Jakie działanie na organizm mają prebiotyki?
Coraz więcej mówi się o wpływie mikroflory jelitowej na ogólny stan zdrowia, kondycję i samopoczucie człowieka. Co za tym idzie, popularność zyskują prebiotyki, których przyjmowanie w odpowiednich ilościach korzystnie wpływa na pracę jelit, procesy trawienne, układ odpornościowy i nie tylko. Czym są prebiotyki, jaka jest ich funkcja w organizmie człowieka, dlaczego warto je spożywać i gdzie można je znaleźć? Na te pytania odpowiemy w dzisiejszym wpisie.
Czym są prebiotyki i jaką pełnią funkcję?
Prebiotyki to substancje obecne w pożywieniu, które nie są trawione przez organizm człowieka, ale mają na niego pozytywny wpływ poprzez pobudzanie do wzrostu lub aktywności niektórych bakterii bytujących w okrężnicy. By składnik żywności mógł zostać uznany za prebiotyk, musi spełniać następujące kryteria:
- być odporny na trawienie w górnych odcinkach przewodu pokarmowego;
- fermentować pod wpływem bakterii w jelicie grubym;
- stymulować wzrost probiotyków, czyli żywych drobnoustrojów o działaniu prozdrowotnym;
- być stabilny w różnych warunkach przetwarzania żywności;
- korzystnie wpływać na zdrowie.
Głównym zadaniem prebiotyków jest odżywianie mikrobioty okrężnicy. W tym właśnie miejscu zachodzi proces ich fermentacji, w wyniku którego powstają gazy i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe stanowiące swoisty pokarm dla dobroczynnych bakterii i hamujące rozwój patogenów.
Dlaczego warto spożywać prebiotyki?
Jak zatem spożywanie prebiotyków przekłada się na stan zdrowia człowieka? Oto najważniejsze korzyści płynące z działania tych substancji:
- przywrócenie mikroflory jelitowej (np. po antybiotykoterapii);
- poprawa perystaltyki jelit, przeciwdziałanie zaparciom i łagodzenie biegunek;
- szybsze usuwanie toksyn z organizmu;
- ograniczenie ryzyka wystąpienia nowotworu jelita grubego;
- wspomaganie wchłaniania składników odżywczych (wapnia, magnezu, żelaza);
- przyspieszenie gojenia i regeneracji nabłonka jelitowego;
- utrzymanie prawidłowego pH w jelicie;
- wsparcie pracy układu immunologicznego.
Jak widać, pozytywny wpływ prebiotyków jest nie do przecenienia. O ich uzupełnienie powinny zadbać szczególnie osoby skarżące się na biegunki, zaparcia i inne problemy z układem trawiennym, o obniżonej odporności i monotonnej, niezbilansowanej diecie.
By w pełni wykorzystać ich działanie, najlepiej przyjmować je razem z probiotykami. W sprzedaży dostępne są już preparaty zawierające zarówno probiotyki, jak i prebiotyki – określa się je mianem synbiotyków.
Produkty bogate w prebiotyki
Prebiotyki występują w wielu rodzajach żywności, którą spożywa się na co dzień. Ich bogatym źródłem są cykoria i ziemniaki zawierające inulinę. Do prebiotyków zalicza się również występujące w owocach i warzywach pektyny, fruktooligosacharydy (miód, cebula, banany, szparagi, pszenica) oraz oligosacharydy sojowe obecne w soi. By uzupełnić ich poziom w jelicie, niekoniecznie trzeba zatem sięgać po suplementy bazujące na prebiotykach pozyskanych w procesach chemicznych i enzymatycznych – wystarczy rozszerzyć swoją dietę o wspomniane wyżej produkty albo sięgnąć po naturalną inulinę pozyskiwaną np. z cykorii lub agawy.
Komentarze