Olej MCT z kokosa – co warto o nim wiedzieć?
Wsparcie podczas odchudzania, działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, pomoc w leczeniu chorób na tle neurologicznym… To tylko niektóre właściwości, które przypisuje się olejowi MCT – przede wszystkim temu z kokosa. Sprawdź, jak działa to unikalne połączenie kwasów tłuszczowych, kiedy je stosować i jakie wybrać!
Olej MCT – co to jest?
Olej MCT jest nazywany tłuszczem funkcjonalnym – który korzystnie wpływa na ludzki organizm. Czym dokładnie jest ta dobroczynna substancja? MCT to skrót od nazwy medium chain triglicerydes, czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe.
Każdy kwas tłuszczowy ma w swojej budowie konkretną liczbę atomów węgla, co zapisuje się np. jako C6 (6 atomów węgla) czy C16 (16 atomów węgla). Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawierają ich od 6 do 12. Taka struktura sprawia, że MCT wchłaniają się łatwiej niż inne – są bardzo szybko rozkładane i trawione. To przede wszystkim stąd biorą się korzystne właściwości tego typu związków.
Dwie główne substancje, które znajdziesz w oleju MCT, to:
- kwas kaprylowy (C8);
- kwas kaprynowy (C10).
Olej MCT z kokosa (MCT z oleju kokosowego)
Najczęściej spotkasz się z olejem MCT z kokosa (rzadziej z orzecha palmowego). W miąższu kokosa znajdują się m.in. kwasy tłuszczowe o średnim łańcuchu, które można wyodrębnić i zamknąć w buteleczce. Właśnie tak pozyskuje się MCT do stosowania w diecie.
Czy w takim razie olej MCT jest tym samym co standardowy olej kokosowy? Nie! W płynnym oleju MCT znajdziesz tylko średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe pozyskane z kokosa. Olej kokosowy ma z kolei również inne kwasy, m.in. palmitynowy.
Ten drugi tłuszcz charakteryzuje się więc trochę innymi właściwościami. Jeśli chcesz dowiedzieć się o nim więcej, przeczytaj artykuł na blogu: Olej kokosowy – jaki ma wpływ na zdrowie, skórę i włosy?
Olej MCT z kokosa – właściwości
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe mają różnorodne właściwości. To przede wszystkim świetne źródło energii – które nie tylko działa szybko (bez nadmiernego obciążenia organizmu), ale też syci na długo.
Badania wykazały, że olej MCT może:
- działać przeciwzapalnie, bakteriobójczo i grzybobójczo;
- wspierać proces odchudzania i spalania tłuszczu (m.in. dzięki zwiększeniu odczucia sytości i termogenezy);
- zwiększać zdolność wysiłkową organizmu, poprawiać wytrzymałość podczas ćwiczeń;
- działać antyoksydacyjnie (pomaga chronić przed nadmiarem wolnych rodników, które przyczyniają się do szybszego starzenia i wielu chorób);
- pomagać w obniżeniu stężenia trójglicerydów w osoczu i tym samym zmniejszać ryzyko miażdżycy;
- wspierać proces leczenia chorób neurologicznych, np. Parkinsona;
- działać korzystnie na mikrobiotę jelitową;
- wspomagać gojenie się ran;
- działać nawilżająco i regenerująco na skórę.
Kto najczęściej wykorzystuje olej MCT z kokosa?
Z dobroczynnych właściwości oleju MCT z kokosa korzystają przede wszystkim osoby, które:
- odchudzają się, chcą zmniejszyć masę ciała;
- uprawiają sport, mają aktywny tryb życia;
- stosują dietę ketogeniczną;
- chorują neurologicznie lub są zagrożone wystąpieniem tego typu chorób;
- mają zaburzenia trawienia tłuszczy.
Jak stosować MCT z oleju kokosowego?
Olej MCT z kokosa nie ma smaku ani zapachu, dlatego jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw stosowanych w codziennej diecie. Ma też wygodną płynną konsystencję. Aby jednak zachować jego dobroczynne właściwości, nie podgrzewaj go do temperatury wyższej niż 120°C.
Jak stosować olej MCT z kokosa? Najpopularniejszą opcją jest przygotowanie tzw. kawy kuloodpornej (bulletproof coffee) – czyli kawy z dodatkiem tłuszczu. Możesz dodać go też do koktajli, smoothie, owsianek, sałatek, past kanapkowych czy kaszy lub ryżu. Niektórzy podają też produkt bezpośrednio z łyżeczki.
Dawkowanie oleju MCT z kokosa zależy od indywidualnego zapotrzebowania oraz masy ciała. Standardowa dzienna porcja to ok. 10–50 ml. Najlepiej zacząć od ilości 5–10 ml na dzień, a później obserwować organizm i stopniowo zwiększać dawkę.
Oleju MCT nie musisz przechowywać w lodówce – wystarczy chłodne, suche i ciemne miejsce (np. kuchenna szafka). Aby czerpać korzyści z tego funkcjonalnego tłuszczu, zadbaj jednak o wybór odpowiedniego produktu.
Jaki olej MCT wybrać?
Jeśli chcesz zacząć swoją przygodę z olejem MCT, zwróć przede wszystkim uwagę na skład. Opakowanie musi zawierać 100% MCT z oleju kokosowego (Cocos nucifera), bez sztucznych dodatków. Kluczowa jest też zawartość dwóch średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych: kaprylowego (55–65%) oraz kaprynowego (35–45%). Postaw na produkt zamknięty w szklanej, ciemnej butelce. Dzięki temu dłużej zachowuje swoje właściwości – nie tylko w Twoim domu, ale również na etapie transportu.
W sklepie internetowym NatVita znajdziesz oleje MCT pozyskane z kokosa, bez żadnych dodatków. Na półce czeka na Ciebie zarówno wersja standardowa, jak i bio – czyli certyfikowany produkt ekologiczny. Wypróbuj MCT z oleju kokosowego i ciesz się jego korzystnymi właściwościami!
Komentarze