Babka Płesznik nasiona
Babka Płesznik – nasiona | 100% naturalny surowiec roślinny
Naturalne nasiona babki płesznika – proste, tradycyjne, roślinne źródło błonnika w codziennej diecie.
Babka płesznik (Plantago psyllium) to roślina jednoroczna, uprawiana głównie w klimacie śródziemnomorskim i na terenach Azji Południowej. Jej drobne, błyszczące nasiona od wieków znajdują zastosowanie jako element naturalnej, roślinnej diety. Współcześnie chętnie wykorzystywane są w kuchni wegańskiej, bezglutenowej i wysokobiałkowej.
W naszej ofercie znajdziesz starannie oczyszczone nasiona babki płesznika, bez dodatków, konserwantów i substancji pomocniczych – 100% naturalny produkt roślinny.
Dlaczego warto wybrać nasiona babki płesznika?
- Czysty, nieprzetworzony surowiec.
- Źródło naturalnego błonnika pokarmowego.
- Neutralny smak – pasuje do wielu dań i napojów.
- Odpowiednie do kuchni roślinnej, keto, wegańskiej i paleo.
- Produkt odpowiedni dla osób na diecie roślinnej.
Zastosowanie w kuchni:
Nasiona babki płesznika sprawdzają się jako naturalny dodatek, który może pomóc wzbogacić codzienne potrawy pod względem konsystencji i struktury. Ich zdolność do pęcznienia w kontakcie z wodą czyni je cenionym składnikiem w wielu przepisach. Możesz użyć ich m.in. do:
- owsianki i jogurtów,
- smoothie i koktajli,
- domowego pieczywa i wypieków,
- musli i deserów,
- potraw wegańskich jako elementu poprawiającego strukturę.
Dzięki neutralnemu smakowi łatwo łączą się z wieloma składnikami, nie dominując ich aromatu.
Nasiona babki płesznika cechują się zdolnością do pęcznienia w kontakcie z wodą, dzięki czemu często wykorzystywane są jako naturalny składnik zagęszczający lub funkcjonalny dodatek do owsianki, smoothie, musli, pieczywa czy deserów.
Źródło błonnika i śluzu.
Składniki: 100% babka płesznik (Plantago psyllium) nasiona.
| Średnia wartość odżywcza w | 100 g produktu: | % RWS * |
| Wartość energetyczna: | 1133 kJ / 275 kcal | 13.75 % |
| Tłuszcz: | 7.3 g | 10.43 % |
| - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1.04 g | 5.2 % |
| Węglowodany: | 13 g | 5 % |
| - w tym cukry | 0.6 g | 0.67 % |
| Błonnik: | 51 g | - |
| Białko: | 14 g | 28 % |
| Sól: | < 0,01 g | < 0.17 % |
* RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Sposób spożycia: 2 łyżeczki (ok. 6 gram) wsypać do szklanki ciepłej wody. Przed wypiciem wymieszać. Pić 3 razy dziennie.
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i światłem. Po otwarciu szczelnie zamykać, by zachować świeżość.
Babka Jajowata BIO łuski mielone
Babka Jajowata łuski mielone
Błonnik Jabłkowy Bio
Babka płesznik BIO nasiona
Chia BIO nasiona
Bądź na bieżąco
Potas w diecie - dlaczego jest kluczowy dla Twojego samopoczucia?
Każdego dnia Twoje ciało wykonuje miliony operacji, aby utrzymać wewnętrzną harmonię, a kluczem do tej równowagi są często niedoceniane składniki odżywcze. Jednym z najważniejszych cichych bohaterów, dyrygującym pracą Twoich mięśni, nerwów i serca, jest właśnie potas.
Glicynian magnezu - czym wyróżnia się na tle innych form magnezu?
Magnez jest jednym z najważniejszych minerałów dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, biorąc udział w ponad 300 reakcjach biochemicznych, które regulują wszystko, od pracy mięśni po nastrój i jakość snu.
Aby zapewnić bezpieczne przeglądanie Internetu oraz prawidłowe wyświetlanie naszego portalu, zaktualizuj swoją przeglądarkę.
Aby pobrać nową wersję, kliknij jedną z ikon poniżej. Możesz też zamknąć to okno - powiadomienie wyświetli się ponownie za godzinę.