Z czego powstają słodziki naturalne?

Z czego powstają słodziki naturalne?

Jaki jest najprostszy sposób, aby kształtować zdrowe nawyki żywieniowe? Warto rozpocząć od zmiany tradycyjnego, białego cukru na naturalne słodziki. Do wyboru jest wiele rodzajów tego typu produktów. Powstają z różnych gatunków roślin, a co za tym idzie – każdy naturalny słodzik charakteryzuje się nieco innym smakiem. Co jest największą zaletą tego typu produktów? O ile o białym cukrze często mówi się „biała śmierć”, tak wiele niskokalorycznych słodzików naturalnych wykazuje wręcz prozdrowotne właściwości. Są bezpieczne dla naszego organizmu, mają niski indeks glikemiczny, mogą być stosowane przez ludzi w różnym wieku, a nawet przez kobiety w ciąży. Jakie są podstawowe rodzaje słodzików naturalnych i z czego powstają? Już wyjaśniamy!

Stewia, czyli byliny roślin astrowatych

Pierwszym słodzikiem naturalnym jest stewia, czyli bylina roślin z rodziny astrowatych. Pochodzi z Paragwaju i Brazylii, gdzie określana jest jako „słodkie zioło Paragwaju” lub „miodowy liść”. Osiąga wysokość około 80 centymetrów, ale to głównie jej liście bogate są w wiele składników odżywczych oraz glikozydy odpowiedzialne za słodki smak. Stewia nie tylko stanowi doskonały zamiennik białego cukru, ale również wykazuje wiele właściwości terapeutycznych i doskonale wpływa na cały organizm człowieka. Nie powoduje nadwagi, otyłości, cukrzycy, nadciśnienia i próchnicy, czyli wszystkich chorób będących następstwem nieprawidłowej diety bogatej w węglowodany proste.

Właściwości stewii to:

- nie posiada kalorii,
- ma niski indeks glikemiczny i nie podnosi poziomu cukru, dlatego mogą używać jej cukrzycy,
- wykazuje właściwości hipoglikemiczne, czyli obniża poziom cukru we krwi,
- nie powoduje alergii,
- wykazuje właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne, przeciwpróchnicze,
- zapobiega rozwojowi infekcji wirusowych,
- jest silnym przeciwutleniaczem,
- obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- ma właściwości oczyszczające.

Stewia dostępna jest na rynku w wielu formach. Można ją kupić jako całe listki, proszek z listków, ekstrakt, a także płynną.

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

Naturalne słodziki to również ksylitol znany jako cukier brzozowy. Jest to jedna ze zdrowych alternatyw dla tradycyjnego, białego cukru. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu ksylitol jest odpowiedni dla osób chorujących na cukrzycę. Poza tym wykazuje szereg innych właściwości, między innymi wzmacnia szkliwo, zwiększa przyswajanie wapnia i zapobiega otyłości. Ma ponad dwa razy mniej kalorii niż zwykły, biały cukier! Tak jak wspomnieliśmy, znany jest jako cukier brzozowy. Pozyskuje się go głównie z kory brzozy, choć obecnie jest produkowany na masową skalę często z kukurydzy. Jednak oryginalny i najbardziej wartościowy ksylitol to ksylitol fiński wytwarzany z brzozy. Warto zwrócić na to uwagę, szczególnie kupując słodziki naturalne online.

Właściwości ksylitolu to:

- posiada niski indeks glikemiczny,
- nie jest przekształcany w szkodliwe dla szkliwa kwasy w jamie ustnej,
- jest bardzo słodki i ma mało kalorii, dlatego wystarczy dodać do posiłku jego niewielką ilość,
- wykazuje właściwości antygrzybiczne i bakteriobójcze,
- zapobiega rozwojowi próchnicy,
- zmniejsza łaknienie na słodycze.

W sprzedaży występuje głównie w sproszkowanej formie.

Erytrytol – słodzik syntezowany przez drożdże

Trzecim najpopularniejszym naturalnym słodzikiem jest bez wątpienia erytrytol. Naturalnie występuje w pyłkach kwiatów, owocach, fermentowanych napojach, porostach, algach morskich i grzybach kapeluszowych. Jednak produkt, który trafia na sklepowe półki, powstaje nieco inaczej, Syntezowany jest przez drożdże Yarrowia lipolytica Wratislavia. Bytują one na glicerynie odpadowej. Występują naturalnie w glebie i w niektórych produktach spożywczych. Erytrytol jest nieco mniej słodki od tradycyjnego cukru, jednak charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym i nie posiada kalorii. Dzięki temu stanowi świetny produkt dla cukrzyków i osób walczących z otyłością. Ciekawostką jest, że w porównaniu do innych cukrów – erytrytol w ogóle nie jest wchłaniany przez organizm człowieka. Oznacza to, że wydalany jest w niezmienionej formie wraz z moczem. Dzięki temu nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi, a do tego nie oddziałuje negatywnie na żaden układ.

Właściwości erytrytolu to:

- zerowy indeks glikemiczny,
- nie podnosi poziomu cukru we krwi,
- przeciwdziała powstawaniu próchnicy na płytce nazębnej,
- jest dobrze tolerowany przez układ pokarmowy, mimo że nie jest metabolizowany,
- nie posiada kalorii,
- wykazuje działanie antyoksydacyjne.

Erytrytol najczęściej można kupić w formie sproszkowanej, choć czasami zostaje zamknięty w formie małych, wygodnych kapsułek.

Inne naturalne słodziki

Czy erytrytol, ksylitol i stewia to jedyne naturalne słodziki? Oczywiście, że nie! Oprócz tego na szeroką skalę polecany jest cukier trzcinowy, cukier kokosowy, melasa trzcinowa, a także różnego rodzaju naturalne miody. Wybór tego typu produktów jest tak duży, że każdy znajdzie coś dla siebie – zarówno zdrowe osoby poszukujące zamiennika cukru, jak i chorujące na cukrzycę czy też chcące zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.

Dodane przez: CSGroup CSGroup Kategoria: Blog Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 267

Podobne tagi

    Komentarze

    scanner