Brak produktów
Do darmowej wysyłki pozostało: 250,00 zł
Wybierz walutę:
Uwaga: Ostatnia sztuka!
Data Dostępność:
Pojemność (gram) | opakowanie | ilość | Cena (brutto) | Dodaj do koszyka |
---|---|---|---|---|
Naturalna, różowa sól kłodawska, niejodowana, wydobywana tradycyjnymi metodami górniczymi w kopalni soli w Polsce, w Kłodawie. Charakteryzuje się najwyższą czystością oraz bogatą zawartością mikroelementów.
Sól kłodawska miałka to produkt przeznaczenia spożywczego pozyskiwana od ponad pół wieku i jest najczystszą solą kamienną wydobywaną na świecie. Ze względu na dużą zawartość mikroelementów jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej soli kuchennej. W swoim składzie zawiera żelazo (K4Fe(CN)6), które nadaje jej charakterystyczny różowy kolor. W przypadku miałkiej soli odcień różu zanika z każdym jej rozdrobnieniem. Przy większej granulacji soli róż jest bardziej widoczny z powodu załamywania się światła w kryształkach.
Mikroelementy w soli kłodawskiej są niemal identyczne składem w stosunku do zawartych mikroelementów w płynach ustrojowych człowieka.
W odróżnieniu od soli kuchennej, przedstawiony produkt cechuje większe bogactwo mineralne i delikatniejszy smak. Z powodzeniem dodaje się ją do wszelkiego rodzaju potraw w celu podkreślenia ich walorów smakowych.
Sól kłodawska podobnie jak tradycyjna w większości składa się z sodu. Nie jest ona dodatkowo jodowana.
Składniki: 100 % sól kłodawska, kamienna, różowa, niejodowana, miałka.
Propozycja spożycia: idealnie nadaje się jako przyprawa, do różnego rodzaju potraw, zup, sosów, przetworów lub nawet nawodnienia organizmu dodając odrobinę do szklanki wody.
Uwagi: naturalna sól kamienna zawiera w swoim składzie nierozpuszczalne elementy, co jest typowe dla tego surowca i nie świadczy o jej zanieczyszczeniu.