Dlaczego astaksantyna to jeden z najbardziej cenionych antyoksydantów na świecie?

Dlaczego astaksantyna to jeden z najbardziej cenionych antyoksydantów na świecie?

Astaksantyna to bez wątpienia jeden z najcenniejszych antyoksydantów, który ma ogromne znaczenie dla organizmu człowieka. Pomaga wzmocnić odporność, chroni przed nowotworami, a także poprawia ogólny wygląd skóry.

Astaksantyna to bez wątpienia jeden z najcenniejszych antyoksydantów, który ma ogromne znaczenie dla organizmu człowieka. Pomaga wzmocnić odporność, chroni przed nowotworami, a także poprawia ogólny wygląd skóry. Brzmi całkiem dobrze, prawda? Dodatkowo naukowcy niedawno odkryli, że substancja ta naturalnie działa jako swego rodzaju filtr przeciwsłoneczny dla roślin morskich. Jest w stanie skutecznie chłonąć promieniowanie słoneczne, dlatego zaczęła się pojawiać jako składnik produktów przeciwsłonecznych. Jednak to nie jedyny wpływ na życie wodne zwierząt. Zaobserwowano jej działanie przeciwutleniające na rośliny żyjące w górnych, nasłonecznionych warstwach mórz i oceanów. Ponadto pozytywnie wpływa na pracę układu mięśniowego skorupiaków, a także wzmacnia wytrzymałość ryb do tego stopnia, że są w stanie płynąć pod prąd. Ogromna ilość badań i obserwacji pozwoliła potwierdzić pozytywne działanie astaksantyny na działanie wolnych rodników, a także realne wsparcie w terapii przeciwnowotworowej. 

Antyoksydanty, czyli?

W ostatnich czasach bardzo dużo mówi się o antyoksydantach. Aby zrozumieć istotny wpływ astaksantyny na organizm człowieka, warto wiedzieć, czym w ogóle są antyoksydanty. Inaczej nazywa się je przeciwutleniaczami. Są to wszelkiego rodzaju związki chemiczne, których zadaniem jest hamowanie reakcji utleniania w organizmie. Powstrzymują procesy powstawania wolnych rodników, czyli cząsteczek z niesparowanym elektronem. Ich powstawanie jest niezwykle proste, ponieważ tworzą się w stale zachodzącym procesie - oddychaniu komórkowym. Jednak, jak wiadomo z lekcji biologii, wszystko w przyrodzie dąży do równowagi, dlatego wodne rodniki kradną “pary” do swoich elektronów od innych cząsteczek. Chociaż w niewielkich ilościach ich wpływ nie jest negatywny, a wręcz przeciwnie - biorą udział w transporcie informacji między jednostkami, wspierają obronę organizmu przed drobnoustrojami, tak ich nadmierna ilość ma właściwości destrukcyjne. Sprzyja rozwojowi chorób układu naczyniowo-sercowego, cukrzycy, nowotworów i nie tylko. Wiele naturalnych suplementów diety zawiera duże ilości witamin, karotenoidów i flawonoidów, które w skuteczny sposób pozwalają walczyć z wolnymi rodnikami

Astaksantyna a nasz organizm

Astaksantyna to w pełni naturalny pigment, którego szukać możemy w algach, fitoplanktonie i drożdżach. Nadaje zwierzętom morskim charakterystycznej, czerwonawej barwy. Dlatego dieta człowieka powinna zawierać pstrąga, łososia, krewetki, kryl czy raki. Początkowo badano jej korzystny wpływ na skórę człowieka i ochronę UV. Wszystko to z powodu jej właściwości absorbujących promieniowanie słoneczne. Kolejne badania pozwoliły odkryć wiele prozdrowotnych właściwości astaksantyny, dzięki czemu stała się ona jednym z najbardziej cenionych antyoksydantów.

Wpływ astaksantyny na organizm człowieka to między innymi:

  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • zmniejsza ryzyko nowotworów,
  • łagodzi skutki cukrzycy,
  • zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca i naczyń krwionośnych,
  • spowalnia procesy starzenia się mózgu i postępowanie chorób neurologicznych,
  • poprawia zdrowie oczu,
  • chroni przed glikacją białek,
  • działa przeciwzapalnie,
  • chroni mitochondria.

To tylko jedne z licznych właściwości tej substancji. Spożywanie astaksantyny w tabletkach lub w postaci zawiesiny jest znakomitym suplementem diety, który może wyraźnie poprawić funkcjonowanie organizmu.

Dodane przez: CSGroup CSGroup Kategoria: Glowna Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 48

Podobne tagi

    Komentarze

    scanner