Wegańskie białko nie tylko dla sportowców - co możesz zyskać?

Aktywność fizyczna powinna towarzyszyć nam każdego dnia, bo to jedna z najważniejszych podstaw zdrowego życia.

  • Białko z grochu to świetny sposób na budowanie masy mięśniowej - zdecydowanie łatwiej się trawi, niż to serwatkowe i jest w 100% ekologiczne!
  • Jeśli chcesz zredukować masę ciała, dodawanie niewielkich ilości białka z grochu do posiłków pozwoli Ci zachować sytość na dłużej.

W ostatnim czasie chodzenie na siłownię stało się bardzo popularnym hobby i bardzo dobrze! Coraz więcej mówi się o odpowiedniej diecie, nawadnianiu się, w tym także o suplementacji, a na półkach w marketach co rusz można spotkać nowe proteinowe produkty - dostarczanie białka to szczególny temat, królujący w social mediach. Choć większość osób na początku wybiera to odzwierzęce, to z czasem również roślinne alternatywy zyskują na zainteresowaniu, nie tylko z powodów etycznych czy ekologicznych, ale również zdrowotnych.

W dzisiejszym wpisie opowiemy, dlaczego warto sięgnąć po białko z grochu i dla kogo jest ono przeznaczone, a także jakie korzyści wynikają z jego suplementacji.

Sprawdź także: “Białka roślinne jako pomoc przy budowaniu masy mięśniowej”.

Białko

Białko z grochu - kto powinien je suplementować?

Choć białko kojarzone jest głównie z osobami aktywnymi fizycznie, jego roślinne źródła mogą (i przede wszystkim powinny) znaleźć się w diecie tak naprawdę każdego z nas. W szczególności warto je rozważyć, kiedy na przykład jesteś na diecie wegetariańskiej - trzeba wtedy świadomie komponować swoje posiłki, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów. Białko z grochu to jedno z najbardziej wartościowych białek roślinnych, bo nie tylko dobrze się przyswaja, ale też zawiera cenne składniki, takie jak lizyna, leucyna i arginina.

Nawet osoby na tradycyjnej diecie coraz częściej sięgają po roślinne alternatywy, nie tylko ze względów zdrowotnych, ale też dla równowagi w diecie - w końcu nie od dziś wiadomo, że kryją one za sobą cenne składniki, a różnorodny jadłospis to sposób na smaczne i zdrowe posiłki!

Na koniec musimy dodać, że niezależnie od tego, czy chcesz schudnąć, nabrać masy mięśniowej czy po prostu wzmocnić organizm, białko w diecie jest kluczowe, bo choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, to ono odpowiada za regenerację mięśni, uczucie sytości po posiłku, a także stabilizację poziomu cukru we krwi.

Dlaczego białko z grochu jest lepszą alternatywą niż to pozyskiwane z mleka?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, choć to odzwierzęce białko (mleczne, np. serwatka) należy do tych najpopularniejszych, po czasie wiele osób z niego rezygnuje. Dzieje się tak, ponieważ nierzadkim zjawiskiem są problemy trawienne po jego spożyciu - w przypadku tego z grochu organizm reaguje znacznie łagodniej, bo nie zawiera ono laktozy, glutenu ani soi, więc jest świetnym wyborem dla osób z alergiami lub wrażliwym układem trawiennym. Dzięki swojej czystości i łatwości trawienia, doskonale sprawdza się jako wsparcie treningów – nie obciąża żołądka i dobrze się komponuje z innymi składnikami.

Sprawdź także: “Jak poprawić trawienie?”.

Jak stosować białko z grochu, do czego je dodawać?

To jeden z tych produktów, które bez najmniejszego problemu wdrożysz do codziennej diety, ze względu na uniwersalność. Możesz przygotować sycący koktajl proteinowy łącząc białko z grochu z ulubionym mlekiem roślinnym, bananem, owocami leśnymi i odrobiną masła orzechowego - to idealna opcja na szybkie, sycące i odżywcze śniadanie lub przekąskę po treningu.

Świetnie sprawdza się również w owsiankach lub jaglankach, wystarczy dodać jego łyżkę do gotujących się płatków, dzięki czemu zwiększysz jej wartość odżywczą. Ze swojej strony polecamy dodawać je praktycznie wszędzie tam, gdzie stosujesz mąkę, nawet w niewielkich ilościach: w naleśnikach, placuszkach, ale także w zupach krem i sosach! Prawda jest taka, że nawet robiąc pizzę można dorzucić łyżkę białka z grochu, a w efekcie otrzyma się proteinowy spód, sycący na znacznie dłużej.

Podsumowanie zalet ze stosowania białka z grochu

Suplementując białko z grochu, nie tylko wspierasz swoje mięśnie, metabolizm i procesy regeneracyjne, ale również dbasz o komfort trawienny, a także unikasz sztucznych dodatków i konserwantów, które często znajdują się w produktach białkowych pochodzenia zwierzęcego. Pomoże Ci ono też lepiej kontrolować apetyt, dzięki czemu dłużej odczuwasz sytość, co może być pomocne podczas odchudzania lub utrzymywania zdrowej masy ciała oraz pozwoli wprowadzić do jadłospisu więcej roślinnych źródeł energii.

To rozwiązanie przyjazne zarówno dla zdrowia, jak i dla planety, bo jest w 100% roślinne, etyczne i ekologiczne. Jeśli zastanawiasz się, gdzie je zakupić, to serdecznie zapraszamy na naszą stronę, gdzie znajdziesz BIO białko z grochu najwyższej jakości, zawierające aż 85% samego białka! To doskonały wybór, jeżeli zależy Ci na dostarczeniu odpowiedniej ilości protein przy zachowaniu komfortu jedzenia - produkt jest tak skoncentrowany, że nie trzeba dodawać go dużo!

Dodane przez: Mateusz RekinySukcesu Kategoria: Root Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 63

Komentarze

scanner