Co zamiast cukru: erytrytol czy ksylitol
O tym, że cukier w diecie powinno się ograniczać, a najlepiej całkiem z niego zrezygnować, wie chyba każdy. Czym go zastąpić? Na rynku jest wiele alternatywnych produktów. Te najbardziej uniwersalne to erytrytol i ksylitol. Który z nich lepiej wybrać?
Czym się różnią ksylitol i erytrytol?
Erytrytol, nazywany także erytrolem, oraz ksylitol łączy przede wszystkim fakt, że stanowią zdrowe alternatywy dla cukru. Mogą być wykorzystywane do słodzenia kawy i herbaty (w przeciwieństwie do np. stewii praktycznie nie zmieniając ich smaku), sprawdzą się świetnie jako składnik wypieków. Oba mają właściwości antyoksydacyjne. Zatem czym różnią się ksylitol i erytrytol? Można powiedzieć, że podaną w procentach zawartością słodyczy oraz kalorycznością w stosunku do cukru białego. Zestawienie słodzików wygląda następująco:
- Ksylitol: jedna łyżka ksylitolu = jedna łyżka cukru, a przy tym aż 40% mniej kalorii. Dzięki temu łatwo można wykorzystać ksylitol w kuchni, używając tego samego przelicznika, co w przypadku białego cukru,
- Erytrytol: jest wprawdzie o ok. 30% mniej słodki od cukru, jednak nie zawiera żadnych kalorii.
Te dwa naturalne słodziki różnią się także indeksem glikemicznym – erytrol ma indeks równy zeru, ksylitol zaś nieco wyższy, jednak wciąż niższy niż cukier. Ponadto oba działają inaczej na układ trawienny: erytrytol nie jest w ogóle metabolizowany, natomiast ksylitol to naturalny prebiotyk o pozytywnym wpływie na układ trawienny. Czym zatem się kierować, wybierając jeden z dwóch zamienników cukru? Najlepiej ich prozdrowotnymi właściwościami.
Dla kogo naturalne słodziki?
Zerowy indeks glikemiczny i brak wpływu na poziom insuliny sprawiają, że erytrytol jest doskonały dla cukrzyków. Osoby na diecie redukcyjnej docenią ten naturalny słodzik za kaloryczność równą zeru. Powinny się ku niemu skłonić również osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego. Ksylitol w takim przypadku może podrażniać jelita, erytrol zaś – nie, dlatego, że nie jest przetwarzany przez organizm.
Choć wydaje się, że lepiej osładzać sobie życie erytrytolem, to jednak ksylitol także ma swoje zalety. Cukier brzozowy ma bardzo dobry wpływ na kości: zwiększa przyswajanie przez nie wapnia. Zwiększona mineralizacja pomaga przywrócić zanikającą wraz z wiekiem gęstość kości. Ze względu na tę właściwość, ksylitol jest polecany osobom ze zdiagnozowaną osteoporozą oraz dzieciom od 3. roku życia, których układ kostny dopiero się kształtuje.
Jak widać, oba słodziki mają swoje plusy, które warto wziąć pod uwagę, kupując zamiennik cukru. Zastanów się, czego potrzebuje Twój organizm i które cechy erytrolu lub ksylitolu będą dla Ciebie najbardziej korzystne.
Dostępna nowość erytrytol pokryty glikozydami stewiolowymi, które zapobiegają odczuciu lekkiego zmrożenia w ustach. Świetnie nadaje się do wypieków lub słodzik do różnego rodzaju deserów.
Komentarze