym cukry

3.7g

Tłuszcz:

4.1g

Tłuszcze nasycone

1.3g

Tłuszcze jednonasycone

1.5g

Tłuszcze wielonienasycone

1.4g

Błonnik pokarmowy

16.4g

Sód

0.3g

Tiamina

100% GDA* 1.4 mg

Ryboflawina

431% GDA* 6.9 mg

Niacyna

32% GDA* 5.9 mg

Witamina E

130% GDA* 13 mg

Żelazo

590% GDA* 82.7 mg

Cynk

22% GDA* 3.3 mg

Chlorofil

1179 mg

Fikocyjanina

12800 mg

Kwas linolowy

940 mg

* % zalecanego dziennego spożycia


Składniki:
100% Bio Spirulina ( Arthrospira platensis ) mielona.

Propozycja spożycia: stosować 2 - 3 razy dziennie, 1 łyżeczkę wymieszać z sokiem lub wodą.

Maseczka na twarz: 2 łyżeczki spiruliny rozrobić w wodzie, tak by powstała konsystencja gęstej papki. Nałożyć na twarz, szyję i dekolt. Zmyć letnią wodą po ok. 15 min. Stosujemy 1 - 2 razy w tygodniu. Przed nałożeniem spiruliny należy dokładnie oczyścić powierzchnię skóry. Maseczka nadaje się do każdego typu cery.

 

Suplement Diety.

Uwagi i zalecenia: suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Napisz opinię

Spirulina BIO mielona

Spirulina BIO mielona

Spirulina platensis jest glonem należącym do gromady sinic, występującym w różnorodnych warunkach środowiskowych. Po raz pierwszy został wyizolowany przez Turpina w 1827 roku z wody strumienia. Tę sinicę można spotkać w: glebie, piasku, bagnach, morskiej wodzie, słodkiej i słonej wodzie jezior, tropikalnych jeziorach, a nawet w ciepłych źródłach.