Olej z nasion czarnuszki – bogate źródło składników o działaniu przeciwzapalnym

Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) to roślina należąca do rodziny jaskrowatych. Pochodzi z Azji, ale obecnie jest uprawiana na terenie różnych krajów (w tym Polski). Już od czasów starożytnych wykorzystywano ją zarówno jako roślinę przyprawową, jak i leczniczą. Tak pozostało do dziś.

Nasiona czarnuszki dodawane są do różnych potraw w celu wzbogacenia ich smaku i wartości odżywczych. Ponadto są surowcem do produkcji oleju z czarnuszki. Co warto o nim wiedzieć?

Jakie cenne składniki zawiera olej z czarnuszki?

Do produkcji oleju potrzebne są nasiona czarnuszki siewnej. Najwyższej jakości produkt powstaje ze starannie wyselekcjonowanych, nieuszkodzonych nasion. Nie bez znaczenia jest również sposób, w jaki pozyskuje się z nich olej.

Najbardziej ceniony jest ten tłoczony na zimno i niepoddany procesowi rafinacji. Wysoka temperatura oraz rafinacja stosowane w celu poprawy trwałości oleju przyczyniają się do obniżenia wartości odżywczej. Powodują straty nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, czyli dwóch składników ważnych dla zdrowia.

Pamiętaj o tym, jeśli zależy Ci, żeby olej nie był wyłącznie dodatkiem smakowym do potraw. Aby wzbogacił je w cenne dla zdrowia składniki, w ofercie producenta zdrowej żywności szukaj oleju tłoczonego na zimno, nierafinowanego.

Jakie cenne składniki znajdziesz w wysokiej jakości oleju pozyskiwanym z nasion Nigella sativa L. Po pierwsze kwas alfa-linolenowy (omega-3) oraz oleinowy (należący do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych), które wykazują właściwości przeciwzapalne. Ze względu na to są polecane w profilaktyce i leczeniu chorób, którym towarzyszy przewlekły stan zapalny (m.in. endometrioza, PCOS, choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów). 

Ponadto znajdują zastosowanie w kosmetologii. Nie tylko, jeśli chodzi o codzienną pielęgnację skóry, ale i jako sposób na łagodzenie objawów dermatoz.

Olej z czarnuszki jest również dobrym źródłem witaminy E o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Zajmuje ona bardzo ważne miejsce w diecie współczesnego człowieka. Dlaczego?

Szybki styl życia charakteryzujący się wysokim poziomem stresu, jedzeniem w biegu, spędzaniem dużej ilości czasu przed komputerem i sięganiem po używki sprzyja powstawaniu stresu oksydacyjnego. Witamina E ma zdolność do neutralizowania wolnych rodników, dzięki czemu może mu zapobiegać.

Tym samym spożywanie produktów, które są bogate w witaminę E, zmniejsza ryzyko chorób związanych ze stresem oksydacyjnym (zaliczają się do nich m.in. nowotwory, cukrzyca typu II, choroby sercowo-naczyniowe).

Za jeden z najcenniejszych składników oleju z czarnuszki uważa się również tymochinon. Dzięki niemu olej wykazuje nie tylko właściwości przeciwzapalne, ale i:

  • antybakteryjne,

  • przeciwwirusowe,

  • antyoksydacyjne,

  • immunomodulujące,

  • antypasożytnicze.

Ponadto pomaga uregulować gospodarkę hormonalną, zmniejsza stężenie glukozy na czczo, poprawia wrażliwość komórek na działanie insuliny, a także usprawnia pracę układu nerwowego.

Komu polecany jest olej z czarnuszki?

Przeglądasz ofertę bio sklepu i zastanawiasz się, czy zakup oleju pozyskiwanego z nasion czarnuszki będzie dobrą decyzją? Patrząc na walory smakowe i wysoką wartość odżywczą, można powiedzieć, że nie ma tu złych decyzji. 

Olej pozyskiwany z nasion czarnuszki to produkt, który:

  • zmniejsza stan zapalny towarzyszący m.in. chorobie reumatoidalnej stawów, dermatozom, endometriozie;

  • w naturalny sposób wspiera odporność, dzięki czemu zmniejsza ryzyko infekcji;

  • usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego;

  • pomaga zachować równowagę hormonalną;

  • chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi szkodliwym działaniem wolnych rodników;

  • zapobiega zaburzeniom gospodarki węglowodanowej i lipidowej;

Zawarte w nim składniki mają korzystny wpływ nie tylko na zdrowie, ale i stan skóry. Nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia i łagodzą skórne stany zapalne. Z kolei witamina E chroni skórę przed działaniem wolnych rodników i opóźnia proces starzenia.

Jak stosować olej pozyskiwany z nasion czarnuszki?

Olej, który pozyskuje się z nasion czarnuszki, ma lekko korzenny smak. W związku z tym możesz dodawać go do potraw, aby wzbogacić ich walory smakowe. Najlepiej do tych, które podajesz na zimno, np. sałatek, domowych past z warzyw lub roślin strączkowych.

Inną opcją jest picie oleju na czczo, po posiłku lub przed snem. Jeśli wybierzesz ten sposób, zacznij od małych ilości. Olej ma dość charakterystyczny smak, więc jeśli na początku przesadzisz z ilością, możesz szybko się do niego zrazić. Najlepiej wypijaj 1-2 łyżeczki dziennie. 

Pamiętaj też o tym, że jeśli spożywanie oleju ma przynieść efekty, ważna jest regularność i wybór produktu najwyższej jakości. W ofercie sklepu Natvita znajdziesz wyłącznie oleje z wyselekcjonowanych nasion czarnuszki, które nie zostały poddane działaniu wysokiej temperatury i innych szkodliwych czynników.

Zamów jeden z nich i przekonaj się, że olej pozyskiwany z nasion czarnuszki ma nie tylko wyjątkowy smak, ale i cenne właściwości zdrowotne!

Dodane przez: Mateusz RekinySukcesu Kategoria: Root Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 422

Komentarze

scanner