Brak produktów
Do darmowej wysyłki pozostało: 250,00 zł
Wybierz walutę:
Wyeliminowanie cukru z diety jest dla większości osób najtrudniejszym elementem przy kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych i zmianie diety. Biały cukier niezwykle silnie oddziałuje na organizm, wywołując uczucie pobudzenia i stymulując wydzielanie endorfin, dlatego właśnie nasz mózg tak bardzo nie chce z niego zrezygnow...
Wyeliminowanie cukru z diety jest dla większości osób najtrudniejszym elementem przy kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych i zmianie diety. Biały cukier niezwykle silnie oddziałuje na organizm, wywołując uczucie pobudzenia i stymulując wydzielanie endorfin, dlatego właśnie nasz mózg tak bardzo nie chce z niego zrezygnować. Stanowi on jednak również źródło „pustych kalorii”. W zdrowej diecie jego spożywanie powinno być ograniczone do minimum. Na szczęście znanych jest wiele substancji naturalnych pochodzenia roślinnego, które mogą zastąpić biały cukier. Najbardziej znane z nich to stewia, ksylitol oraz erytrytol. Taki cukier naturalny jest w pełni bezpieczny dla naszego organizmu i może stanowić element codziennej diety. Zamiennikiem mogą być również spożywane owoce, bogate w naturalne cukry.
Stewia to w pełni naturalny i niskokaloryczny słodzik, który można dodawać do każdej potrawy czy napoju. Właściwą substancję czynną w stewii, posiadającą słodki smak, są glikozydy stewiolowe zawarte w liściach tej rośliny. Ich stopień słodkości ocenia się na około 300 razy wyższy od zwykłego cukru. Ta właściwość oraz w pełni naturalne pochodzenie sprawiły, że stewia jest tak chętnie stosowana.
Stewia dostępna jest w wielu różnych postaciach. Najpopularniejszą z nich są pastylki, jednak można znaleźć również koncentrat gikozydów stewiolowych oraz erytrytol pokryty stewią.
Erytrylol i ksylitol to również bardzo znane słodziki naturalne. Ksylitol cechuje się znacznie obniżoną kalorycznością w porównaniu do zwykłego cukru, natomiast erytrytol praktycznie w ogóle nie dostarcza organizmowi kalorii. Wynika to z faktu, że obie substancje praktycznie nie ulegają rozkładowi w układzie pokarmowym człowieka. Jednocześnie słodziki są w pełni bezpieczne dla organizmu, nie wywołują żadnych szkodliwych efektów. Ksylitol zastępuje cukier biały w proporcji 1:1. Słodkość erytrytolu to natomiast około 0,75 słodkości zwyczajnego cukru.
Stewia, ksylitol i erytrytol to najpopularniejsze, ale nie jedyne substytuty cukru białego. Wśród naturalnych słodzików znaleźć można również melasy oraz syropy. Melasa to ,,produkt uboczny” przy produkcji cukru trzcinowego, natomiast wszystkie świadome osoby wiedzą, że to właśnie w tym ,,produkcie ubocznym” są zawarte wszystkie witaminy oraz składniki mineralne. Ma bardzo przyjemny, charakterystyczny smak i konsystencję miodu. Może być stosowana jako słodzik do wypieków, napojów oraz do smarowania pieczywa. Do znanych słodzików należą również produkty wytwarzane z kokosa. Są to przede wszystkim cukier kokosowy oraz syrop z kwiatów palmy kokosowej. Charakterystyczny, karmelowy posmak sprawił, że również one podbiły serca wielu miłośników zdrowego odżywiania. Ich słodkość jest porównywalna z poziomem słodkości tradycyjnego cukru.
Naturalny słodzik oparty na bazie glikozydów stewiolowych rośliny Stevia rebaudiana, to idealny sposób na osłodzenie zimnych oraz gorących napojów czy wypieków. Stewia w płynie została połączona z naturalnym aromatem waniliowym, co tworzy ten naturalny słodzik niezwykle wyjątkowym pod względem składu oraz aspektu smakowego.