Dlaczego moringa olejodajna bywa nazywana „drzewem życia”?

Dlaczego moringa olejodajna bywa nazywana „drzewem życia”?

Moringa olejodajna to gatunek tropikalnego drzewa, który uprawiany jest na świecie od tysiącleci. Zalicza się ją do jednych z najbardziej wartościowych superfoods. W celach medycznych i kosmetycznych wykorzystuje się jej owoce, liście, ziarna, a nawet korę.

Swoje korzenie ma w Indiach, ale obecnie można spotkać ją na całym świecie. Rośnie w gorącym i suchym klimacie, a przede wszystkim są to tropiki. Charakteryzuje się bogatą zawartością witamin, białka, żelaza, antyoksydantów, minerałów i nie tylko. Jest chwalona za swoje niecodzienne właściwości zdrowotne i ogrom składników odżywczych, a pozyskiwane z niej liście, olej oraz owoce wykorzystuje się w lecznictwie, kuchni i kosmetologii. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy i bioaktywnych związków roślinnych moringa nazywana jest powszechnie „drzewem życia” lub „cudownym drzewem”. Finalnie osiąga nawet 10 metrów i jest to jedna z tych roślin, które wykorzystuje się w całości:

- z liści i kwiatów produkuje się suplementy i ekologiczne przyprawy,
- ziarna służą do produkcji oleju z moringa, a także oczyszczania wody,
- z kory produkuje się papier,
- odpady poprodukcyjne moringi służą za nawóz.

Wartości odżywcze moringi

W sprzedaży najczęściej spotykane są sproszkowane liście moringi, ponieważ w tej formie są w stanie zachować swoje wszystkie wartości odżywcze przez lata. W 100 gramach moringi znajduje się 27 gramów białka, 38 gramów węglowodanów, 19 gramów błonnika, a także 2 gramy tłuszczu. Roślina zawiera 10 razy więcej witaminy A niż w tradycyjnej marchewce, a także 15 razy więcej potasu niż banan. Oprócz tego moringa dostarcza:

- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- potas,
- mangan,
- chrom,
- bor,
- aminokwasy,
- 46 różnych antyoksydantów,
- kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9.

Ponadto liście moringa mają największe stężenie chlorofilu spośród wszystkich roślin, a ich spożywanie wpływa na detoksykację organizmu. 

Właściwości „drzewa życia”

Moringa zawiera aż 46 różnych antyoksydantów, dzięki czemu chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Wykazuje właściwości detoksykacyjne, dlatego ekologiczne zioła na oczyszczenie i przeróżne herbatki często mają ją w swoim składzie. „Drzewo życia” wykazuje szereg właściwości, które pozwolą nie tylko poprawić samopoczucie, ale też wzmocnić organizm i podreperować zdrowie. Według badań moringa:

- regeneruje cerę, włosy i paznokcie – dzięki wysokiej zawartości witaminy E i antyoksydantów hamuje procesy starzenia się skóry, a także wzmacnia włosy i paznokcie,
- poprawia odporność – liście zawierają związki polifenolowe, które neutralizują wolne rodniki i przyczynia się do podniesienia odporności,
- zmniejsza stany zapalne – zawiera izotiocyjaniany, które działają przeciwzapalnie na układ pokarmowy i moczowy,  a także wykazują właściwości antybakteryjne,
- poprawia pracę układu pokarmowego – dzięki zawartości błonnika i fitochemikaliów regulują trawienie, wspomagają zdrowie jelit i stymulują wzrost pozytywnej flory bakteryjnej,
- oczyszcza organizm – wspomaga pracę wątroby i oczyszcza organizm z metali ciężkich oraz toksyn,
- regeneruje mięśnie – zwiększa wydolność organizmu i poprawia jego regenerację po treningu,
- obniża cholesterol i cukier we krwi – przeciwdziała cukrzycy oraz zapobiega chorobom serca, a zawarty w niej kwas chlorogenowy zmniejsza poziom glukozy we krwi,
- wspomaga spadek wagi – zmniejsza odkładanie tkanki tłuszczowej i pomaga w rozbiciu tłuszczu, a do tego zwiększa wrażliwość komórek na insulinę,
- obniża ciśnienie tętnicze i rozluźnia komórki naczyń krwionośnych – działa hipotensyjnie,
- wpływa na laktację – podnosi jakość mleka matek karmiących.

Jak stosować moringę olejodajną?

Moringa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni i kosmetologii. Można ją kupić w formie sproszkowanych liści, jako ekologiczną herbatkę do picia, a także w kapsułkach lub tabletkach. Owoce i młode pędy rośliny spożywa się po ugotowaniu podobnie jak szpinak. Oprócz tego można je wysuszyć i zmielić blenderem lub w młynku i dodawać do różnych potraw. Z liści moringa parzy się również moringową herbatkę, która oznacza się słodkawym posmakiem. Roślinę w formie proszku dodaje się do sosów, zup, koktajli, sałatek. Wykonuje się również oleje z ziaren moringa, które oprócz celów spożywczych można wykorzystać do pielęgnacji skóry i włosów, a także relaksacyjnego masażu.

Moringa olejodajna wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości i znajduje zastosowanie zarówno w kosmetologii, jak i przemyśle spożywczym. Jej wyjątkowy skład i zawartość witamin, minerałów i pierwiastków, a także działanie antyoksydacyjne sprawiają, że jest to jeden z lepszych produktów z kategorii superfoods dostępny na rynku. Trzeba jednak pamiętać, że do utrzymania prawidłowego stanu zdrowia same suplementy nie wystarczą. Należy prowadzić zdrowy tryb życia oraz dostarczać organizmowi pełnowartościowe i zbilansowane posiłki.

Dodane przez: CSGroup CSGroup Kategoria: Blog Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 220

Podobne tagi

    Komentarze

    scanner