Zalety spożywania ziaren konopi

Zalety spożywania ziaren konopi

Nie każdy wie, że nasiona konopi siewnej, z której kwiatostanów produkuje się między innymi olejki CBD, są cennym źródłem białka, witamin i minerałów – w dodatku bardzo smacznym! Na fali mody na produkty konopne na naszych talerzach coraz częściej pojawia się siemię konopne, okrzyknięte mianem superżywności. Badania wykazały jego liczne prozdrowotne właściwości, dzięki którym może śmiało konkurować z bardziej popularną póki co chią czy lnem. Co dokładnie zawierają ziarna konopi i dlaczego warto włączyć je do codziennej diety?

Nasiona konopi siewnej, czyli prawdziwa bomba odżywcza 

Siemię konopne jest tak bogate w składniki odżywcze, że trudno je wszystkie wymienić. Za najzdrowsze uważa się niełuskane nasiona z konopi o wysokiej zawartości błonnika. Ziarna konopi charakteryzuje idealna proporcja nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9 oraz wysoka zawartość doskonale przyswajalnego, pełnowartościowego białka, które z powodzeniem może zastąpić w diecie białko zwierzęce.

Co jeszcze znajdziemy w tych niepozornych nasionach o lekko orzechowym smaku? Oto lista najważniejszych składników:

  • witaminy: A, E, D, K, B1, B2, B3, B6, C;
  • minerały: fosfor, wapń, magnez, żelazo, sód, miedź, cynk;
  • błonnik pokarmowy;
  • kwasy tłuszczowe: stearydynowy, gamma-linolenowy i inne.

Warto wiedzieć, że sześć łyżek ziaren konopi w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na magnez oraz że białko konopne zawiera wszystkie znane aminokwasy przy braku złego cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w białku zwierzęcym.

Jakie korzyści płyną z ziaren konopi na talerzu? 

Regularne spożywanie ziaren konopi – czy to w formie przekąski, czy dodatku do owsianki, koktajli, sałatek lub wypieków – ma korzystny wpływ na organizm człowieka. Jest zalecane w zasadzie wszystkim, ze szczególnym uwzględnieniem osób na diecie roślinnej i o zwiększonym zapotrzebowaniu na białko (np. sportowców), mających problemy ze skórą i włosami czy borykających się z obniżoną odpornością.

Korzyści płynące z jedzenia nasion konopi to między innymi:

  • lepsza kondycja skóry, paznokci i włosów;
  • obniżenie poziomu złego cholesterolu i ciśnienia krwi;
  • mniejsze ryzyko zawału serca i innych chorób układu krążenia;
  • łagodzenie objawów menstruacji i menopauzy;
  • lepsza sprawność umysłowa;
  • wyższa odporność;
  • spowalnianie procesów starzenia.

Trzeba przy tym podkreślić, że ziarna konopi siewnej są całkowicie bezpieczne dla zdrowia i nie mają nic wspólnego z marihuaną, wytwarzaną z innego gatunku konopiowatych, czyli konopi indyjskich. A zatem warto pozbyć się uprzedzeń i śmiało sięgnąć po te wyjątkowo cenne nasiona!

Dodane przez: CSGroup CSGroup Kategoria: Blog Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 35

Podobne tagi

    Komentarze

    scanner