Spirulina BIO mielona

Spirulina platensis jest glonem należącym do gromady sinic, występującym w różnorodnych warunkach środowiskowych. Po raz pierwszy został wyizolowany przez Turpina w 1827 roku z wody strumienia.
Spirulina słodkowodna z certyfikowanej uprawy ekologicznej.
Organizm ten wykazuje wyjątkową zdolność adaptacji do różnych warunków środowiskowych. Największą obfitość tego glonu obserwuje się jednak w jeziorach zasadowych o pH równym około 10. W Jeziorze Bodou w Afryce o pH w zakresie od 10 do 10,2 Spirulina platensis stanowi 80% planktonu. Obfitość występowania glonu w jeziorach jest skorelowana również ze stężeniem występujących soli w wodzie. Wraz ze wzrostem stężenia soli w jeziorze obserwuje się większy wzrost tego gatunku sinic. Jeśli chodzi o lokalizację kontynentalną, to najczęściej Spirulina platensis występuje w Afryce Centralnej.
Spirulina posiada wysoką zawartość białka oraz błonnika pokarmowego. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E, cynku, żelaza, chlorofilu, magnezu fosforu i potasu.
Składniki: 100% Bio Spirulina ( Arthrospira platensis ) mielona.
Średnia wartość odżywcza w | 100 g produktu: | % RWS* |
Wartość energetyczna: | 1463 KJ / 350 kcal | 17,5 % |
Białko: | 60 g | 120 % |
Węglowodany: | 15 g | 5,8 % |
- w tym cukry: | 0,7 g | 0,8 % |
Tłuszcz: | 8,2 g | 11,7 % |
- w tym kwast tłuszczowe nasycone | 1,1 g | 5,5 % |
Sól: | 1,75 g | 29,2 % |
Średnia zawartość witamin w | 100 g produktu: | % RWS* |
Witamina B1 (tiamina): | 1 - 3 mg | 90.9 - 272.7 % |
Witamina B2 (ryboflawina): | 3 - 6 mg | 214.3 - 428.6 % |
Witamina B3 (niacyna): | 20 - 30 mg | 125 - 187.5 % |
Witamina B6 (pirodyksyna): | 1 - 2 mg | 71.4 - 142.9 % |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 2 - 5 mg | 1 - 2.5 % |
Witamina B12 (kobalamina) | 0.3 - 0.4 mg | 12 - 16 % |
Witamina E: | 13 mg | 108.3 % |
Witamina K: | 0.2 - 0.4 mg | 0.3 - 0.5 % |
Żelazo: | 35 - 60 mg | 250 - 428.6 % |
Cynk: | 1 - 3 mg | 10 - 30 % |
Selen: | 0.01 - 0.03 mg | 0.02 - 0.05 % |
Magnez: | 300 - 500 mg | 80 - 133.3 % |
Wapń: | 110 - 150 mg | 13.8 - 18.8 % |
Fosfor: | 1000 - 1300 mg | 142.7 - 185.7 % |
Sód: | 900 - 1200 mg | - |
Potas: | 1400 - 1800 mg | 70 % |
Miedź: | 0.1 - 0.3 mg | 10 - 30 % |
Chrom: | 0.1 - 0.3 mg | 0.3 - 0.8 % |
Jod: | 1800 mcg | 1200 % |
Średnia zawartość kwasów tłuszczowych w | 100 g produktu: | % RWS* |
Kwas mirystynowy | 0.01 - 0.03 g | - |
Kwas palmitynowy | 2.0 - 2.5 g | - |
Kwas palmitolowy | 0.6 - 1.0 g | |
Kwas stearynowy | 0.01 - 0.05 g | - |
Kwas oleinowy | 0.10 - 0.2 g | - |
Kwas linolowy |
0.75 - 1.2 g |
- |
Kwas gamma-linolenowy | 1.0 - 1.5 g | - |
Kwas DHA | 0.7 - 1.0 | - |
Średnia zawartość aminokwasów w | 100 g produktu: | % RWS* |
Alanina | 4.0 - 5.0 g | - |
Arginina | 4.0 - 6.0 g | - |
Kwas asparaginowy | 5.0 - 7.0 g | - |
Cystyna | 0.5 - 0.7 g | - |
Kwas glutaminowy | 8.0 - 10.0 g | - |
Glicyna | 2.0 - 5.0 g | - |
Histydyna | 0.8 - 1.2 g | - |
Izoleucyna | 2.0 - 5.0 g | - |
Leucyna | 5.0 - 8.0 g | - |
Lizyna | 2.0 - 5.0 g | - |
Fenyloalanina | 2.2 - 3.5 g | - |
Prolina | 1.5 - 3.0 g | - |
Seryna | 2.0 - 5.0 g | - |
Treonina | 2.0 - 5.0 g | - |
Tryptofan | 0.008 0 0.02 g | - |
Tyrozyna | 2.0 - 4.0 g | - |
Walina | 3.0 - 5.0 g | - |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).
Propozycja spożycia: stosować 3 razy dziennie, 1 miarka (2ml/1g) wymieszać z sokiem lub wodą.
Maseczka na twarz: 2 łyżeczki spiruliny rozrobić w wodzie, tak by powstała konsystencja gęstej papki. Nałożyć na twarz, szyję i dekolt. Zmyć letnią wodą po ok. 15 min. Stosujemy 1 - 2 razy w tygodniu. Przed nałożeniem spiruliny należy dokładnie oczyścić powierzchnię skóry. Maseczka nadaje się do każdego typu cery.
Zawartość składnika w zalecanej dziennej porcji produktu: | % RWS * |
Bio Spirulina 3000 mg | - |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).
Suplement Diety.
Uwagi i zalecenia: suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Każda partia przed sprowadzeniem zostaje przebadana mikrobiologicznie oraz fizykochemicznie (zawartość metali ciężkich oraz drobnoustrojów).
Kraj pochodzenia: Chiny
Surowiec pochodzi ze sprawdzonego źródła. Każda partia jest badana w Europie po raz drugi pod kątem zawartości metali ciężkich. Surowiec bardzo wysokiej jakości.
Bądź na bieżąco

Inulina z cykorii - naturalny prebiotyk
Obecnie, kiedy zdrowy styl życia nie jest już trendem, a staje się faktycznym nawykiem pozwalającym budować lepszą przyszłość, coraz więcej mówi się o roli mikrobioty jelitowej i jej wpływie na organizm, zarówno pod kątem samopoczucia, odporności, czy kondycji psychicznej - to właśnie dlatego jelita nazywane są drugim mózgiem.
- Inulina z cykorii to naturalny błonnik, który odżywia dobre bakterie w jelitach, dzięki czemu pomaga dbać o odporność i dobre samopoczucie.
- Regularne sięganie po inulinę może przełożyć się na regulowanie poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie poziomu złego cholesterolu.
- Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, sięganie po źródła naturalnego błonnika może Ci w tym znacząco pomóc, a inulina z cykorii jest zaliczana do jednego z nich - pęcznieje w jelitach, potęgując uczucie sytości.
Nie ma się więc co dziwić, że w reklamach i social mediach popularność zyskują prebiotyki, czyli składniki odżywiające te dobre bakterie, jakie się w nich znajdują. Okazuje się, że inulina z cykorii jest jednym z tych najbardziej cenionych, wartościowych i naturalnych - to niepozorne włókno roślinne kryje za sobą ogromne bogactwo właściwości, bo może wspierać trawienie, regulować poziom cukru we krwi, a nawet wspomagać odchudzanie czy utrzymanie wagi.

Pełna minerałów sól kłodawska - czym różni się od tej kuchennej?
Sól od wieków gości w naszych kuchniach, choć raczej zbyt wiele o niej nie myślimy - to najbardziej podstawowa przyprawa, ale okazuje się, że jeśli wybierzemy taką odpowiedniej jakości, może wykazywać realny wpływ na nasze zdrowie.
- Sól kłodawska jest znacznie lepszym wyborem niż ta klasyczna, kuchenna, ponieważ nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i jest wydobywana mechaniczne, bez użycia środków chemicznych.
- Sól kłodawska jest świetnym dodatkiem do kąpieli i domowych rytuałów odprężenia, świetnie działa na mięśnie i skórę.
W erze większej świadomości żywieniowej coraz częściej sięgamy po produkty jak najmniej przetworzone i właśnie dlatego rośnie zainteresowanie naturalną solą kłodawską, która nie tylko idealnie nadaje się jako dodatek do żywności, ale znajduje także zastosowanie w wielu innych dziedzinach.
W dzisiejszym wpisie opowiemy, czym ta wydobywana w Polsce, nierafinowana, różni się od klasycznej białej soli kuchennej.
Aby zapewnić bezpieczne przeglądanie Internetu oraz prawidłowe wyświetlanie naszego portalu, zaktualizuj swoją przeglądarkę.
Aby pobrać nową wersję, kliknij jedną z ikon poniżej. Możesz też zamknąć to okno - powiadomienie wyświetli się ponownie za godzinę.