Jakie zalety mają grzyby witalne?

Być może słyszałeś wcześniej o grzybach witalnych, ale czy zastanawiałeś się, dlaczego zyskują tak ogromną popularność? Grzyby witalne to specyficzny gatunek grzybów, którym przypisuje się szereg prozdrowotnych właściwości. Do tej pory odkryto wiele z nich, jednak badania nad tymi organizmami wciąż trwają i z pewnością wykażą jeszcze więcej korzyści z ich stosowania.

Przypisuje się im wiele pozytywnego oddziaływania, między innymi:

- wzmacniają organizm,
- podnoszą odporność,
- redukują stres,
- dodają energii.

Oprócz tego wykazują właściwości antynowotworowe i pomagają w zwalczaniu infekcji grzybiczych, wirusowych i bakteryjnych. Już o bardzo dawna stosuje się je w przypadku problemów ze strony układu jelitowego oraz krążenia.

Najpopularniejsze grzyby witalne to:

- soplówka jeżowata,
- chaga,
- reishi,
- cordyceps i inne.

Najczęściej sprzedawane są w kawałkach, kapsułkach lub w zmielonej formie.

Składniki odżywcze grzybów witalnych

Grzyby witalne zawierają dużo wody, a co za tym idzie – mają bardzo mało kalorii. Na ich wartości odżywcze składają się białka, sacharydy, kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, a także – co oczywiste – wiele witamin i minerałów. Składniki odżywcze grzybów witalnych różnią się w zależności od rodzaju, jednak bez wątpienia kryją w sobie szereg cennych elementów. Zawierają wiele minerałów, między innymi wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód czy cynk. Oprócz tego kryją w sobie:

- witaminę C,
- witaminę D,
- witaminę B6.

Są również skarbnicą tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz kwasu foliowego. Dzięki temu bardzo dobrze wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu, dlatego warto rozważyć wprowadzenie ich do swojej codziennej diety.

Jakie są korzyści ze spożywania grzybów witalnych?

Grzyby witalne, jak sama nazwa wskazuje, dodają wigoru i odmładzają organizm… jednak nie mówimy tylko o wyglądzie zewnętrznym! Pomagają bowiem również utrzymać w doskonałym stanie narządy wewnętrzne. W końcu najpopularniejszy grzyb nazywany jest „grzybem nieśmiertelności”. Mowa tutaj o reishi, a nazwę tę zawdzięcza temu, że wspiera funkcje układu odpornościowego, zwalcza nowotworu i wolne rodniki, a do tego usuwa z organizmu toksyny i dobrze wpływa na wątrobę. Wszystko to sprawia, że reishi wykazuje właściwości odmładzające – zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz organizmu. Warto również tutaj wspomnieć o soplówce jeżowatej. Jest tak samo wyjątkową odmianą jak reishi. Dlaczego? Przede wszystkim ma działanie neuroprotekcyjne i zapobiega nadmiernej aktywacji neuronów przez glutaminian. Poza tym wpływa na neurogenezę, ponieważ podnosi stężenie NGF, czyli nerve-growth factor. Systematyczne spożywania soplówki jeżowatej przyczynia się do zwiększenia szybkości regeneracji nerwów oraz pobudzenia przedłużenia neuronów. Dzięki temu jest doskonałym środkiem wspierającym choroby układu nerwowego.

Jednak to nie wszystko! Spożywanie grzybów witalnych niesie za sobą szereg korzyści, między innymi:

- zwiększa wydajność organizmu,
- zmniejsza zmęczenie, dodaje energii,
- pozytywnie wpływa na odporność,
- spowalnia procesy starzeniowe,
- doskonale wpływa na układ pokarmowy i pomaga łagodzić dolegliwości żołądkowo-jelitowe,
- poprawia metabolizm,
- zmniejsza poziom lipidów we krwi,
- poprawia wchłanianie w jelitach.

Dodane przez: Kategoria: Blog Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 645

Komentarze

scanner