Kwas askorbinowy – dobry nie tylko na odporność

Z czym kojarzy Ci się kwas askorbinowy (inaczej witamina C)? Czy może z sezonem jesienno-zimowym, gdy przyjmuje się go w celu wzmocnienia odporności? Prawda? Pamiętaj jednak, że na tym nie koniec jego właściwości. Kwas askorbinowy potrafi znacznie więcej. Sprawdź, dlaczego można rozglądać się za nim w sklepie ze zdrową żywnością nie tylko jesienią i zimą.

Czym jest kwas askorbinowy?

Kwas askorbinowy to organiczny związek chemiczny pełniący wiele ważnych funkcji w ludzkim organizmie. Powszechnie jest znany jako witamina C, która zalicza się do witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Ludzki organizm nie jest w stanie wyprodukować kwasu askorbinowego. Musi być on dostarczany z codziennym jadłospisem. Zdrową dietę najlepiej łączyć z suplementami diety, ponieważ wystarczającą dzienną dawkę witaminy C trudno jest uzyskać z samego jedzenia – głównie ze względu na obecną niską jakość warzyw i owoców. W przeciwnym razie może dojść do niedoboru witaminy C. Objawia się on m.in. zaburzeniem syntezy kolagenu, osłabieniem naczyń krwionośnych, obniżeniem odporności, zmęczeniem, wolniejszym gojeniem się ran czy zmianami skórnymi (w przypadku niedoboru kwasu askorbinowego obserwuje się np. większą skłonność do przebarwień skóry).

Jak działa kwas askorbinowy?

O witaminie C mówi się najczęściej w kontekście odporności immunologicznej. Faktycznie, jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i skutecznej walki z infekcjami bakteryjnymi oraz wirusowymi. Warto jednak mieć na uwadze, że wspomaganie odporności to nie jedyne zadanie kwasu askorbinowego, a między innymi również cynku, jodu, selenu, witaminy D3.

Neutralizowanie i usuwanie nadmiaru wolnych rodników z organizmu

Mówiąc o jego działaniu, nie można zapomnieć o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Witamina C należy do antyoksydantów, czyli związków przyczyniających się do neutralizowania i usuwania wolnych rodników z organizmu.

Pewne, niewielkie ilości wolnych rodników są potrzebne (m.in. do przekazywania sygnałów między komórkami), ale problem zaczyna się, gdy jest ich zdecydowanie za dużo. Nadmiar wolnych rodników przyczynia się do uszkodzenia komórek, przyspieszenia procesu starzenia i zwiększenia ryzyka niektórych chorób (m.in. schorzeń układu sercowo-naczyniowego).

Nadmierne ilości wolnych rodników powstają np. na skutek palenia papierosów, picia alkoholu, zażywania narkotyków, siedzącego trybu życia czy przebywania w zanieczyszczonym środowisku. Jeśli jesteś narażony na działanie choć jednego z tych czynników, warto zainteresować się kwasem askorbinowym.

Synteza kolagenu

Kwas askorbinowy jest niezbędny do syntezy kolagenu. To główne białko budulcowe tkanki łącznej, które można porównać do „rusztowania” kości, chrząstek, więzadeł, ścięgien, skóry i mięśni.

Pełni również wiele innych ważnych funkcji:

  • uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi;
  • jest niezbędny do gojenia się ran, tworzenia blizn i zrastania kości po złamaniach;
  • utrzymuje odpowiedni poziom nawilżenia skóry.

Niedobór witaminy C przekłada się na zaburzenia syntezy kolagenu. To oznacza m.in. problemy z suchą i mało elastyczną skórą, zwiększoną podatność na złamania kości, a także bóle stawów i ograniczenie ich ruchomości.

Lepsze wchłanianie żelaza niehemowego

Żelazo występujące w żywności dzieli się na hemowe i niehemowe. Pierwsze jest lepiej przyswajalne, a jego źródłem są mięso i ryby. To produkty, które nie występują w diecie wegetarian i wegan. W związku z tym są oni bardziej narażeni na niedobór żelaza i anemię.

Dobra informacja jest taka, że wegetarianie i weganie mogą zastosować kilka zasad, które pomagają zwiększyć wchłanianie żelaza niehemowego. Jedną z nich jest dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości kwasu askorbinowego. Sprawia on, że żelazo niehemowe staje się lepiej wchłania, co przekłada się na mniejsze ryzyko niedoboru i anemii.

Lepsze wchłanianie magnezu

Dzięki połączeniu magnezu z witaminą C można zwiększyć jego przyswajaną ilość. Magnez oraz witamina C biorą udział w największej liczbie procesów biochemicznych w organizmie, więc bez suplementacji tego pierwiastka mineralnego oraz tej witaminy upośledzamy w pewien sposób zachodzące w naszym organizmie procesy.

Dieta i suplementy, czyli o źródłach kwasu askorbinowego

Skoro ludzki organizm nie jest w stanie produkować kwasu askorbinowego, pojawia się pytanie, skąd go wziąć? Źródłem witaminy C jest żywność, a także suplementy diety.

Największe ilości kwasu askorbinowego znajdują się w warzywach i owocach, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Dobrym źródłem witaminy C są m.in. owoce dzikiej róży, porzeczki, truskawki, cytrusy, pigwy, kalarepy, papryki, brokuły i brukselki.

Warto mieć na uwadze, że nie zawsze urozmaicona dieta pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C. Wynika to z tego, że ta witamina jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, światła i tlenu. Niewłaściwy sposób przechowania i przygotowania warzyw oraz owoców prowadzi do dużych strat tego cennego związku. Wyjątkiem jest syberyjski rokitnik, który ze względu na duże różnice temperatur. Za dnia wysokie temperatury, a nocą bardzo niskie, minusowe temperatury występują na Syberii, przez co witamina C jest magazynowana przez owoce głęboko w środku, a w okół niej duża warstwa zabezpieczająca, co chroni ją degradacją.

Problem z pokryciem zapotrzebowania na witaminę C poprzez dietę może pojawić się również u osób, które mają zwiększone zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. Mowa tu o kobietach w ciąży i karmiących, palaczach, osobach w podeszłym wieku, a także tych, które mają stresujący tryb życia.

Jak w takiej sytuacji uniknąć niedoboru kwasu askorbinowego? Z pomocą przychodzą suplementy diety. W sklepie internetowym NatVita możesz zamówić 100-procentowy kwas L-askorbinowy w proszku lub w kapsułkach w połączeniu z ekologiczną mieloną skórką dzikiej róży oraz askorbinianem sodu. Wystarczy, że rozpuścisz 1 gram proszku w szklance wody, dokładnie wymieszasz i wypijesz, połkniesz kapsułkę lub spożyjesz liposomalną witaminę C w postaci zawiesiny z aromatem malinowym czy też bez aromatu.

Napój przygotowany w tak prosty sposób wzmacnia odporność, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także wspomaga syntezę kolagenu i wchłanianie żelaza niehemowego.

Dodane przez: Mateusz RekinySukcesu Kategoria: Blog Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 403

Komentarze

scanner