Co należy wiedzieć o miodzie ałtajskim z Syberii?
Ałtaj to łańcuch górski rozciągający się na granicy Rosji, Kazachstanu, Mongolii i Chin, a jego nazwa oznacza „złotodajny”. Pierwotnie odnosiła się ona do ukrytych na tych terenach złóż złota, dzisiaj jednak coraz częściej mianem ałtajskiego złota określa się pochodzący z tego rejonu miód. Co sprawia, że jest on jednym z najwyżej cenionych miodów na świecie i dlaczego warto włączyć go do swojej diety?
Dlaczego miód z Ałtaju jest wyjątkowy?
O wyjątkowości ałtajskiego miodu decyduje miejsce jego pochodzenia – dziewiczo czyste, nieskażone górskie łąki, na których rośnie wiele gatunków roślin, w tym ceniona za swoje właściwości lecznicze gryka oraz mnóstwo kwiatów stanowiących źródło cennego nektaru dla pszczół. Wytwarzany z nich miód cechuje wyjątkowo wysoka zawartość prozdrowotnych substancji, niezwykły aromat i intensywny smak. Wszystko to sprawia, że miód ałtajski jest rozpoznawalny na całym świecie jako jeden z najbardziej wartościowych naturalnych słodzików, a także chętnie stosowany w farmakologii i kosmetologii.
Komu szczególnie poleca się miód ałtajski?
Miód z Ałtaju słynie ze swoich dobroczynnych właściwości, do których należą:
- działanie antybakteryjne;
- wspieranie odporności organizmu;
- korzystny wpływ na układ oddechowy, krwionośny i nerwowy;
- przyspieszanie procesów gojenia;
- wsparcie trawienia i układu pokarmowego;
- działanie uspokajające i ułatwiające zasypianie.
Zawarte w pysznym miodzie witaminy, mikroelementy, antyoksydanty i enzymy działają pozytywnie na organizm człowieka, stanowiąc naturalny suplement diety. Warto go spożywać szczególnie w okresie obniżonej odporności, w stanach przemęczenia i przewlekłego stresu, przy problemach z trawieniem (wrzody, zgaga), a także podczas przeziębienia i w czasie rekonwalescencji po chorobach. Stosowany zewnętrznie miód ałtajski poprawia kondycję skóry, przyspiesza gojenie ran i oparzeń i wspomaga regenerację tkanek.
Komentarze