Sproszkowany bio sok z młodego jęczmienia – jakie ma działanie i jak powstaje?

Właściwości zdrowotne młodego jęczmienia są znane od dawna. Już w dawnych czasach wykorzystywano go w celu wzmocnienia organizmu i zwalczania bakterii. Do dziś cieszy się dużą popularnością, choć podaje się go w nieco innej formie. Innowacyjnym produktem, który pozwala w pełni korzystać z cennych właściwości tej rośliny, jest bio sok z młodego jęczmienia w sproszkowanej formie. Jakie ma działanie i jak powstaje?

Młody jęczmień – superfood, którego nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie

„Superfood” to termin używany do określenia nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego. Produkty zaliczane do tej grupy są bogate w składniki odżywcze, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jednym z nich jest młody jęczmień. Co zadecydowało o tym, że dołączył on do tej elitarnej grupy?

Witaminy

Młody jęczmień jest cennym źródłem witamin:

  • C – wzmacnia odporność, uczestniczy w syntezie kolagenu, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, zwiększa przyswajalność żelaza niehemowego (dlatego żywność ekologiczna, która jest w nią bogata, zajmuje ważne miejsce w diecie wegetariańskiej);
  • B1, B2, B3, B5, B6 – uczestniczą w procesach przemiany białek, węglowodanów i tłuszczów, a także są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni;
  • B7 (znanej jako biotyna) – uczestniczy w syntezie protrombiny (czynnika krzepnięcia krwi), a ponadto ma pozytywny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci;
  • B12 – usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w procesie wytwarzania krwinek czerwonych i kwasów nukleinowych;
  • K – niezbędna do prawidłowego przebiegu procesu krzepnięcia krwi;
  • E – wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Co więcej, młody jęczmień to bogate źródło prowitaminy A, czyli beta-karotenu. Podobnie jak witamina C jest on zaliczany do silnych antyoksydantów. Oznacza to, że neutralizuje wolne rodniki, których nadmiar przyspiesza proces starzenia i zwiększa ryzyko niektórych chorób. Oprócz tego chroni skórę przed promieniowaniem UVA i odpowiada za to, że ma piękny koloryt. Można powiedzieć, że obecność młodego jęczmienia w diecie ma pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie, ale i urodę!

Składniki mineralne

Młody jęczmień zalicza się do superfoods również ze względu na, że jest bogatym źródłem składników mineralnych. Zawiera:

  • żelazo;

  • magnez;

  • mangan;

  • potas;

  • cynk;

  • fosfor;

  • selen;

  • siarkę;

  • jod;

  • chrom.

Są to składniki, które odpowiadają m.in. za transport tlenu do komórek, równowagę kwasowo-zasadową i wodno-elektrolitową, prawidłową pracę mięśni, a także neutralizowanie wolnych rodników.

Chlorofil

To właśnie chlorofil jest odpowiedzialny za charakterystyczny zielony kolor młodego jęczmienia. Jednak na tym nie kończy się jego rola.

Ten zielony barwnik znany jest również z silnych właściwości przeciwutleniających. Co więcej, ma zdolność nie tylko do neutralizowania wolnych rodników, ale i metali ciężkich oraz toksyn (które mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów).

Aminokwasy egzogenne, nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik pokarmowy

Młody jęczmień to nie tylko cenne źródło witamin, składników mineralnych i chlorofilu. Na uwagę zasługuje również fakt, że zawiera:

  • aminokwasy egzogenne (walinę, treoninę, tryptofan, metioninę, lizynę, fenyloalaninę, histydynę, izoleucynę, leucynę), których ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć;

  • nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym kwas alfa-linolenowy, który obniża poziom „złego cholesterolu” we krwi, wspomaga pracę układu nerwowego i działa przeciwzapalnie);

  • błonnik pokarmowy, który pomaga w osiągnięciu lub utrzymaniu prawidłowej masy ciała, zapobiega zaparciom i ma korzystny wpływ na mikroflorę jelit.

Długa lista cennych składników to najmocniejszy argument przemawiający za włączeniem młodego jęczmienia do diety. W jakiej formie można go jednak spożywać?

Bio sok z młodego jęczmienia o wysokiej zawartości składników odżywczych

Bio sok z młodego jęczmienia to jeden z produktów ekologicznych, który pozwala w pełni skorzystać z cennych właściwości tej rośliny. Wszystko to, dzięki innowacyjnej technologii jego produkcji.

Sok poddawany jest niezwykle delikatnemu procesowi suszenia przebiegającemu w temperaturze między 4℃ a 30℃ przy jednoczesnym wykluczeniu tlenu. Wokół poszczególnych cząstek powstają powłoki ochronne, które chronią nie tylko przed utratą koloru i smaku, ale i składników odżywczych. Dzięki temu bio sok z młodego jęczmienia zalicza się do produktów ekologicznych o wysokiej zawartości składników odżywczych. Do tego jest surowy (RAW), wegański, halal, koszerny i bez GMO.

Jak spożywać sproszkowany sok z młodego jęczmienia? Dawkowanie zależy od wskazań producenta. W przypadku bio soku z młodego jęczmienia w proszku marki NatVita zalecana dzienna porcja to 5 gramów proszku (10 ml według miarki załączonej do produktu). Należy wymieszać go w szklance letniej wody albo napoju mlecznym czy soku i wypić przed posiłkiem.

Bio sok z młodego jęczmienia kupisz w sklepie NatVita. Zamówisz go za pomocą kilku kliknięć, bez wychodzenia z domu! Sprawdź też inne naturalne produkty ekologiczne dostępne w naszej ofercie. Oprócz bio soku z młodego jęczmienia znajdziesz w niej m.in. mieszankę pięciu różnych sproszkowanych soków pozyskiwanych z jęczmienia, a także pszenicy, owsa, lucerny i kamutu.

Dodane przez: Mateusz RekinySukcesu Kategoria: Root Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 595

Komentarze

scanner