Olej kokosowy – jaki ma wpływ na zdrowie, skórę i włosy?

Olej kokosowy to produkt o wielu zastosowaniach. W medycynie ludowej używano go m.in. do leczenia biegunki. Dziś wykorzystuje się nie tylko jego właściwości zdrowotne. Jest to produkt, który pojawia się w różnych kosmetykach, a także przepisach kulinarnych. Co warto wiedzieć o oleju kokosowym?

Jakie cenne składniki zawiera olej kokosowy?

Olej kokosowy pozyskuje się z kopry, czyli twardego miąższu kokosa – orzecha palmy kokosowej. Z tej samej części kokosa produkuje się również wiórki kokosowe oraz mąkę.

Olej pozyskiwany z orzecha plamy kokosowej zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe: laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, dekanowy i kaprylowy. Pozostałą część stanowią kwas oleinowy (ten sam, który znajduje się w oliwie z oliwek) i inne kwasy tłuszczowe.

Pozostałą część stanowią kwas oleinowy (ten sam, który znajduje się w oliwie z oliwek) i inne kwasy tłuszczowe.

Olej kokosowy jest przede wszystkim źródłem tłuszczu, ale zawiera też niewielkie ilości witaminy E i K oraz wapnia. Są to składniki ważne dla zdrowia kości, przeciwdziałania stresowi oksydacyjnemu i dla prawidłowego przebiegu procesu krzepnięcia krwi.

Właściwości zdrowotne oleju kokosowego

Wydawać by się mogło, że olej kokosowy to współczesne „superfood”. Jednak tak naprawdę jego właściwości zdrowotne są wykorzystywane od wielu lat. Jeszcze zanim sprzedawano go w sklepie ze zdrową żywnością, był stosowany w medycynie ludowej jako naturalny lek na infekcje i biegunkę.

Tak jest do dziś, ponieważ kwas laurynowy, który stanowi około 50% wszystkich kwasów tłuszczowych obecnych w oleju kokosowym, wykazuje działanie antybakteryjne. Zwłaszcza w kierunku bakterii Gram-dodatnich, do których należą m.in. gronkowce, paciorkowce, laseczka tężca czy prątek gruźlicy.

To nie wszystko. Kwas laurynowy pomaga przezwyciężyć zarówno infekcje bakteryjne, jak i grzybicze oraz wirusowe.

Składniki obecne w oleju kokosowym mogą wspomagać także walkę z… próchnicą! Mieszkańcy Azji zaobserwowali, że ze względu na wysoką zawartość kwasu laurynowego olej kokosowy działa podobnie do chlorheksydyny (jednego z najpopularniejszych składników płynów do płukania jamy ustnej).

Nie można zapominać również o innych kwasach tłuszczowych obecnych w oleju kokosowym. Kwas kaprylowy zaliczany do średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT) poprawia funkcjonowanie mózgu, dzięki czemu może być używany w leczeniu łagodnej postaci choroby Alzheimera. Ponadto zwiększa stężenie ciał ketonowych, co wykorzystuje się w leczeniu padaczki lekoopornej.

Zastosowanie kulinarne oleju kokosowego

Olej kokosowy ma również szerokie zastosowanie kulinarne. Ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych ma wysoki punkt dymienia (około 200℃ – przy czym należy pamiętać, że jest ona niższa dla oleju nierafinowanego). To sprawia, że dobrze nadaje się do smażenia.

Na tym nie kończą się możliwości. Olej kokosowy może być używany również do robienia deserów, pieczenia ciast, ciasteczek i innych słodkości.

Olej kokosowy – naturalny sposób na piękne włosy i skórę

Olej kokosowy nadaje się również do stosowania zewnętrznego. Jest produktem cenionym w kosmetologii, ponieważ zawiera składniki poprawiające stan skóry i włosów.

Oleju extra virgin, czyli nierafinowanego, tłoczonego na zimno, używa się w codziennej pielęgnacji skóry i włosów. Obecne w nim średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe i polifenole przywracają odpowiedni stopień nawilżenia i chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Ponadto jest to olej wykorzystywany w leczeniu chorób skóry (m.in. atopowego zapalenia skóry). Wszystko dzięki jego właściwościom nawilżającym i przeciwzapalnym.

Jak korzystać z cennych właściwości oleju kokosowego? Jedną z opcji jest stosowanie kosmetyków (np. kremu do twarzy, maseczki do włosów), które mają go w swoim składzie. Druga to zakup nierafinowanego, tłoczonego na zimno oleju kokosowego i używanie go do robienia domowych maseczek do włosów, twarzy czy olejowania włosów.

Olej kokosowy tłoczony w Filipinach – co go wyróżnia?

Zawartość cennych składników w oleju kokosowym zależy od różnych czynników. Duże znaczenie ma to, gdzie i jak się go produkuje.

Olej pozyskiwany z orzecha palmy kokosowej jest od lat składnikiem diety mieszkańców Azji. To właśnie na tym kontynencie, a konkretnie na Filipinach, powstaje olej, który wyróżnia się wysoką jakością.

Nie musisz jednak jechać tak daleko, aby się w niego zaopatrzyć. Bio olej kokosowy z Filipin jest dostępny w sklepie internetowym NatVita. To olej, który pozyskuje się z organicznych orzechów kokosa. Cały proces produkcji odbywa się w miejscu, gdzie znajdują się certyfikowane uprawy ekologiczne. Orzechy kokosa nie są transportowane aż do Europy, dzięki czemu zachowują swoje cenne właściwości zdrowotne.

Co więcej, organiczny olej kokosowy extra virgin to produkt niebielony i nierafinowany. Nie jest poddawany działaniu wysokich temperatur i procesowi uwodornienia. Można zamówić go w sklepie internetowym NatVita. Zawiera 100% naturalnego oleju, który sprawdza się zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji skóry oraz włosów.

Dodane przez: Mateusz RekinySukcesu Kategoria: Root Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 635

Komentarze

scanner