Dieta w insulinooporności

ilośćKsiążkaCena (brutto)Dodaj do koszyka
11 37,14 zł

Insulinooporność to zaburzenie homeostazy glukozy lub, innymi słowy, obniżony poziom wrażliwości ludzkiego organizmu, m.in. mięśni, tkanki tłuszczowej i wątroby, na działanie insuliny – hormonu odpowiedzialnego za regulowanie stężeń glukozy.

Jest to jedna z bezpośrednich przyczyn występowania cukrzycy typu 2 oraz cukrzycy ciążowej, ale w wielu przypadkach prowadzi również do pojawienia się innych chorób i schorzeń: nadwagi i otyłości, chorób sercowo-naczyniowych i zaburzeń hormonalnych. Bagatelizowanie insulinooporności mogłoby zatem mieć tragiczne konsekwencje. Aby zapobiegać rozwojowi zaburzenia oraz jego negatywnym skutkom, nie wystarczy jedynie okresowe leczenie – bardzo ważna jest również codzienna profilaktyka.

Insulinooporność zatacza coraz szersze kręgi. Zaburzenie to dotyka coraz więcej osób, niezależnie od ich płci, budowy ciała i wagi czy też miejsca zamieszkania. Statystyka pozostaje bezlitosna również wobec prowadzących aktywny tryb życia młodych ludzi, a nawet i dzieci. Insulinooporność nie jest dokładnie zbadanym zjawiskiem – wciąż budzi wiele wątpliwości i obaw zarówno u pacjentów, jak również wykwalifikowanych specjalistów, ponieważ jej przyczyn jest wiele, a i tak nie wszystkie zostały jeszcze dogłębnie zbadane.

Wykrycie insulinooporności wiąże się z koniecznością całkowitej zmiany stylu życia. Na pierwszym miejscu pojawia się zdrowa, starannie opracowana dieta oraz aktywność fizyczna, na których opiera się profilaktyka i leczenie zaburzenia. I choć dieta w tym przypadku może kojarzyć się z restrykcyjnymi, monotonnymi, a także skomplikowanymi w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo drogimi jadłospisami, to dwie uznane specjalistki – Dominika Musiałowska, ekspertka w dziedzinie insulinooporności, oraz dietetyczka Magdalena Makarowska dowodzą, że wcale nie musi tak być! Autorki obalają również mit, jakoby najlepsza przy insulinooporności była dieta niskowęglowodanowa, ketogeniczna, niskoenergetyczna, wysokobiałkowa czy też głodówkowa. Dieta dla pacjenta wykazującego insulinooporność może być natomiast prosta, zdrowa i zróżnicowana, ale również bardzo smaczna i nierujnująca doszczętnie portfela, czyli taka, na którą z przyjemnością przerzuci się nie tylko sam chory, ale także cała jego rodzina.

„Dieta w insulinooporności” to zróżnicowane menu rozpisane na okres aż czterech miesięcy, które zawiera wiele ciekawych i niezwykle prostych w przygotowaniu przepisów na apetyczne, zdrowe dania. Oprócz nich w książce odnajdziesz także prawdziwe vademecum wiedzy o tym zaburzeniu, czyli zbiór odpowiedzi na najczęściej zadawane i najbardziej nurtujące pytania pacjentów cierpiących na to schorzenie. W ich opracowaniu i uzupełnieniu znaczący udział miała mgr Małgorzata Słoma, doktorantka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

Treści w „Diecie w insulinooporności” zostały opisane przystępnie i skrótowo, ale również z naciskiem na kompleksowe ujęcie tematu, by mogły służyć przede wszystkim pacjentom nieposiadającym gruntownego wykształcenia medycznego. To kompendium wiedzy dostarczy Ci wszystkich niezbędnych informacji na temat insulinooporności!

„Dieta w insulinooporności” to dowód na to, że dieta w insulinooporności może być zarówno zdrowa, jak i bardzo apetyczna. Stosując się do rad i wskazówek przygotowanych przez ekspertki do spraw żywienia i insulinooporności, znacząco poprawisz jakość swojego życia. Codzienna aktywność fizyczna oraz przestrzeganie diety dostarczy Ci bowiem mnóstwo energii i polepszy Twoje samopoczucie!

Napisz opinię

Dieta w insulinooporności

Dieta w insulinooporności

Insulinooporność to zaburzenie homeostazy glukozy lub, innymi słowy, obniżony poziom wrażliwości ludzkiego organizmu, m.in. mięśni, tkanki tłuszczowej i wątroby, na działanie insuliny – hormonu odpowiedzialnego za regulowanie stężeń glukozy.