Parametr Bloom w żelatynie - co oznacza?

Żelatyna to bardzo często stosowany w kuchni produkt, nad którym wiele osób się nie zastanawia.

  • Parametr Bloom oznacza stopień twardości żelu, a także jakość produktu.
  • Warto zwracać uwagę na wartość liczbową podaną na opakowaniu, gdyż wysokiej klasy żelatyna pozwoli osiągnąć odpowiednią konsystencję dania, do jakiego jej używamy.

Dodajemy go do ciast, stanowi bazę do galaretek, słodyczy… cóż, zastosowań jest naprawdę wiele. Dzięki swojemu charakterystycznemu składowi chemicznemu doskonale rozpuszcza się ona w wodzie, aby później zastyga, tworząc żelowatą konsystencję. Co ciekawe, ma ona zastosowanie również w branży beauty - w Internecie można znaleźć wiele przepisów na domowe maseczki z jej wykorzystaniem, a do najpopularniejszych z nich należy z pewnością ta z węglem aktywnym.

Robiąc zakupy, często zwracamy uwagę na jakość i właściwości konkretnych produktów, ale żelatyna z pewnością do nich nie należy. Nie każdy wie, że na opakowaniu czasami widoczny jest jej parametr Bloom, który tak naprawdę ma znaczenie! W dzisiejszym wpisie wytłumaczymy Ci, o czym on informuje.

Czym tak naprawdę jest żelatyna?

Zanim przejdziemy do głównego tematu wpisu, warto dowiedzieć się, czym jest żelatyna, ponieważ nie jest to wcale takie oczywiste. To naturalna substancja białkowa pozyskiwania z surowca pochodzenia zwierzęcego.

Nie zawiera ani cholesterolu, tłuszczy, węglowodanów, ani konserwantów - charakteryzuje się za to wysoką zawartością aminokwasów i kolagenu. On z kolei jest białkiem budulcowym naszego organizmu, który pełni istotne funkcje strukturalne w komórkach.

Czym jest parametr Bloom i w jakich sytuacjach ma on znaczenie?

Przejdźmy więc do najważniejszej kwestii, a mianowicie tego, czym jest parametr Bloom. To liczba (zazwyczaj w zakresie od 50 do 300) umieszczana na opakowaniu, mająca informować o tym, jaka jest twardość żelu. Warto wiedzieć, że im wyższa wartość cyfrowa, tym lepszej jakości jest żelatyna.

W jakich sytuacjach wskaźnik Bloom ma znaczenie?

  • w przypadku galaretek, które muszą być odpowiednio zwięzłe, aby zachować swój kształt i właściwości,
  • w słodyczach, takich jak pianki i żelki, których konsystencja musi być odpowiednia,
  • w przypadku wyrobów mięsnych, takich jak przetwory na jego bazie - żelatyna o wysokim wskaźniku Bloom pozwoli odpowiednio związać wyrób,
  • kiedy zwracasz uwagę na jakość wybieranych produktów i zależy Ci na tym, aby była ona jak najwyższa.

Jak żelatyna wpływa na nasze zdrowie?

Na temat tego, czy żelatyna jest zdrowym wyborem, krąży stale wiele mitów. Prawda jest taka, że owszem! Dzięki zawartości aminokwasów wzmaga ona produkcję kolagenu w naszym organizmie, a on z kolei pozytywnie wpływa między innymi na zdrowie stawów czy kondycję i gęstość skóry.

Wiele kobiet sięga po kolagen w postaci napoju, aby zachować silne włosy i paznokcie - żelatyna także w tym przypadku okazuje się mieć pozytywne działanie. No tak, ale… co z układem pokarmowym? Choć wiele osób o tym nie wie, spożywanie jej przekłada się na szybsze odbudowywanie błony śluzowej jelit, co wspomaga procesy trawienia. Dbanie o nie powinno być priorytetem, ponieważ nie bez przyczyny mówi się, że są one drugim mózgiem, w końcu odpowiadają za zdrowie całego organizmu.

Warto podkreślić, że żelatyna jest bogata również w glicynę, która pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, a zatem doskonale nadaje się jako element diety osób zmagających się z insulinoopornością.

Do jakich dań warto wykorzystywać wysokiej jakości żelatynę?

Jak więc widzisz, żelatyna wyprodukowana w odpowiedni sposób, a zatem ta o wysokiej jakości, ma pozytywny wpływ na organizm, a zatem warto znaleźć dla niej miejsce w swoim jadłospisie.

Oto dania, w których warto ją wykorzystać:

  • panna cotta,
  • sernik na zimno,
  • galaretki z owocami,
  • pączki z żelowym, owocowym nadzieniem,
  • żelki domowej roboty,
  • musy owocowe.

Żelatyna doskonale sprawdzi się również w przypadku dań wytrawnych, takich jak na przykład nóżki wieprzowe czy sałatka jarzynowa zatopiona w galarecie.

Żelatyna - zastosowanie kosmetyczne

Produkt ten, oprócz swoich spożywczych właściwości, może być również z powodzeniem stosowany jako dodatek na przykład do maseczek na twarz. Poniżej przedstawiamy przepis na oczyszczającą maskę z aktywnym węglem, która pozwoli pozbyć się zaskórników (zalecamy stosować ją głownie na brodę, czoło i nos).

Składniki:

Sposób przygotowania:

Składniki należy roztopić w kąpieli wodnej do momentu całkowitego roztopienia się żelatyny, a następnie po ostudzeniu nałożyć na problematyczne pod kątem przetłuszczania się miejsca na twarzy. Nie stosować na całą twarz, w szczególności na wrażliwą okolicę pod oczami.

Z pomocą garnka z wrzątkiem, który pozostaje po kąpieli wodnej, można wykonać tzw. “parówkę” czyli trzymać twarz nad wydobywającą się parą, aby rozszerzyć pory, dzięki czemu maska zadziała lepiej.

Gdzie kupić dobrej jakości żelatynę?

Wysokiej klasy żelatynę, z odpowiednim parametrem Bloom, kupisz oczywiście na stronie Natvita.pl. Decydując się na zakup prosto od producenta, możesz mieć pewność co do pochodzenia konkretnych składników oraz ich wpływu na organizm - serdecznie zapraszamy na naszą stronę.

Dodane przez: Mateusz RekinySukcesu Kategoria: Glowna Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 688

Komentarze

scanner