Jakie tajemnice kryje w sobie mumijo?

Jakie tajemnice kryje w sobie mumijo?

Mumijo to gęsta i kleista substancja, która konsystencją przypomina smołę. Przybiera kolory od białej do ciemnobrązowej, chociaż ta druga jest popularniejsza. 

Pierwsze informacje o leczniczym zastosowaniu mumijo sięgają kilku wieków przed naszą erą, kiedy to substancja opisywana przez starożytnych lekarzy sanskryckich jako Šilájatu miała łagodzić wszelkie dolegliwości. Znana jest również jako  „krew gór” czy „eliksir życia”. Stanowi kombinację kilku związków organicznych oraz nieorganicznych i powstaje wskutek obumierania szczątek alg, roślin, porostów. Gromadzi się w masywach górskich i stamtąd jest też pozyskiwana. Głównie są to Himalaje, Karakorum, Wyżyna Tybetańska, Kaukaz oraz Ałtaj. Zaliczana jest do jednych z najpopularniejszych produktów tradycyjnej medycyny indyjskiej – ajurwedzie.

Żywe mumijo składa się z około 85 mikroelementów, trójterpenów oraz kwasów humusowych. Zawiera między innymi:

- aminokwasy,
- witaminy z grupy B,
- olejki eteryczne,
- witaminę D,
- kwasy organiczne,
- mikroskładniki (wapń, fosfor, sód, magnez, potas, żelazo, miedź, kobalt, mangan, selen, cynk),
- jad pszczeli.

W większości skład mumijo oparty jest na szczątkach organicznych powstałych ze skamielin. Intensywne badania nad tym produktem sięgają już XX wieku i potwierdzono, że ostatecznie mumijo zależy od roślin, które uczestniczyły w jego tworzeniu. Mogą to być również kwasy tłuszczowe, ichtiol, kwas elagowy, żywica, sterole czy kwasy karboksylowe. Mumijo przeznaczone do spożycia po oczyszczeniu i ekstrakcji przyjmuje formę czarnobrązowej pasty. Ma gorzki smak, charakterystyczny zapach i połyskującą strukturę. Topi się w temperaturze powyżej 20 stopni. Proces oczyszczania mumijo jest niezwykle ważny ze względu na mykotosyny oraz jony metali ciemnych. Aby być pewnym, że cały przygotowanie produktu do spożycia przebiegło odpowiednio, należy wystrzegać się tanich okazji i kupować go tylko i wyłącznie w sprawdzonych ekologicznych sklepach online i stacjonarnych.

Zastosowanie lecznicze mumijo

W Indiach i Nepalu mumijo stanowi jeden z kluczowych elementów tradycyjnej medycyny. Przypisuje się mu szereg właściwości leczniczych – od kuracji cukrzycy, kamieni nerkowych, hemoroidów czy otyłości, aż po opóźnienie starzenia się i działanie jako silny afrodyzjak. Przy jakich problemach stanowi cenne wsparcie leczenia farmakologicznego lub suplementację?

Mocne kości i stawy

Mumijo zawiera kwasy humusowe, które zwiększają ukrwienie tkanek, tym samym poprawiając ich regenerację. Wpływają również na wzrost metabolizmu komórkowego. Badania rosyjskich naukowców potwierdzają, że substancja ta poprawia stan kości, przyspiesza gojenie się złamań i stanowi doskonałe wsparcie leczniczych terapii osteoporozy. Kwas humusowy stymuluje komórki do syntezowania związków wapnia w układzie kostnym, co wpływa na ich szybszą regenerację. Dlatego mumijo doskonale sprawdza się w postaci maści lub kompresów na różnego rodzaju zwichnięcia, rany czy uszkodzenia.

Leczenie Alzheimera

Od 2012 roku prowadzone są badania, które mają potwierdzić korzystny wpływ mumijo na leczenie Alzheimera. Wszystko to za sprawą kwasów fulwowych oraz dibenzo-α-pironów, które mają zapobiegać rozwojowi tej choroby dzięki hamowaniu agregacji białek tau. Oprócz tego mumijo przypisuje się właściwości przeciwzapalne, adaptogenne, poprawiające odporność i dodających energii organizmowi.

Obniżenie cholesterolu

Problem z podwyższonym cholesterolem i nadciśnieniem staje się powoli chorobą cywilizacyjną. Przeprowadzone badania naukowe wykazują, że mumijo może przyczyniać się do obniżenia poziomu złego cholesterolu i cukru we krwi, a także stanowić ochronę trzustki. Ekologiczne suplementy diety zawierające tę substancję działają również antyoksydacyjne i przeciwrodnikowe.

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego

Mumijo zawiera kwas fulwowy, który zmniejsza poziom pepsyny wydzielanej przez żołądek. Jest to o tyle istotne, ponieważ enzym ten przyczynia się do powstawania wrzodów. Oprócz walki z tą dolegliwością mumijo usprawnia pracę jelit oraz wspomaga trawienie. Doskonale sprawdza się podczas leczenia zaburzeń układu pokarmowego takich jak niestrawność czy wzdęcia, nudności, wymioty, bóle, pieczenie. Oprócz tego z mumijo wykonuje się czopki, które zmniejszają hemoroidy.

Zwiększenie testosteronu i poprawa płodności

Mumijo to również środek, który ma wzmacniać płodność. Prowadzone są badania, które mają potwierdzić wpływ substancji na stymulację procesu spermatogenezy. Oprócz tego mumijo wpływa na zwiększenie poziomu testosteronu u mężczyzn.

Dodane przez: CSGroup CSGroup Kategoria: Blog Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 72

Podobne tagi

    Komentarze

    scanner