Grzyb Chaga – właściwości i zastosowanie grzyba nieśmiertelności

Grzyb Chaga jest skarbem medycyny naturalnej. Nazywa się go grzybem nieśmiertelności lub darem Boga oraz przypisuje działanie antynowotworowe. Na co pomaga grzyb Chaga? I czy faktycznie wspiera walkę z rakiem? Sprawdź najważniejsze informacje.

Co to jest grzyb Chaga?

Chaga, a inaczej huba brzozowa lub błyskoporek podkorowy, to ceniony składnik wywodzący się z Syberii, Chin i Japonii. Co ciekawe, jest to grzyb pasożytniczy, który rośnie na drzewach (zazwyczaj na brzozach). Grzyb Chaga tworzy na pniach wieloletnie owocniki, pobierając składniki odżywcze z wewnętrznych warstw brzozy.

Błyskoporek podkorowy występuje przede wszystkim na terenach północnych w Europie, Azji i Ameryce. Pojawia się też w Polsce, głównie na Warmii i Mazurach. Jak wygląda grzyb Chaga? Pasożyt zwraca uwagę intensywnie czarnym, smolistym kolorem. Nieregularny kształt i bulwiasta forma sprawiają zaś, że bywa określany „guzkiem brzozy”.

Ze względu na wygląd i pochodzenie błyskoporka możesz mieć wątpliwości, czy Chaga jest jadalny. Odpowiedź jest twierdząca: to bezpieczny i nietrujący grzyb. W smaku jest ziemisty i nieco gorzki, a jego zapach przywodzi na myśl leśny mech. Dlaczego więc medycyna ludowa pokochała grzyb Chaga? Właściwości błyskoporka od stuleci są wykorzystywane do leczenia szerokiego spektrum dolegliwości.

Na co pomaga grzyb Chaga – właściwości

Nie bez powodu jednym z najbardziej znanych grzybów witalnych jest właśnie grzyb Chaga. Co to znaczy? Określa się w ten sposób grzyby, które wykazują działanie terapeutyczne oraz zawierają cenne składniki. W przypadku Chagi są to m.in.:

  • polifenole,
  • triterpeny,
  • fitosterole,
  • flawonoidy,
  • kwas betulinowy,
  • witaminy (np. z grupy B),
  • minerały (np. potas, cynk).

Na co dokładnie pomaga grzyb Chaga? Na raka, układ pokarmowy, odpornościowy, a także wzmocnienie organizmu. Niżej poznasz jego najważniejsze zastosowanie.

Układ odpornościowy

Jak działa na odporność grzyb Chaga? Właściwości immunostymulujące błyskoporka wynikają z wysokiej zawartości polisacharydów. Zgodnie z badaniami odpowiadają one za modulowanie aktywności komórek układu odpornościowego i wspierają walkę z patogenami.

Chaga zwiększa także aktywność limfocytów Th1 i Th2 oraz stymuluje wytwarzanie cytokin. Pomaga w ten sposób w szybkim rozpoznaniu czynników chorobotwórczych, a także pobudza ich usuwanie. Stosowanie grzyba przyczynia się dzięki temu do lepszej odpowiedzi immunologicznej.

Antyoksydacja

Zgodnie ze skalą ORAC pierwsze miejsce pod względem zdolności antyoksydacyjnych zajmuje grzyb Chaga. Co to za wskaźnik? ORAC jest metodą laboratoryjną określającą działanie antyoksydacyjne produktów spożywczych. Chaga króluje w niej razem z m.in. jagodami acai, dlatego stanowi skuteczną broń w walce z wolnymi rodnikami.

Układ pokarmowy

W medycynie ludowej grzyb Chaga jest znany z łagodzenia dolegliwości układu pokarmowego. Dotyczy to szczególnie:

  • stanów zapalnych,
  • problemów trawiennych,
  • uszkodzeń wątroby,
  • wrzodów żołądka.

Chaga pomaga również kontrolować masę ciała. Zwiększa uczucie sytości oraz zapobiega skokom stężenia glukozy, regulując gospodarkę węglowodanową organizmu.

Układ sercowo-naczyniowy

Wyjaśniając, na co pomaga grzyb Chaga, warto zwrócić uwagę na układ sercowo-naczyniowy. Wpływa on bowiem na cały lipidogram: obniża poziom cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz trójglicerydów. Podnosi też poziom cholesterolu HDL, a także zapobiega odkładaniu komórek piankowatych. Minimalizuje w ten sposób m.in. ryzyko miażdżycy.

Chaga – grzyb na raka

Czy grzyb Chaga pomaga na raka? To znana teoria, która ma uzasadnienie naukowe. Za przeciwnowotworowe działanie odpowiadają zawarte w grzybie betulina i kwas betulinowy. Badania in vitro na tkankach zwierzęcych wykazały, że przyspieszają one proces apoptozy (zniszczenia) komórek nowotorowych.

Błyskoporek może być też elementem profilaktyki chorób nowotworowych. Istotną rolę odgrywają tu antyoksydanty, w które bogaty jest grzyb Chaga. Na raka, a dokładniej jego rozwój, wpływają bowiem mutacje onkologiczne. Związki antyoksydacyjne ograniczają ich postęp, wspierając zdrowie całego organizmu.

Jak stosować grzyb Chaga?

Chaga jest dostępny w różnych formach. Najłatwiejszy w spożyciu jest grzyb mielony, z którego przygotujesz napar. Możesz dodać go także do soku, koktajlu, kawy, herbaty lub po prostu wymieszać z wodą. Gdzie znajdziesz zmielony grzyb Chaga? W NatVita kupisz m.in. grzyb mielony BIO Chaga z certyfikatem GMP, który zawiera co najmniej 2 proc. polisacharydów.

Aby dostrzec pozytywne efekty, wystarczy spożywać 1 gram Chagi (ok. pół łyżeczki) dwa razy dziennie. Do tej pory nie znaleziono żadnych skutków ubocznych jego stosowania. Grzyb nie jest zalecany jedynie w przypadku kobiet w ciąży lub osób przyjmujących leki immunosupresyjne.

Bez względu na to, czy grzyb Chaga pomaga na raka, warto włączyć go do swojej diety. Wysoka ilość dobroczynnych składników pomoże holistycznie zadbać o Twój organizm, a także opóźni procesy starzenia. Wybierz grzyb Chaga od NatVita - sklep internetowy ze zdrową żywnością i ciesz się doskonałym samopoczuciem.

Dodane przez: Mateusz RekinySukcesu Kategoria: Root Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 52

Komentarze

scanner