Jakie oleje są najzdrowsze?

Oleje roślinne to cenny składnik codziennej diety. Spożywane z umiarem dostarczają niezbędnych niskonasyconych kwasów tłuszczowych, umożliwiają przyswajanie witamin z pożywienia, dodają energii i spowalniają procesy starzenia. Który olej jest najzdrowszy? Nie ma jednej dobrej odpowiedzi na to pytanie, dlatego przedstawiamy 6 mało znanych, ale niezwykle cennych dla zdrowia olejów, które warto mieć w swojej kuchni.

Olej kokosowy MCT 

Tajemniczo brzmiący akronim MCT oznacza triglycerydy średniołańcuchowe, czyli tłuszcze o specyficznej budowie. Mają one długość 6–12 atomów węgla w łańcuchu, co przekłada się na sposób ich trawienia. Oleje MCT, takie jak nasz olej kokosowy MCT, wytwarzany z orzechów kokosa, zawierają wyłącznie tego typu tłuszcze – szybko rozkładane i łatwo wchłaniane przez organizm. Jakie korzyści płyną z ich spożywania? Przede wszystkim zwiększenie uczucia sytości i wspieranie procesu odchudzania, działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, podniesienie poziomu energii podczas intensywnego wysiłku, korzystny wpływ na sprawność umysłową. Badania nad pozytywnym wpływem MCT na organizm człowieka cały czas trwają, być może niedługo zostaną oficjalnie potwierdzone inne jego prozdrowotne właściwości.

Olej konopny 

Otrzymywany z tłoczonych na zimno ziaren konopi siewnej, bogatych w witaminy, minerały i tłuszcze omega 3 i 6. Tłuszcze te stanowią aż 80% składu oleju, a ich proporcje są idealne. Ponadto ten cenny dla zdrowia olej zawiera wiele witamin, wapń, cynk, fosfor i magnez. Jego spożywanie korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, odpornościowy, hormonalny (m.in. łagodząc objawy menstruacji). Ponadto wykazuje działanie moczopędne, uspokajające i łagodzące bóle stawów oraz stany zapalne. Olej konopny to także bogactwo przeciwutleniaczy spowalniających procesy starzenia i ograniczających ryzyko pojawienia się nowotworów. Jest polecany do pielęgnacji skóry (nawet z problemami dermatologicznymi) i włosów.

Olej z nasion czarnuszki 

W jego składzie znajduje się aż 85% nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A i E oraz ważne mikroelementy – olej z czarnuszki siewnej jest szczególne ceniony za działanie przeciwalergiczne, wzmacniające odporność, wspierające laktację, oczyszczające wątrobę oraz... przeciwpasożytnicze. Z kolei nakładany na skórę intensywnie nawilża, zwalcza łupież, poprawia elastyczność skóry i włosów. Jednym słowem – warto mieć go pod ręką i regularnie spożywać: wystarczy łyżeczka dwa razy dziennie.

Olej z ostropestu 

Olej tłoczony z ostropestu plamistego, rośliny pochodzącej z obszaru śródziemnomorskiego, ma szereg prozdrowotnych właściwości, za które odpowiada między innymi zawarta w nim sylimaryna – związek działający przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Spożywanie tego oleju wspiera pracę wątroby, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, pomaga w detoksykacji organizmu i chroni przewód pokarmowy, łagodząc gazy i wzdęcia. Działa regenerująco i odkażająco na skórę: można smarować nim rany, oparzenia i wysypki.

Olej z wiesiołka 

Swojski wiesiołek ma mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-6 i innych wartościowych składników, co sprawia, że produkowany z jego nasion olej wykorzystuje się między innymi do produkcji leków i kosmetyków. Spożywany regularnie, olej ten obniża poziom cholesterolu, wzmacnia odporność, łagodzi bóle reumatyczne, usuwa toksyny z organizmu i przyspiesza regenerację tkanek. Co ważne, pozytywnie wpływa na samopoczucie i funkcjonowanie układu nerwowego, w tym pracę mózgu. Wspomaga także proces odchudzania, pobudzając spalanie tłuszczu. Zaleca się go ponadto w terapii trądziku, łuszczycy i wyprysków – doustnie i na skórę.

Olej z orzecha włoskiego 

Olej z orzechów włoskich to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych – 2 łyżki pokrywają dobowe zapotrzebowanie na kwasy omega 3 i 6. Korzystnie wpływa na pamięć, obniża ciśnienie tętnicze, redukuje poziom złego cholesterolu. Podobnie jak inne oleje poprawia kondycję skóry i wspomaga walkę z trądzikiem oraz innymi schorzeniami dermatologicznymi. Wyróżnia go przy tym zawartość kwasu elagowego, który słynie z właściwości antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i antynowotworowych.

Dodane przez: Kategoria: Blog Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 2405

Podobne tagi

    Komentarze

    scanner