Wszystko, co musisz wiedzieć o surowym ziarnie kakaowca

Wielu z nas uwielbia spędzać chłodne jesienne i zimowe wieczory z kubkiem ciepłego kakao w ręku i dobrą książką. Nie inaczej jest w przypadku czekolady – kilka kostek do kawy czy jako przekąska nikogo nie dziwi. Jednak kakaowiec może zaoferować o wiele więcej niż tylko kakao, gorzką czekoladę czy inne słodycze. Ciekawym produktem są surowe ziarna kakaowca. Czy słyszałeś już o nich wcześniej? Jest to produkt o wysokiej zawartości antyoksydantów, witamin oraz substancji odżywczych – ma ich znacznie więcej niż czerwone wino czy zielona herbata. Całe, nieobrobione ziarna zawierają wiele cennych elementów, dlatego właśnie w takiej formie warto je spożywać.

Ekologiczne nasiona, ziarna i pestki

Nasiona, ziarna czy pestki to części rośliny, które skrywają najwięcej cennych substancji. Dlaczego? Rośliny wytwarzają je między innymi w celu rozmnażania, a co za tym idzie – kumulują w nich maksymalną ilość cennych substancji odżywczych. Dzięki temu stanowią uzupełnienie naszej diety w różnego rodzaju minerały, witaminy czy również naturalny błonnik. Doskonałym sposobem, aby wpleść je do swojego codziennego jadłospisu, jest dodawanie ich do sałatek, owsianek, wypieków, jogurtów, smoothie czy nawet zagęszczania potraw. Są to swego rodzaju naturalne przyprawy i powinna znać je każda osoba, która lubi spędzać czas w kuchni. Bez problemu można je spożywać kilka razy dziennie, nawet do każdego posiłku. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak wielką moc mają naturalne nasiona, ziarna czy pestki. A w końcu to naturalne adaptogeny, które przynoszą wiele dobrego dla naszego organizmu. Warto rozważyć wprowadzenie babki płesznik, babki jajowatej, siemienia lnianego, czarnuszki, czy nasion chia do codziennego jadłospisu. A jak wygląda sprawa w przypadku surowego ziarna kakaowca?

Właściwości surowego ziarna kakaowca

Zacznijmy od początku, czyli jakie są właściwości surowego ziarna kakaowca. Jest to jeden z najbogatszych w antyoksydanty naturalnych produktów do spożycia. Zawiera:

- witaminę C,
- witaminy z grupy B,
- żelazo,
- cynk,
- potas,
- oraz magnez.

Surowe ziarno kakaowca doskonale wpływa na funkcjonowanie serca i mięśni, a także poprawia pracę mózgu. Podnosi zdolności poznawcze, zwiększa możliwości zapamiętywania i koncentracji. Dodatkowo ziarno kakaowca oddziałuje na nasze samopoczucie, redukuje stres oraz uczucie niepokoju. Co więcej, nie tylko poprawia nastrój, ale również zwiększa sprawność seksualną dzięki zawartości fenyloetyloaminy. Czy wiesz, że czekolada, a ściślej zawarte w niej kakao, od lat uważane było za silny afrodyzjak? Warto pamiętać, że to właśnie surowe, nieobrobione ziarno kakaowca zawiera więcej cennych substancji niż to poddane obróbce termicznej.

Jak jeść ziarno kakaowca?

Flawanole występują w wielu gatunkach roślin i mają szereg prozdrowotnych właściwości. Znajdują się również w ziarnie kakaowca. Dbają o dobrą kondycję serca, wykazują działanie antyoksydacyjne, a także zwiększają przepływ krwi do mózgu, poprawiając jego funkcjonowanie. Flawanole mają jednak gorzki smak i podczas produkcji czekolady, oddziela się je od ziaren. Dlatego właśnie spożywanie surowych ziaren kakaowca jest o wiele korzystniejsze dla zdrowia. Tak naprawdę tego typu produkty są najbogatsze w cenne składniki i to właśnie je warto włączyć do swojej codziennej diety. Oczywiście kostka czekolady nikomu nie zaszkodzi, ale spożywając surowe ziarna kakaowca, dostarcza się do organizmu o wiele więcej! Można je dodać do owsianki, jogurtu czy też jeść jak orzeszki – w ramach przekąski.

Dodane przez: Kategoria: Blog Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 3217
Tagi: kakao

Komentarze

scanner