Ilex Guayusa - świetna alternatywa dla Yerby
Lubisz sączyć yerba mate? A może wręcz przeciwnie, ale bardzo chciałbyś znaleźć jakąś alternatywę dla zwykłej kawy? Spróbuj ilex guayusa, czyli ostrokrzewu gujańskiego. Jest to drzewo rosnące w tropikalnej puszczy Ekwadoru.
Lubisz sączyć yerba mate? A może wręcz przeciwnie, ale bardzo chciałbyś znaleźć jakąś alternatywę dla zwykłej kawy? Spróbuj ilex guayusa, czyli ostrokrzewu gujańskiego. Jest to drzewo rosnące w tropikalnej puszczy Ekwadoru. Znany jest od setek lat, co potwierdzają wykopaliska archeologów – ponoć napar z guayusa pili szamanie 1500 lat temu. Jest jednym z trzech znanych na całym świecie ostrokrzewów, który zawiera kofeinę (teinę). Zasadniczą różnicą między guayusa a yerbą jest to, że guayusa ma mniejszą zawartość taniny, dzięki czemu jej smak jest mniej wyraźny, a także zawiera l-teaniny, która stymuluje układ nerwowy. Napar z guayusy znany jest w wielu środowiskach. Czasem bywa wykorzystywana w dość niekonwencjonalny sposób… na przykład przez ludzi chcących wywołać świadome śnienie, a także przez Indian w celu pobudzenia, wyostrzenia zmysłów i zwiększenia czujności podczas nocnego warowania lub polowania. Herbata z guayusy ogromną popularność zyskała dzięki dużej zawartości kofeiny, a dokładniej teiny.
Właściwości ilex guayusa
Ilex guayana ma wiele właściwości, które doceniają ludzie pracujący umysłowo lub w nocy. Mocno odświeża i pobudza. Zawiera około 2-4% kofeiny, czyli tyle samo, ile sproszkowane nasiona guarany. Jednak od yerby i guarany różni się tym, że stymuluje przede wszystkim umysł, a nie cały organizm. Działa uspokajająco na ciało, zmniejsza stres i poczucie niepokoju, stabilizuje nastrój, jednocześnie zwiększając intensywność fal alfa w mózgu. Napar z pociętych liści ostrokrzewu gujańskiego to jeden z najbardziej energetyzujących stymulatorów, a przy tym jest całkowicie naturalny. Jednocześnie koi i pobudza. Zwiększa sprawność umysłową, poprawia koncentrację i pamięć. Działa rozluźniająco i antystresowo, a przy tym nie otumania, nie uzależnia i jest w pełni legalny. Ma bardzo łagodny smak, dlatego jeśli nie przepadasz za lekko wyczuwalną goryczką w smaku yerba maty – ilex guajana jest czymś, co koniecznie musisz spróbować.
Jak się parzy Ilex guayusa?
Do tej pory wyróżnia się cztery podstawowe metody parzenia ilex guayusa. Sposób przyrządzania naparu zależy tylko i wyłącznie od osoby, która będzie go spożywać, ponieważ każda z tych metod pozwala na zachowanie pobudzających właściwości rośliny.
- Parzenie wrzątkiem
Liście zalewa się wrzątkiem dokładnie tak, jak zwykłą herbatę. Taki napar będzie mocniejszy w działaniu, jednak ryzykuje się utratą niewielkiej ilości witamin i minerałów.
- Zalanie wodą o temperaturze 80 oC
Określoną ilość liści guayusy zalewa się wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza i parzy pod przykryciem przez około 10 minut. Niższa temperatura pozwala zachować wszystkie drogocenne witaminy i minerały, jednak może wykazywać słabsze właściwości pobudzające i stymulujące umysł.
- Gotowanie liści
Liście ilex guayusa można wsypać do garnka, zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu. Po doprowadzeniu do wrzenia napar należy przytrzymać na ogniu jeszcze około 10-15 minut. Ta metoda jest najbardziej zbliżona do tej praktykowanej przez południowoamerykańskie ludy oraz Indian.
- Razem z Yerba Mate
Chociaż przedstawialiśmy ilex guayusa jako alternatywę dla yerba mate, to oba te produkty można ze sobą łączyć. Wystarczy dodać kilka pokruszonych listków do yerby i zaparzyć ją ulubioną metodą.
Napary z ziół
Picie różnych roślin może korzystnie wpływać na pracę całego organizmu. Na rynku jest wiele produktów, z których można przyrządzić aromatyczne napary z ziół. W zależności od potrzeb można przebierać w ekologicznych herbatach pobudzających, antystresowych, uspokajających lub działających dobroczynnie na skórę czy funkcjonowanie serca albo innych układów. Oprócz yerba mate i ilex guayusa w celu pobudzenia i zwiększenia koncentracji można spróbować:
- chińskich liści drzewa Ginko, będącego jedną z najstarszych roślin leczniczych na świecie, które wykazuje działanie stymulujące i poprawiające pamięć oraz koncentrację,
- czerwonych jagód guarany, które pobudzają stopniowo w ciągu dnia i służą za doskonałe źródło energii,
- zielonej herbaty bogatej we flawonoidy, antyoksydanty i kofeinę.
Komentarze