Dlaczego moringa olejodajna bywa nazywana „drzewem życia”?

Moringa olejodajna to gatunek tropikalnego drzewa, który uprawiany jest na świecie od tysiącleci. Zalicza się ją do jednych z najbardziej wartościowych superfoods. W celach medycznych i kosmetycznych wykorzystuje się jej owoce, liście, ziarna, a nawet korę.

Swoje korzenie ma w Indiach, ale obecnie można spotkać ją na całym świecie. Rośnie w gorącym i suchym klimacie, a przede wszystkim są to tropiki. Charakteryzuje się bogatą zawartością witamin, białka, żelaza, antyoksydantów, minerałów i nie tylko. Jest chwalona za swoje niecodzienne właściwości zdrowotne i ogrom składników odżywczych, a pozyskiwane z niej liście, olej oraz owoce wykorzystuje się w lecznictwie, kuchni i kosmetologii. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy i bioaktywnych związków roślinnych moringa nazywana jest powszechnie „drzewem życia” lub „cudownym drzewem”. Finalnie osiąga nawet 10 metrów i jest to jedna z tych roślin, które wykorzystuje się w całości:

- z liści i kwiatów produkuje się suplementy i ekologiczne przyprawy,
- ziarna służą do produkcji oleju z moringa, a także oczyszczania wody,
- z kory produkuje się papier,
- odpady poprodukcyjne moringi służą za nawóz.

Wartości odżywcze moringi

W sprzedaży najczęściej spotykane są sproszkowane liście moringi, ponieważ w tej formie są w stanie zachować swoje wszystkie wartości odżywcze przez lata. W 100 gramach moringi znajduje się 27 gramów białka, 38 gramów węglowodanów, 19 gramów błonnika, a także 2 gramy tłuszczu. Roślina zawiera 10 razy więcej witaminy A niż w tradycyjnej marchewce, a także 15 razy więcej potasu niż banan. Oprócz tego moringa dostarcza:

- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- potas,
- mangan,
- chrom,
- bor,
- aminokwasy,
- 46 różnych antyoksydantów,
- kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9.

Ponadto liście moringa mają największe stężenie chlorofilu spośród wszystkich roślin, a ich spożywanie wpływa na detoksykację organizmu. 

Właściwości „drzewa życia”

Moringa zawiera aż 46 różnych antyoksydantów, dzięki czemu chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Wykazuje właściwości detoksykacyjne, dlatego ekologiczne zioła na oczyszczenie i przeróżne herbatki często mają ją w swoim składzie. „Drzewo życia” wykazuje szereg właściwości, które pozwolą nie tylko poprawić samopoczucie, ale też wzmocnić organizm i podreperować zdrowie. Według badań moringa:

- regeneruje cerę, włosy i paznokcie – dzięki wysokiej zawartości witaminy E i antyoksydantów hamuje procesy starzenia się skóry, a także wzmacnia włosy i paznokcie,
- poprawia odporność – liście zawierają związki polifenolowe, które neutralizują wolne rodniki i przyczynia się do podniesienia odporności,
- zmniejsza stany zapalne – zawiera izotiocyjaniany, które działają przeciwzapalnie na układ pokarmowy i moczowy,  a także wykazują właściwości antybakteryjne,
- poprawia pracę układu pokarmowego – dzięki zawartości błonnika i fitochemikaliów regulują trawienie, wspomagają zdrowie jelit i stymulują wzrost pozytywnej flory bakteryjnej,
- oczyszcza organizm – wspomaga pracę wątroby i oczyszcza organizm z metali ciężkich oraz toksyn,
- regeneruje mięśnie – zwiększa wydolność organizmu i poprawia jego regenerację po treningu,
- obniża cholesterol i cukier we krwi – przeciwdziała cukrzycy oraz zapobiega chorobom serca, a zawarty w niej kwas chlorogenowy zmniejsza poziom glukozy we krwi,
- wspomaga spadek wagi – zmniejsza odkładanie tkanki tłuszczowej i pomaga w rozbiciu tłuszczu, a do tego zwiększa wrażliwość komórek na insulinę,
- obniża ciśnienie tętnicze i rozluźnia komórki naczyń krwionośnych – działa hipotensyjnie,
- wpływa na laktację – podnosi jakość mleka matek karmiących.

Jak stosować moringę olejodajną?

Moringa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni i kosmetologii. Można ją kupić w formie sproszkowanych liści, jako ekologiczną herbatkę do picia, a także w kapsułkach lub tabletkach. Owoce i młode pędy rośliny spożywa się po ugotowaniu podobnie jak szpinak. Oprócz tego można je wysuszyć i zmielić blenderem lub w młynku i dodawać do różnych potraw. Z liści moringa parzy się również moringową herbatkę, która oznacza się słodkawym posmakiem. Roślinę w formie proszku dodaje się do sosów, zup, koktajli, sałatek. Wykonuje się również oleje z ziaren moringa, które oprócz celów spożywczych można wykorzystać do pielęgnacji skóry i włosów, a także relaksacyjnego masażu.

Moringa olejodajna wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości i znajduje zastosowanie zarówno w kosmetologii, jak i przemyśle spożywczym. Jej wyjątkowy skład i zawartość witamin, minerałów i pierwiastków, a także działanie antyoksydacyjne sprawiają, że jest to jeden z lepszych produktów z kategorii superfoods dostępny na rynku. Trzeba jednak pamiętać, że do utrzymania prawidłowego stanu zdrowia same suplementy nie wystarczą. Należy prowadzić zdrowy tryb życia oraz dostarczać organizmowi pełnowartościowe i zbilansowane posiłki.

Dodane przez: Kategoria: Blog Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 1474

Podobne tagi

    Komentarze

    scanner