Zeolit Active 96,5% proszek

Zeolit to naturalna skała pochodzenia wulkanicznego. Selektywność wymiany jonowej w stosunku do amonów na poziomie 96,5 %! Jego głównym składnikiem jest klinoptylolit, który składa się z pierwiastków śladowych, między innymi: potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza.
Zeolit jest zdolny do procesów adsorpcyjnych, charakteryzuje się ujemnie naładowanymi jonami, dzięki czemu wchodzi w reakcję z dodatnio naładowanymi jonami, neutralizując je.
Dzięki swoim niezwykłym właściwościom używany jest w wielu dziedzinach: adsorpcji metali ciężkich, dioksyn, azotu, redukcji zapachów, wiązania jonów amonowych, do uzdatniania wody oraz jako główny składnik różnego rodzaju filtrów. Jest świetnym filtrem oraz substancją wiążącą.
Ze względu na złożoną ekstrakcję i przygotowanie Zeolitu jest bardzo czystym naturalnym minerałem.
Udział naturalnego minerału krzemu klinoptylolitu wynosi ponad 93 %, co jest jedną z najwyższych wartości
wartości dla zeolitu występującego w przyrodzie.
Zeolit Active jest biologicznie aktywny i posiada zdolność do magazynowania, o czym świadczą wyjątkowo wysokie wartości kationów. Ze względu na niezwykle delikatne zmielenie (poniżej 50 mikrometrów), ale strukturalnie zachowaną budowę, naturalne kryształy Zeolit Active mają bardzo dużą powierzchnię czynną. Mikronizowany.
Skład: 100 % zeolit klinoptylolit.
Stopień rozdrobnienia / granulacja od 0 μm do 50 μm.
Sposób zużycia: posiada bardzo szeroki wachlarz zastosowań między innymi stosowany do oczyszczania i zmiękczania wody pitnej.
Działanie: zeolit oddaje minerały i pochłania metale ciężkie (adsorpcja).
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Zawartość pierwiastków:
SiO2 |
67,07 % |
Al2O3 |
12,40 % |
CaO |
2,09 % |
K2O |
2,80 % |
Fe2O3 |
0,90 % |
Na2O |
2,05 % |
TiO2 |
0,19 % |
MnO |
0,04 % |
P2O5 |
0,014 % |
MgO |
0,72 % |
Bądź na bieżąco

Inulina z cykorii - naturalny prebiotyk
Obecnie, kiedy zdrowy styl życia nie jest już trendem, a staje się faktycznym nawykiem pozwalającym budować lepszą przyszłość, coraz więcej mówi się o roli mikrobioty jelitowej i jej wpływie na organizm, zarówno pod kątem samopoczucia, odporności, czy kondycji psychicznej - to właśnie dlatego jelita nazywane są drugim mózgiem.
- Inulina z cykorii to naturalny błonnik, który odżywia dobre bakterie w jelitach, dzięki czemu pomaga dbać o odporność i dobre samopoczucie.
- Regularne sięganie po inulinę może przełożyć się na regulowanie poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie poziomu złego cholesterolu.
- Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, sięganie po źródła naturalnego błonnika może Ci w tym znacząco pomóc, a inulina z cykorii jest zaliczana do jednego z nich - pęcznieje w jelitach, potęgując uczucie sytości.
Nie ma się więc co dziwić, że w reklamach i social mediach popularność zyskują prebiotyki, czyli składniki odżywiające te dobre bakterie, jakie się w nich znajdują. Okazuje się, że inulina z cykorii jest jednym z tych najbardziej cenionych, wartościowych i naturalnych - to niepozorne włókno roślinne kryje za sobą ogromne bogactwo właściwości, bo może wspierać trawienie, regulować poziom cukru we krwi, a nawet wspomagać odchudzanie czy utrzymanie wagi.

Pełna minerałów sól kłodawska - czym różni się od tej kuchennej?
Sól od wieków gości w naszych kuchniach, choć raczej zbyt wiele o niej nie myślimy - to najbardziej podstawowa przyprawa, ale okazuje się, że jeśli wybierzemy taką odpowiedniej jakości, może wykazywać realny wpływ na nasze zdrowie.
- Sól kłodawska jest znacznie lepszym wyborem niż ta klasyczna, kuchenna, ponieważ nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i jest wydobywana mechaniczne, bez użycia środków chemicznych.
- Sól kłodawska jest świetnym dodatkiem do kąpieli i domowych rytuałów odprężenia, świetnie działa na mięśnie i skórę.
W erze większej świadomości żywieniowej coraz częściej sięgamy po produkty jak najmniej przetworzone i właśnie dlatego rośnie zainteresowanie naturalną solą kłodawską, która nie tylko idealnie nadaje się jako dodatek do żywności, ale znajduje także zastosowanie w wielu innych dziedzinach.
W dzisiejszym wpisie opowiemy, czym ta wydobywana w Polsce, nierafinowana, różni się od klasycznej białej soli kuchennej.
Aby zapewnić bezpieczne przeglądanie Internetu oraz prawidłowe wyświetlanie naszego portalu, zaktualizuj swoją przeglądarkę.
Aby pobrać nową wersję, kliknij jedną z ikon poniżej. Możesz też zamknąć to okno - powiadomienie wyświetli się ponownie za godzinę.